ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΠΥΣΔΕ

Κείμενο των Δημήτρη Κοντελέ Τακτικού αιρετού μέλους ΠΥΣΔΕ Λάρισας και Παναγιώτη Ρεμπάπη Αναπληρωματικού αιρετού μέλους ΠΥΣΔΕ Λάρισας εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Παρέμβασης

Βρισκόμαστε   στο   τρίτο   δεκαήμερο   του   Οκτώβρη  και   το  Υπουργείο Παιδείας ούτε με την τρίτη φάση πρόσληψης των αναπληρωτών κάλυψε τα κενά στα σχολεία  Μια  πρακτική προσλήψεων αναπληρωτών κατά δόσεις που ακολουθείται από όλες τις κυβερνήσεις και λειτουργεί σε βάρος του μορφωτικών δικαιωμάτων των   μαθητών.

Οσο   για   τις   συνθήκες   εργασίας   τους   ,     για   την   φετινή   χρονιά     η   έκφραση «ντελιβεράδες της εκπαίδευσης»  δεν είναι αρκετή να περιγράψει αυτά που βιώνουν.  Σε τρία και  τέσσερα σχολεία οι περισσότεροι,  σε δυο και τρία σχολεία σε μια μέρα   ή ακόμα Λάρισα- Τύρναβο, Λάρισα- Αγιά μέχρι Λάρισα –Φάρσαλα την ίδια μέρα!!!

Με τους συναδέλφους  που είναι υπεύθυνοι   για την σύνταξη του ωρολογίου   προγράμματος να βρίσκονται σε διαρκή αδιέξοδα. Να   σημειώσουμε   ότι   οι   τοποθετήσεις αναπληρωτών  γίνονται αποκλειστικά από την διευθύντρια  εκπαίδευσης,  παρ’ όλη τη σαφή τοποθέτηση του συνδικαλιστικού κινήματος ΕΛΜΕ- ΟΛΜΕ ότι οφείλουν να γίνονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΔΕ).

Σε ότι αφορά τις τοποθετήσεις που γίνονται με πρόταση  του  συμβουλίου έχουμε  να αναφέρουμε ότι  η τελευταία  συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ  έγινε   εδώ  και  τρεις εβδομάδες (9/10/2020) και οι τοποθετήσεις   που πρότεινε ανακοινώθηκαν μια εβδομάδα αργότερα. Στα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν κενά   με αποκλειστική ευθύνη της διοίκησης και μας προκαλεί εντύπωση που  ο αιρετός της ΑΔΗΚ ( εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ) κάνει αναφορά μόνο για μια τάξη ενός σχολείου λες και στα άλλα σχολειά όπου υπάρχουν κενά (π.χ 7ο και 4ο  ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ Αγιάς) οι μαθητές είναι β κατηγορίας.

Δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για τα λειτουργικά κενά σε σχολικές μονάδες έτσι ώστε να ενημερωθεί το σωματείο  για να υπάρξει     συλλογική – αγωνιστική πίεση για την κάλυψή   τους, κάτι που προφανώς το υπουργείο και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Για μας είναι θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας και την ευθύνη έχει η διευθύντρια της ΔΔΕ και η πλειοψηφία του συμβουλίου.

Επίσης ενώ οι  ανάγκες  των σχολείων σε διοικητικό έργο  είναι μεγάλες (λόγω και της πανδημίας) δεν έχει γίνει συνεδρίαση για την ορθολογική και με διαφάνεια κατανομή των εκπαιδευτικών που δεν έχουν ή δεν συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο. Σε ότι αφορά τις αιτήσεις-ενστάσεις των συναδέλφων για τις τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά έχουμε να καταγγείλουμε τα παρακάτω.

 Οι ενστάσεις που έχουν έρθει για συζήτηση στο συμβούλιο υπερβαίνουν τις εκατό

 Ενστάσεις χάνονται μεταξύ 1ου ορόφου(πρωτόκολλο) και 2ου (ΠΥΣΔΕ)

 Μας δίνονται  κατά την ώρα της συνεδρίασης με σβησμένα τα στοιχεία επικοινωνίας των συναδέλφων-ισσων για να μην μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί τους,  ενώ μέλη του ΠΥΣΔΕ και υπάλληλοι της ΔΔΕ τις επεξεργάζονται επί ημέρες.

Έχουμε ζητήσει και το συμβούλιο οφείλει να ενημερώνει τους συναδέλφους-ισσες για τους λόγους απόρριψης των ενστάσεων τους.  Αυτό  όμως δεν γίνεται -και  απ΄ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- ούτε στις περιπτώσεις που ζητείται από τους συναδέλφους γραπτή απάντηση.

Σχετικά με τις συνεδριάσεις του συμβουλίου επιλογής οι οποίες ήταν αρκετές το τελευταίο δεκαπενθήμεροέχουμε να ενημερώσουμε τα εξής:

Α. Tο συμβούλιο υλοποίησε (με καθυστέρηση  για  πάνω από ένα χρόνο) της απόφασης79/2019 του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας   η οποία δικαίωσε διευθυντή   σχολικής μονάδας, γιατί ένα από τα αξιολογόχαρτα τον Ιούλιο του  2017,   ήταν   και   ανυπόγραφο   και  δεν μπορούσε   να διαβαστεί ούτε   από  τους δικαστές.   Το συγκεκριμένο αξιολογόχαρτο έχει βγει   στην  δημοσιότητα και μπορεί  ο   καθένας    να   διαπιστώσει   για   τί αξιολόγηση μιλάμε.

Έχουμε επίσης ζητήσει από το ΔΣ της ΈΛΜΈ να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τις δυο δικαστικές   αποφάσεις που αφορούν την   διαδικασία επιλογής διευθυντών το 2017 για να δει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα ότι  την “αναστάτωση” των σχολείων προκάλεσε  η διοίκηση με τις παραλήψεις της στην   πρώτη   απόφαση   και   συγκεκριμένος   αξιολογητής   στην   δεύτερη.

Η υλοποίηση της δικαστικήςαπόφασης 79/2019 επιφέρει αλλαγές σε τέσσερεις  σχολικές μονάδες.

Β. Αναμόρφωση του  αξιολογικού  πίνακα υποψήφιων Διευθυντών με διόρθωση μορίων από υποψήφιο και μετέπειτα διευθυντή σχολικής   μονάδας. Εδώ σε αυτή την απόφαση ξεδιπλώνεται το “ταλέντο” του ακηδεμόνευτου αιρετού της ΑΔΗΚ κ. Κοντσιώτη (καταψήφισε). Με επιχειρήματα του τύπου «το θέμα είναι εκτός ημερήσιας διάταξης» ή «ποια υπηρεσία εξέδωσε το πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών;»,   και μιλώντας  γενικά για νομιμότητα αποφεύγοντας να μας πει  τον νόμο που μας απαγορεύει  να διορθώσουμε τα “λάθος”0 μόρια του συναδέλφου.

Δεν λέει ότι σε όποιες υπηρεσίες απευθύνθηκε  γραπτά  το συμβούλιο (ΠΔΕ, υπουργείο ) η απάντηση που ήρθε γραπτά ήταν για να διορθώσουμε το λάθος. Προτιμούσε όμως να κρύβεται πίσω από προφορικές απαντήσεις  διαφόρων αξιωματούχων, να μην δίνεται λύση εδώ και ένα χρόνο,  με συνέπεια το συμβούλιο να βρίσκεται σήμερα  υπόλογο σε δικαστικές αρχές.

Αλήθεια κ. Κοντσιώτη ως εκλεγμένος αιρετός στο συμβούλιο πως ακριβώς   υπερασπιστήκατε τους   45 συναδέλφους-ισσες του αξιολογικού  πίνακα οι οποίοι δεν  θα έπρεπε να βρίσκονται, εδώ και τρία χρόνια, κάτω από τον συνάδελφο με τα «λάθος» μόρια;

Μήπως   όπως μας λέτε περιμένοντας την απόφαση της δικαιοσύνης όταν θα έχει λήξει και η θητεία των διευθυντών;

Σας πήρανε χαμπάρι κ. Κοντσιώτη!!!  Επίσης στο τελευταίο συμβούλιο επιλογής είχαμε την τοποθέτηση διευθυντών (λόγω συνταξιοδότησης, παραιτήσεων κλπ) σε  δέκα σχολικές μονάδες. Συναδελφισσες-συνάδελφοι Απέναντι στις προκλήσεις της Κεραμέως και της Κυβέρνησης δηλώνουμε ότι:

Απέχουμε από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία, που η κυβέρνηση θέλει πειραματικά να πραγματοποιήσει τώρα στα Υ/Σ και μελλοντικά σε όλα τα σωματεία, γιατί αυτό σημαίνει:

 Την καθήλωση και απομόνωση των εργαζομένων. Την κυριαρχία του “μένουμε σπίτι” μακριά από τις ζωντανές συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, την ώσμωση, τις Γ.Σ, τη λογοδοσία και τη δέσμευση τωναιρετών στις Γ.Σ.

 Διαβλητές και τρωτές διαδικασίες με στόχο το φακέλωμα και τον εκφοβισμό όσων συμμετέχουν στιςσυλλογικές   διαδικασίες,   όσων   συνδικαλίζονται,   όσων   απεργούν   και   αγωνίζονται.   Με   τη   διαδικασία   της«ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για τα υπηρεσιακά συμβούλια, της οποίας τον έλεγχο τον έχει η διοίκηση, δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιοςψήφισε πίσω από τον υπολογιστή, ανοίγει το δρόμο για μια γενικευμένη νοθεία στις εκλογές.

 Την μετατροπή των συνδικάτων σε απονευρωμένα, γραφειοκρατικά όργανα – σφραγίδες στα χέρια του κράτους, της κυβέρνησης, της εργοδοσίας..

 Την   ασφυκτική   άσκηση   ελέγχου   και   εποπτείας   του   κράτους   και   των   μηχανισμών   του   πάνω   στουςεργαζόμενους, με στόχο τη χειραγώγηση και την υποταγή τους.

 Την ακύρωση κάθε δυνατότητας λήψης συλλογικών αποφάσεων για κινητοποίηση, απεργία κλπ.

 Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι μέρος μιας μελλοντικής κοινωνίας ελεγχόμενης ψηφιακά, εικονικής, ενταγμένης στη λογική του ατομισμού: Τα παιδιά παίζουν από τον υπολογιστή και το κινητό, ο εκπαιδευτικός κάνει μάθημα από τον υπολογιστή , ο ψηφοφόρος ψηφίζει από το σπίτι του ή στον περίπατό του από τον υπολογιστή και το κινητό.

Το μέλλον μας δεν είναι το ψηφιακό οργουελικό σκηνικό που στήνουν!

Ορθώνουμε πύργους αντίστασης και υπεράσπισης των σωματείων μας, των ταξικών μας συμφερόντων.  Καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να μην νομιμοποιήσουν, απέχοντας από τη φαρσοκωμωδία των “ηλεκτρονικών εκλογών” στα Υ/Σ, το έγκλημα σε βάρος των σωματείων μας! Να υπερασπιστούν τα σωματείατους την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών, τη δημοκρατία, να διεκδικήσουν τους όρους για αξιοβίωτη ζωή.

Να   υπερασπίσουν   την   παιδαγωγική   τους   και   κοινωνική   τους   υπόσταση,   αρνούμενοι   την   επιδίωξη “ψηφίζουμε από τον υπολογιστή, εκπαιδεύουμε από τον υπολογιστή”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ