ΣΤΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη στενής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου Λαρισαίων και Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αποσκοπεί η σύναψη Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο φορέων που υπέγραψαν, σήμερα το πρωί, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο  Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, μετά και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων.

Στο Μνημόνιο, αποτυπώνεται το κοινό πεδίο δράσεων προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων αλλά και της τοπικής κοινωνίας της Λάρισας, ενώ στόχος της συνεργασίας είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες και η ανάπτυξη στρατηγικών και προγραμμάτων για την αρμονική ένταξη των προσφύγων που βρίσκονται στη Λάρισα. Τονίζεται ότι το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει 27.930 θέσεις φιλοξενίας σε 14 πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε 7 νησιά φιλοξενούνται μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ 27,930 πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων είναι από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αντιλαμβανόμενος έγκαιρα τις σοβαρές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος, στάθηκε με αίσθημα ευθύνης και δικαίου, καταδεικνύοντας και τον τρόπο με τον οποίο οι φορείς της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, μπορούν να συνεισφέρουν στην ομαλή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος Η στάση μάλιστα του Δήμου Λαρισαίων έχει αναγνωριστεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και από στελέχη διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τις πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

Όπως είναι γνωστό, από το 2016, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάζεται στενά με τον Δήμο Λαρισαίων  καθώς και με άλλους δήμους στην περιοχή της Θεσσαλίας. Η συνεργασία αυτή αφορά, μεταξύ άλλων, την υλοποίηση του προγράμματος ESTIA, τον συντονισμό ανθρωπιστικών φορέων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και τη στήριξη των προσφύγων στις προσπάθειές τους για αυτονομία και ένταξη στην τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, οι μορφές στήριξης και συνεργασίας θα είναι μέσω της παροχής τεχνικών συμβουλών σε έναν ευρύ τομέα (συμπεριλαμβανομένης της ένταξης, της προστασίας, της νομοθεσίας για τους πρόσφυγες, της μη-τυπικής εκπαίδευσης και της επικοινωνίας με τις κοινότητες), καθώς και μέσω της στήριξης σε ζητήματα συντονισμού, ανάπτυξης προγραμμάτων και δραστηριοτήτων άντλησης πόρων. Ιδιαίτερο αντικειμενο συνεργασίας θα αποτελέσει η διασύνδεση δικαιούχων διεθνούς προστασίας με την αγορά εργασίας στη Λάρισα και ευρύτερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή του Μνημονίου ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία για τη  συνεργασία που διατηρούν οι δυο φορείς εδώ και χρόνια και  δήλωσε ότι η υπογραφή του Μνημονίου  είναι πολύ σημαντική, ειδικά την παρούσα περίοδο κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και πολύπλοκες προκλήσεις, που συνοδεύουν τους πρόσφυγες στην αναζήτηση προστασίας και βιώσιμων λύσεων.

«Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Λαρισαίων στέκεται με αίσθημα εθνικής ευθύνης σε ένα εθνικό και ευρωπαϊκό ζήτημα όπως είναι το προσφυγικό.  Με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχουμε διαμορφώσει, εδώ και χρόνια, σχέση ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας. Η υπογραφή του Μνημονίου  ενισχύει αυτή τη σχέση. Μαζί με την Υπατη Αρμοστεία θα αναζητήσουμε νέους τρόπους στην αντιμετώπιση προκλήσεων που αφορούν το προσφυγικό, με σεβασμό και αλληλοκατανόηση και προς όφελος των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας.»

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc, τόνισε τα εξής:

«Ειμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στην Λάρισα και στο γραφείο του Δημάρχου για να υπογράψουμε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Υπατης Αρμοστείας και του Δήμου Λαρισαίων.  Είναι το αποκορύφωμα της συνεργασίας που έχουμε τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης του προσφυγικού ζητήματος. Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες  που έφυγαν από τον πόλεμο και τις διώξεις,  βρήκαν ειρήνη και μια ήρεμη ζωή στην Λάρισα. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο, ενώ άνδρες και γυναίκες εργάζονται με επιτυχία με τους γείτονες τους. Αυτό το δρόμο της επιτυχίας θέλουν να ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι της Ελλάδας.

Πολλοί μετέχοντας στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, για το οποίο δουλέψαμε μαζί, βρίσκονται σε διαμερίσματα στην πόλη της Λάρισας  προσπαθώντας να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μαζί με την κοινωνία στην οποία φιλοξενούνται. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά το Δήμαρχο για τη συνεργασία. Εμείς θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε και να βοηθήσουμε στο μέτρο των ευθυνών μας.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ