ΘΕΣΣΑΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ

Έκδηλη η ανησυχία το πρωί της Παρασκευής στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, όπου αγανακτισμένοι αγρότες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστησαν από τον «Ιανό», αλλά και για τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στις αποζημιώσεις τους.

Μέλη Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας βρέθηκαν στα γραφεία του οργανισμού περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί και απαιτώντας λύσεις για την προστασία του εισοδήματός τους, σημειώνοντας μάλιστα πως οι προκαταβολές για τον «Ιανό» καθυστέρησαν χαρακτηριστικά, την ώρα που οι εκτιμήσεις εκκρεμούν.

«Λέμε όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς, ζητάμε αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις», διεμήνυσαν οι αγρότες, δηλώνοντας αποφασισμένοι να επιμείνουν στις διεκδικήσεις τους, με παραγωγούς από τη Ζαγορά να εστιάζουν και στις καθυστερήσεις καταβολής αποζημιώσεων μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από χαλαζοπτώσεις.

Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλίας Μ. Λιόντο στον οποίο τέθηκαν σειρά αιτημάτων και ερωτημάτων και ζητήθηκαν απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα, ενώ σε ανακοίνωσή τους οι αγρότες ενημερώνουν για τις εξελίξεις σχετικά με τον Ιανό που αφορούν συναδέλφους τους από Φάρσαλα, Καρδίτσα και Τρίκαλα αναφέροντας τα εξής:

“Οι προκαταβολές που δόθηκαν σε μερίδα πληγέντων αγροτών σήμερα για βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι αφορούν σε όσους εμφάνιζαν 100% ζημιά μετά από αεροφωτογραφίες από δορυφόρο την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη αλλά και οριοθέτηση περιοχών που έγινε από τον ΕΛΓΑ. Δεν πήραν προκαταβολή όλοι οι πληγέντες με άλλο ποσοστό ζημιάς και δεν απαντήθηκε αν και πότε θα πάρουν. Οι προκαταβολές δόθηκαν κάτω από την πίεση του αγροτικού κινήματος, του Πανκαρδιτσιώτικου συλλαλητηρίου, του φόβου μπροστά στα τρακτέρ.

Η τροπολογία Βορίδη δεν εξασφαλίζει την 100% αποζημίωση στους αγρότες ούτε αναστέλλεται η ισχύ του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει την αφαίρεση ποσοστού ζημιάς για τα ζημιογόνα αίτια και πολλαπλασιασμό με τον συντελεστή 0.88 ώστε να βγει το ποσοστό των κιλών που αποζημιώνονται. Στο παράδειγμα που ο ίδιος ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ μας παρουσίασε κατόπιν πιέσεων μας βγαίνει το εξής στοιχείο:

Αγρότης που έχει πληρώσει τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ στο 100% χωρίς να έχει χρησιμοποιήσει την έκπτωση του μείον 20% αν εκτιμηθεί με ποσοστό ζημιάς 100% και με στρεμματική απόδοση στο βαμβάκι 500 κιλά το στρέμμα θα αποζημιωθεί ως εξής: 100-15%=85% Χ 0.88=74.8% ποσοστό ζημιάς. 500 κιλά ΕΠΙ ποσοστό 74.8% = 374 αποζημιώση μα κιλά ανά στρέμμα ΕΠΙ 0.45€ το κιλό = 168€ που είναι μικρότερο κατά 3€ ακόμη και από το μέσο όρο για τον Νομό Λάρισας σύμφωνα με το στρεμματικό πλαφόν του Νομού που αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Φυσικά τα χρήματα που θα εισέπραττε ο αγρότης αν πουλούσε 500 κιλά/στρέμμα βαμβάκι είναι πολύ περισσότερα από τα 168€ οπότε η χασούρα του είναι δεδομένη και δεν αποζημιώνεται στο 100%.

Ειπώθηκε ότι μέχρι 31 Ιανουαρίου θα έχουν εξοφληθεί οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον Ιανό αλλά ήδη υπάρχει καθυστέρηση στις εκτιμήσεις. Επιπλέον έγινε σαφές ότι όλοι οι άλλοι αγρότες της περιοχής που έχουν πάθει ζημιές από την άνοιξη και μετά θα πρέπει να περιμένουν για τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ από τον Φεβρουάριο και μετά. Οπότε αν οι εκτιμήσεις έρθουν Φεβρουάριο και Μάρτιο για ζημιές της άνοιξης και καλοκαιριού του 2020 το πρώτο μέρος των αποζημιώσεων θα το εισπράξουν Απρίλιο ή Ιούνιο!!!

Παλεύουμε και απαιτούμε:

Πλήρεις αποζημιώσεις στο 100% από τον ΕΛΓΑ και από την κυβέρνηση με αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος αφού είναι πασιφανές ότι η πολυδιαφημιζόμενη τροπολογία Βορίδη ΔΕΝ αποζημιώνει σε καμιά περίπτωση στο 100% τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους από τον Ιανό.

Άμεσες και προσλήψεις του απαραίτητου ειδικευμένου δυναμικού στον ΕΛΓΑ ώστε να τελειώσουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις των πληγέντων από τον Ιανό αλλά και των υπόλοιπων αγροτών που έχουν πληγεί από καιρικά φαινόμενα και έχουν ζημιές. Δεν μπορεί κανένας αγρότης να περιμένει 1 χρόνο για να πάρει μέρος των αποζημιώσεων όταν τρέχουν τα οικογενειακά και καλλιεργητικά έξοδα, δεν έχει εισόδημα αφού δεν πούλησε την παραγωγή του και δεν αποζημιώνεται.”

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ