Ο ΤΖΟΝ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΚΛΟΓΟΔΙΚΕΙΟ

Στο «κόκκινο» η αγωνία για την τελική έκβαση των πιο επεισοδιακών προεδρικών εκλογών στην ιστορία των ΗΠΑ. Σημαντικό προβάδισμα για τον Τζο Μπάιντεν στο δρόμο προς το Οβάλ Γραφείο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να επιχειρεί να σύρει την εκλογική αναμέτρηση στα δικαστήρια βάζοντας στον «γύψο» τη χώρα και τις διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Ιστορικές στιγμές ζουν οι ΗΠΑ όχι μόνο επειδή καταγράφεται ρεκόρ συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, αλλά και γιατί η μάχη μεταξύ των δύο υποψηφίων παραμένει αμφίρροπή και, με υπαιτιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, εξόχως επεισοδιακή.

♦Παρακολουθείστε ΕΔΩ την live κάλυψη της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης

Οι αριθμοί της νίκης

Μετά από μία ακόμη ημέρα ανατροπών, με βάση τα τελευταία αποτελέσματα (3 π.μ. ώρα Ελλάδας) ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έχει συγκεντρώσει 264 εκλέκτορες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να έχει 214.

Αυτό σημαίνει ότι ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται μόλις έξι εκλέκτορες μακριά από την μεγάλη νίκη. Ουσιαστικά, εάν καταφέρει να κερδίσει τη Νεβάδα (τη μία από τις 5 «ανοιχτές» πολιτείες) που δίνει 6 εκλέκτορες θα ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, χωρίς να χρειάζεται τα αποτελέσματα των υπόλοιπων Πολιτειών στις οποίες επικρατεί ο… κακός χαμός.

Οι υπόλοιπες τέσσερις πολιτείες που θεωρούνται ακόμη ανοιχτές και πρόκειται για τις

  • Αλάσκα (3 εκλέκτορες)
  • Πενσιλβάνια  (20 εκλέκτορες)
  • Τζόρτζια  (16 εκλέκτορες)
  • Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες)

Στον αντίποδα ο Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη κι αν κερδίσει και τις τρεις ανατολικές πολιτείες που είναι ανοιχτές (Πενσιλβάνια, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια, σύνολο 51 εκλέκτορες) θα χρειαστεί τη νίκη στη Νεβάδα ώστε να φτάσει τους 270 εκλέκτορες.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κάθε πολιτεία αναδεικνύει έναν ορισμένο αριθμό εκλεκτόρων. Με αυτές που έχουν κριθεί ως αυτό το στάδιο, ο Τζο Μπάιντεν έχει συγκεντρώσει 264 εκλεκτορικές ψήφους και ο Ντόναλντ Τραμπ 214. Χρειάζονται 270 για την επικράτηση.

Το σασπένς καλά κρατεί σε τέσσερις πολιτείες:

► Τζόρτζια [16 εκλέκτορες]

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη.

Ως εδώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος πιστώνεται το 50% των ψήφων έναντι 48,8% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Οι τοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως η καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί το βράδυ.

Νεβάδα [6 εκλέκτορες]

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων στη δυτική πολιτεία. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται προς το παρόν, με το 49,3% των ψήφων, έναντι 48,7% του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστό πως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από την Πέμπτη.

Τα τελικά αποτελέσματα ενδέχεται να ανοίξουν την πόρτα του Λευκού Οίκου στον Τζο Μπάιντεν.

Πενσιλβάνια [20 εκλέκτορες]

Έχει καταμετρηθεί το 86% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς», όπως αποκαλείται η περιοχή λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε ακόμη άνετο προβάδισμα το βράδυ της Τετάρτης (συγκέντρωνε το 51,4% των ψήφων, έναντι ενός 47,3% του Τζο Μπάιντεν) όμως, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, που κατάγεται από την Πενσιλβάνια.

Οι τοπικές αρχές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση ως την Παρασκευή (06/11).

Βόρεια Καρολίνα [15 εκλέκτορες]

Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,6%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) το αργότερο γίνονται αποδεκτές και μπορούν να καταμετρηθούν εκεί μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Αυτοανακηρύσσεται νικητής, σέρνει τη χώρα στα δικαστήρια

Τη στιγμή που εκατομμύρια ψήφοι δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και παρά το γεγονός ότι οι μαθηματικές ελπίδες υπάρχουν, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να δημιουργήσει πρωτοφανείς καταστάσεις στην αμερικανική εκλογική ιστορία.

Αφού αυτοανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε στην αντεπίθεση καταθέτοντας μηνύσεις και απαιτώντας να σταματήσει η καταμέτρηση ψήφων στις πολιτείες της Πενσιλβάνια, της Τζόρτζια και του Μίσιγκαν, ενώ ζήτησε επανακαταμέτρηση και για το Ουισκόνσιν. Σημειώνεται ότι οι δύο πρώτες παραμένουν ανοικτές, ενώ οι δύο τελευταίες έχουν ήδη κατοχυρωθεί στον Τζο Μπάιντεν.

Η Πενσιλβάνια είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της διαδικασίας, καθώς δίνει στον νικητή 20 εκλέκτορες. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σταθερό προβάδισμα το οποίο όμως συνεχώς μειώνεται, ενώ απομένουν να καταμετρηθούν πάρα πολλές επιστολικές ψήφοι, οι οποίες ενδεχομένως να ευνοούν τον Τζο Μπάιντεν.

Αντίστοιχα στην Τζόρτζια, η καμπάνια Τραμπ αποφάσισε αργά το βράδυ να καταθέσει μήνυση, όταν η διαφορά ψήφων των δύο πλευρών μειώθηκε κάτω από τις 50.000 κι ενώ μέχρι τώρα φαινόταν ότι η πολιτεία θα πάει στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Προσεκτικός, αλλά αισιόδοξος για τη νίκη ο Τζο Μπάιντεν

Ενωτικός προσπάθησε να φανεί ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία στο μήνυμά του προς τους Αμερικανούς. Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για μια ιστορική ημέρα εξαιτίας του υψηλότατου ποσοστού συμμετοχής, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία είναι ο παλμός του αμερικανικού έθνους.

Χωρίς να αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε «είναι καθαρό ότι κερδίζουμε τις πολιτείες που θα μας εξασφαλίσου 270 εκλέκτορες. Δεν είμαι εδώ για να πω ότι νίκησα, αλλά λέω πως όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση θα είμαστε νικητές. Πήραμε τις περισσότερες ψήφους από όλους τους προηγούμενους υποψήφιους τους Δημοκρατικούς, πάνω από 70 εκατ. ψήφους».

Σε μια προσπάθεια να ενώσει τους Αμερικανούς ο Δημοκρατικός υποψήφιος ανέφερε «θα είμαστε μια κυβέρνηση για τον λαό. Τώρα θα πρέπει να αφήσουμε πίσω τις αντιπαραθέσεις μας. Να ενωθούμε σαν έθνος. Δεν θα είναι εύκολο. Εγώ έκανα εκστρατεία σαν Δημοκρατικός, αλλά θα κυβερνήσω σαν Αμερικανός. Αυτή θα είναι μια νίκη του αμερικανικού λαού».

«Κάθε ψήφος πρέπει να μετρηθεί. Εμείς ο λαός δεν θα σιγήσουμε» κατέληξε ο Τζο Μπάιντεν.

Φόβοι για σκοτεινές ημέρες

Με τον Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο να κάνει πράξη τις προεκλογικές απειλές του, αλλά και να καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, τους υποστηρικτές του να κατέβουν στους δρόμους για «να προστατεύσουν τον πρόεδρό τους», οι επόμενες ημέρες στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι εκρηκτικές.

Εκτός από μικρής έκτασης επεισόδια σε εκλογικό κέντρο του Μίσιγκαν, όπου οπαδοί του Τραμπ επιχείρησαν να εισβάλουν για να σταματήσει η διαδικασία καταμέτρησης, η σημερινή ημέρα έχει κυλήσει ομαλά, όμως αναλυτές εκτιμούν πως αυτό μπορεί να είναι η «ηρεμία πριν την καταιγίδα».

Αυτό γιατί εκτιμούν πως όσο τραβάει χρονικά η αβεβαιότητα τόσο περισσότερο θα ανεβαίνουν οι τόνοι, αλλά και επειδή στις τάξεις των υποστηρικτών του προέδρου υπάρχουν πολλές ομάδες ακραίων, ένοπλων ακροδεξιών η αντίδραση των οποίων δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.

Συγκεντρώσεις, όμως είχαμε και από την άλλη πλευρά, με διαδηλωτές να φωνάζουν για την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης ψήφων και να διαμαρτύρονται κατά των επιδιώξεων του Ντόναλντ Τραμπ.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ