ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ανακοίνωση του Σ.Ε.Β.Ε.Π.Ε.Α. για τα κρούσματα covid-19 που εκδηλώθηκαν σε δομές ειδικής αγωγής και στο Κ.Ε.Σ.Υ. Λάρισας  

Τις τελευταίες ημέρες, τα προβλήματα στα σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής διογκώνονται λόγω αύξησης των κρουσμάτων στον μαθητικό πληθυσμό, στους εκπαιδευτικούς, στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) των σχολείων και των σχετικών υπηρεσιών, όπως είναι τα Κέντρα Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.).

Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σ΄αυτούς τους χώρους είναι ελλιπή και η επίκληση του υπουργείου στην «ατομική ευθύνη» δεν λύνει τα προβλήματα αλλά τα επιδεινώνει και μετατρέπει τους χώρους σε «υγειονομικές βόμβες».

Η πλειοψηφία των ειδικών σχολείων λειτουργούν με λίγους και ακατάλληλους χώρους για τους μαθητές που φιλοξενούν. Οι ελλείψεις αιθουσών, γραφείων ειδικοτήτων, αλλά και χώρων δραστηριοτήτων, συνθέτουν το πάζλ των συνθηκών λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα στις σημερινές συνθήκες πανδημίας να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα συγχρωτισμού.

Για παράδειγμα, το σχολείο για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Λάρισας (Δ.Α.Δ.), που έκλεισε λόγω θετικού κρούσματος covid-19, όπου φοιτούν πάνω από 25 μαθητές δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τις απαιτήσεις τους. Οι λίγες αίθουσες φωτίζονται από φεγγίτες, αερίζονται από εσωτερικό διάδρομο και οι συνεδρίες ειδικοτήτων γίνονται σε χώρους, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. Παρόμοια κατάσταση στο Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης ή στο Ειδικό Σχολείο Καρδίτσας και άλλα σε όλη τη Θεσσαλία.

Επίσης, στο Κέντρο Εκπαιδευτικής Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Λάρισας, 34 εργαζόμενοι μόνιμοι και αναπληρωτές, πολλών ειδικοτήτων, εργάζονται σε 250 τετραγ.μέτρα περίπου, με περιορισμένους χώρους αξιολόγησης χωρίς φυσικό φωτισμό και αερισμό, με προβλήματα θέρμανσης το χειμώνα και ψύξης το καλοκαίρι και το σοβαρό πρόβλημα της καθαριότητας έρχεται να συμπληρώσει τις ακατάλληλες συνθήκες λειτουργίας του.

Στην παρούσα κατάσταση της πανδημίας, τα κρούσματα αναμενόμενα και είναι η «κορυφή του παγόβουνου» στο όλο σκηνικό.

Εύλογη λοιπόν η ανησυχία γονέων, όταν επιστρέφουν μαθητές κι εκπαιδευτικοί από αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολείου ή καραντίνα και δεν βεβαιώνει κανένας αν είναι υγιείς. Πώς να μην υπάρχει καθημερινός φόβος στη σχολική κοινότητα, όταν κλείνει ένα τμήμα ή ένα σχολείο και δεν γίνονται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εκπαιδευτικούς, το προσωπικό και τους μαθητές για να διαπιστωθεί η διασπορά, όταν τα υγειονομικά πρωτόκολλά τους είναι κομμένα και ραμμένα με βάση την ατομική ευθύνη;

Η κυβέρνηση και το υπουργείο αρνούνται πεισματικά να πάρουν ουσιαστικά μέτρα, μέτρα που να θωρακίζουν την υγεία των μαθητών, του ΕΕΠ-ΕΒΠ, των εκπαιδευτικών και γενικότερα όλου του λαού. Η περίφημη «ιχνηλάτηση» όταν και αν γίνεται, γίνεται χωρίς το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό. Δηλαδή, δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος, καμιά διενέργεια για δωρεάν τεστ, καμιά ιχνηλάτηση από κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Αποδεικνύεται λοιπόν καθημερινά, ότι η κυβέρνηση δε δίνει «τσακιστό» ευρώ για τα σχολεία και τις υπηρεσίες της ώστε να είναι  υγειονομικά ασφαλή, γιατί κοστίζει!!! Επιλέγει όμως, να δώσει δις ευρώ στους μεγαλοκαναλάρχες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι΄αυτό ρίχνει πρόστιμα σε όποιον κυκλοφορεί μετά τις 12:00 αλλά στον επιχειρηματία που έχει στο εργοστάσιο 100 εργαζόμενους χωρίς κανένα μέτρο, ούτε καν τον αγγίζει.

Γι΄αυτό, απαιτούμε, έστω και τώρα, η κυβέρνηση να πάρει με ευθύνη όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγειονομική φροντίδα των μαθητών και του προσωπικού σ΄αυτά και στις υπηρεσίες της. Να προχωρήσει εδώ και τώρα σε:

  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε προσωπικό, εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου τα σχολεία και όλοι οι χώροι στις υπηρεσίες να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
  • Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων να εξασφαλίζει την ουσιαστική προστασία από την εξάπλωση του ιού, λαμβάνοντας υπόψη πως συνάδελφοι ΕΕΠ και ΕΒΠ πηγαίνουν και σε 2 σχολεία την εβδομάδα.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας και κάλυψη όλων κενών.
  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση.   
  • Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία.
  • Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ