ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΠΗΣ

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Λάρισας για την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου

Η επίθεση από ομάδα αναρχικών εναντίον του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία αθλιότητα φασιστικής κοπής. Οι άνθρωποι αυτοί συγχέουν την κοινωνική διαμαρτυρία και την ανθρώπινη διαπόμπευση, και διακατέχονται από μία αντίληψη βαθύτατα τοξική, η οποία στο όνομα της αντι-εξουσίας επιβάλλεται κατά κανόνα με την βία ασκώντας την πιο γυμνή, την πιο αισχρή εξουσία.

Πρακτικές σαν και αυτή, που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη και δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα δεν έχουν καμία δικαιολογία και μας βρίσκουν αποφασιστικά αντίθετους.

Με ενέργειες σαν κι αυτή δεν απαξιώνεται το κρατικό, αλλά το ΔΗΜΟΣΙΟ πανεπιστήμιο. Η δημόσια παιδεία οπισθοχωρεί, καθώς δεν μπορεί να προφυλαχθεί από τους αυτόκλητους τιμωρούς της κρατικής βίας και η κρατική καταστολή εδραιώνεται. Με πράξεις σαν και αυτή τροφοδοτείται και νομιμοποιείται ο κρατικός αυταρχισμός ειδικότερα μέσα στα Πανεπιστήμια. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις η κυβέρνηση αποφάσισε την ίδρυση «Αστυνομίας Πανεπιστημίων», βαδίζοντας σταθερά στο διακηρυγμένο έργο της «τρόμος και πάταξη».

Τέλος, η επικήρυξη των δραστών της επίθεσης στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου δεν προσιδιάζει σε σύγχρονο κράτος δικαίου. Πόσο μάλλον, τη στιγμή που καταδικασμένοι εγκληματίες για πολύ βαρύτερα αδικήματα φυγοδικούν προκλητικά. Το ότι καταδικάζουμε τη διαπόμπευση του ανθρώπου δεν σημαίνει ότι δίνουμε διαπιστευτήρια σε ένα κράτος φαρ-ουέστ.

Παλεύουμε για μια καλύτερη δημόσια παιδεία, για ένα πανεπιστήμιο που συνομιλεί με την κοινωνία, που ξέρει να διαμαρτύρεται χωρίς να διαπομπεύει, ένα πανεπιστήμιο που τιμά τον ρόλο του σε μια κοινωνία που υποφέρει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ