ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το ψήφισμα που υιοθέτησαν μετά από τη σύσκεψη της Τρίτης που συγκάλεσε το ΕΚΛ

Τα Σωματεία και οι φορείς της πόλης μας που συμμετείχαμε στην Σύσκεψη την Τρίτη 27 Οκτώβρη, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας εκφράζουμε την μεγάλη μας ανησυχία  για την κατάσταση που εξελίσσεται με την πανδημία στην περιοχή μας και στην χώρα. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, των διασωληνωμένων, των θανάτων είναι στοιχεία που δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο .

Ήμαστε λοιπόν μπροστά σε μια έκρηξη της πανδημίας και η κατάσταση μπορεί να γίνει πραγματικά ανεξέλεγκτη εάν λάβουμε υπόψη μας τις εξής πλευρές : 

Την κατάσταση στα νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές υγείας .Τα νοσοκομεία της  πόλης μας είναι σε οριακό σημείο, με αποτέλεσμα να γκρεμίζεται το αφήγημα της κυβέρνησης περί «ενίσχυσης, ετοιμότητας και πλήρους λειτουργίας» του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση στις δομές Υγείας του Ν. Λάρισας έχει βελτιωθεί ελάχιστα, καθώς έχουν γίνει μόνο λίγες προσλήψεις ελαστικά εργαζομένων που δεν θα κοστίσουν πολύ, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια “τρύπα” και να ανοίγουν πολλές άλλες.

Οι κλίνες ΜΕΘ που διατείθονται για  τον Covid 19  είναι 6 στο ΠΠΝΛ  και  είναι άλλες 8 που διατίθενται στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας και οι οποίες είναι σχεδόν πλήρης . Αυτός ο αριθμός κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι για τις ανάγκες όλες της Θεσσαλίας, δηλαδή για μια περιοχή με ένα μεγάλο πληθυσμό(732000 ανθρώπους).

Στην πόλη της Λάρισας με εκατοντάδες πια διαγνωσμένα κρούσματα με Covid 19 τον Οκτώβριο,  δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την διαχείριση αυτών  των κρουσμάτων. Δηλαδή ουσιαστικά κανένας αρμόδιος μηχανισμός δεν επιβλέπει συστηματικά, σταθερά με  την πορεία όλων αυτών των ανθρώπων που μπαίνουν σε κα’ οίκον νοσηλεία στο σπίτι . Σε επίπεδο  Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ) που θα μπορούσα στηρίξουν αυτή την κάλυψη αυτής της ανάγκης υπάρχει έλλειψη αναγκαίου προσωπικού και μέτρων αυξημένης προστασίας.

Είναι η κατάσταση στα σχολεία και στα πανεπιστήμια . Ήδη σε 15 εκπαιδευτικές μονάδες έχουν κλείσει δεκάδες τμήματα λόγω κρουσμάτων που εντοπίσθηκαν. Αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχουν ήδη εντοπιστεί 30 κρούσματα εκ των οποίων 22 στην Λάρισα. Και την ίδια στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν οι τεράστιες ελλείψεις που υπήρχαν στα σχολεία όλα τα προηγούμενα χρόνια (ελλείψεις καθηγητών, υλικοτεχνικής υποδομής, καθαριστριών) έχουν γίνει πολύ πιο έντονα αυτή την περίοδο και έχουνε προστεθεί και ο συνωστισμός στις σχολικές αίθουσες, τα 2ωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η Κυβέρνηση. Σε αίθουσες που θα έπρεπε κανονικά να κάνουν μάθημα 18-20 παιδιά κάνουνε τελικά από 25 και πάνω(για αίθουσες 35-40 τ.μ.). Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει τις 41 κενές αίθουσες που υπάρχουν στα όρια του Δήμου μας ενώ δεν έχει προσλάβει παρά μόνο 2 παραπάνω στο προσωπικό καθαριότητας που ήταν τις προηγούμενες  χρονιές κι ενώ οι σήμερα οι ανάγκες για καθαριότητα έχουν ανέβει κατακόρυφα.

Είναι η κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Που κι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε πως έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης . Είναι χαρακτηριστικό πως με όλη αυτή την έκρυθμη κατάσταση δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ή στην καλύτερη περίπτωση ενημέρωση με το σταγονόμετρο για το αν υπάρχουν κρούσματα σε χώρους εργασίας. Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως η Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν κανένα ουσιαστικό έλεγχο στου χώρους δουλειάς γιατί δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ και είναι υποστελεχωμένες εδώ και χρόνια.

Είναι το θέμα των μετακινήσεων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πρόσφατα διαβάσαμε πως 5798   μαθητές(17200 σε όλη την Θεσσαλία) μετακινούνται καθημερινά από και προς τα σχολεία. χωρίς να εξασφαλίζονται μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την μετακίνηση παρά κατά την αποβίβαση, επιβίβαση. Εκατοντάδες εργαζόμενοι μετακινούνται με λεωφορεία, τραίνα όπου αντιμετωπίζουν αντίστοιχη κατάσταση.

Από τις αρχές Αυγούστου οι εργαζόμενοι και ο λαός της Λάρισας και της χώρας συνολικότερα, έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με το να ακούει πως είναι δική της ευθύνη το αν θα ανακαμφθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας που είναι προ των πυλών. Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση προσπαθεί προκλητικά να ρίξει τα βάρη και την ευθύνη στην πλάτη των εργαζομένων, στην προσπάθεια της να κρύψει τις ευθύνες της πολιτικής της.

Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πως οι δικές της επιλογές, όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν φτάσει την κατάσταση σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα. Συγχρόνως πρέπει να απολογηθεί απέναντι στους εργαζόμενους που τόσο καιρό και παρά τις σχετικές προβλέψεις των επιστημόνων, δεν πήρε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα μέτρα που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση της πανδημίας. Ο χρόνος που κερδήθηκε δηλαδή με την υπεύθυνη στάση και την καθοριστική συμβολή των εργαζομένων και του λαού, δεν αξιοποιήθηκε για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες, γιατί συνεχίζει να τζογάρει την υγεία του λαού, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε νοσοκομεία , σχολεία και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Την ίδια ώρα , η ανησυχία και ο φόβος όλων μας ,  μεγαλώνει καθημερινά, μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη εποχική γρίπη. Όπως επίσης ο λαός της πόλης, βλέπει να μένει χωρίς πλήρη και ουσιαστική  περίθαλψη  για χρόνιες και άλλες παθήσεις, αφού έχουν δημιουργηθεί  πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία, μένουν  πίσω θεραπείες καρκινοπαθών και χρονίως πασχόντων.

Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης μας, τις δημόσιες δομές υγείας , τα σχολεία , τους χώρους δουλειάς της περιοχής  και της χώρας μας μπροστά στην έξαρση της πανδημίας . Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής και τους φορείς του να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και να απαιτήσουμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής μας όπως  

  • Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού ,νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας(24ωρη λειτουργία-όλο τον χρόνο), στο ΕΚΑΒ, στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι». Να μονιμοποιηθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.
  • Να ανοίξουν όλες δημόσιες δομές υγείας (νοσοκομεία, κλινικές κα) που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
  • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.
  • Σχέδιο άμεσης επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων υποδομών που μπορεί να αξιοποιηθεί, για να μπει σε εφαρμογή για να αναχαιτιστεί η έξαρση της Πανδημίας.
  • Να γίνει άμεση αύξηση του αριθμού των μοριακών tests ανίχνευσης του ιού, με μαζικούς ελέγχους σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες σε όλους τους χώρους συνωστισμού, όπως εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες, σε μεγάλους χώρους δουλειάς, σε υγειονομικό προσωπικό, σε οίκους ευγηρίας σε σχολεία ,σχολές, πανεπιστήμια κ.ά. δημιουργώντας νέα δημόσια και δωρεάν εργαστήρια για ταυτοποίηση SARS CoV-2. Όπου εντοπίζονται κρούσματα να γίνονται άμεσα απολυμάνσεις με τα ενδεδειγμένα από τους επιστήμονες σκευάσματα.
  • Να εξασφαλιστεί η ιατρική παρακολούθηση όλων των περιπτώσεων κρουσμάτων που μπαίνουν σε κατ’οίκον νοσηλεία , σε καραντίνα.
  • Άμεσα μέτρα για την ελάττωση του συνωστισμού σε σχολεία, χώρους εκπαίδευσης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
    • Εξασφάλιση αρκετών κατάλληλων χώρων για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτωνμε αποστάσεις ασφαλείας για τους μαθητές. Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, το πολύ 15 μαθητές ανά αίθουσα. Να αξιοποιηθούν άμεσα οι  41 αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Λαρισαίων.
    • Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, μονιμοποίηση των αναπληρωτών και συμβασιούχων που ήδη δουλεύουν.
    • Μέριμνα για μόνιμο προσωπικό καθαριότηταςπου να καλύπτει τις ανάγκες  κάθε σχολικής και εκπαιδευτικής μονάδας .
    • Μέτρα για τον αποσυγχρωτισμό και την ασφαλή μετακίνηση μαθητών, εργαζομένων κι όλων επιβαινόντων στα ΜΜΜ. Με αύξηση των δρομολογίων και των οχημάτων κα
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
    • Απαιτούμε τη συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Με αυτόν τον τρόπο, θα διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα ιατρικά δεδομένα και τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους δουλειάς.
    • Να ενταθούν οι έλεγχοι από του ελεγκτικούς μηχανισμούς (Επιθεώρηση Υγείας κι Ασφάλειας, Υγειονομικό της περιφέρειας κα) στους χώρους δουλειάς, με την άμεση ενίσχυση με προσωπικό και εξοπλισμό των μηχανισμών αυτών.
    • Να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού, με αποδοχές κι ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).
    • Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς , στα δικαιώματά των εργαζομένων, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα προστατευτικών μέσων, υγειονομικού υλικού κ.λπ. για όλους τους υγειονομικούς και συνολικά για όλους τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς αλλά και εκπαιδευτικούς ,μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές .

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας

Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ)

Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Ένωση Γυναικών Λάρισας(Μέλος ΟΓΕ)

Ένωση Γονέων Λάρισας

Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ)

Νοσοκόμων – Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης

Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικού & Συναφών επαγγελμάτων Ν. Λάρισας

Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Λάρισας

Σύλλογος Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας

Συνδικάτο Οικοδόμων Συναφών επαγγελμάτων Ν. Λάρισας

Ένωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ν. Λάρισας

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και ποτών

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος Παράρτημα Λάρισας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ