ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το σχέδιο για να μην τιναχθεί το σύστημα στον αέρα

Καθημερινή είναι η μάχη των υγειονομικών των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, που όπως όλα δείχνουν αν και λειτουργούν σε οριακά επίπεδα αντέχουν στην πίεση υποδεχόμενα συνεχώς νέα κρούσματα κορωνοϊού.

«Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται και αγγίζουν όλο το ηλικιακό φάσμα και την κοινωνική διαστρωμάτωση», ανέφερε στο paidis.com ιατρική πηγή, σημειώνοντας πως υπό παρακολούθηση βρίσκονται και ασθενείς που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ έντονος είναι ο προβληματισμός για την ύπαρξη μεγάλου αριθμού κρουσμάτων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια – ψυχιατρικές κλινικές, που σύμφωνα με ασφαλείς υπολογισμούς αγγίζουν τα 100.

Ενδεικτικά και μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας νοσηλεύονται 9 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων διασωληνωμένα, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες είναι 12, την ώρα που στο τμήμα covid 19 παραμένουν για νοσηλεία 19 άτομα, με τα διαθέσιμα κρεββάτια να είναι 46.

Σημειώνεται πως εντός των επόμενων 24ωρων τουλάχιστον δύο ασθενείς αναμένεται να πάρουν εξιτήριο από το ΓΝΛ, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει πόσοι άλλοι ασθενείς θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση που καταγράφεται και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τους ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά να αγγίζουν τους 45.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως στη ΜΕΘ του ΠΓΝΛ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 7 ασθενείς, με τη διοίκηση να προχωρά σε μειώσεις χειρουργείων σε ποσοστό που φτάνει το 80%, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται έκτακτα και ογκολογικά περιστατικά.

Στην παρούσα φάση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στις ΜΕΘ υπάρχουν συνολικά 10 διαθέσιμα κρεβάτια για κορωνοϊό, ενώ λόγω των κρουσμάτων τόσο στις ιδιωτικές κλινικές της Λάρισας όσο και στο κέντρο αποκατάστασης στη Μαγνησία οι υγειονομικές αρχές σε συνεργασία και με την περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν εκπονήσει ένα 2ο σχέδιο ετοιμότητας το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις το σύστημα φτάσει στα όρια. Σε αυτό το στάδιο σύμφωνα με το σχεδιασμό είναι να μπουν συνολικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας 24 κλίνες ΜΕΘ.

Στην απευκταία περίπτωση που και το δεύτερο σχέδιο βρεθεί στα όριά του τότε αναμένεται να μπει σε εφαρμογή ένα τρίτο σχέδιο που αφορά την επίταξη των μονάδων ΜΕΘ σε ιδιωτικά νοσοκομεία ώστε να νοσηλεύσουν αν χρειαστεί ασθενείς άλλων παθήσεων ή χειρουργημένους που χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ