ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ LOCKDOWN ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Με κύριο θέμα συζήτησης την ενημέρωση – συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνθηκών στην πόλη της Λάρισας λόγω της υγειονομικής κρίσης (COVID-19) και του lockdown που επιβλήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης με τη μορφή τηλεδιάσκεψης το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λαρισαίων.

Εκτιμώντας πως «έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα» ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης περιέγραψε μια δύσκολη φάση για το σύστημα Υγείας και την κοινωνία συνολικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και σε τμήμα της κοινωνίας.

«Υπήρξαν ολιγωρίες, η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση δεν ήταν η δέουσα, ενώ κομμάτι της κοινωνίας επίσης δεν ανταποκρίθηκε. Υπάρχουν ευθύνες, οι αποφάσεις πρέπει να προηγούνται των γεγονότων και εδώ υπήρξε πλήρης αντιστροφή», σημείωσε ο δήμαρχος, κάνοντας λόγο για άδικη αντιπολίτευση από την πλευρά της παράταξης της Ρ. Καραλαριώτου.

«Δεν πρόκειται να χαϊδέψω αυτιά, αισθάνομαι το μέγεθος της ευθύνης και έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, καλώντας σε αυστηρή τήρηση των μέτρων «όποια και αν είναι, όποιος και αν θίγεται από αυτά».

Περιγράφοντας οικονομικά μεγέθη και απαλλαγές ο κ. Καλογιάννης ενημέρωσε το σώμα πως μέχρι τώρα ο δήμος Λαρισαίων διέθεσε για την υπόθεση του covid-19 850.000 ευρώ, αναλύοντας μέτρα-ανάσες για επαγγελματίες και πολίτες (τέλη, ενοίκια δημοτικών χώρων, τροφεία, δίδακτρα, κοινόχρηστοι χώροι κλπ.), ενώ διέψευσε καταγγελίες των εργαζομένων του δήμου για ελλιπή μέτρα ασφάλειας και σημείωσε πως η καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας ενώ είχε οριστεί συνάντησή του μαζί τους για το μεσημέρι της Παρασκευής.

Κλείνοντας ο Απ. Καλογιάννης ενημέρωσε το σώμα πως πέρασαν ήδη από την Οικονομική Επιτροπή οι κωδικοί για νέες απαλλαγές, ζητώντας παράλληλα οικονομική στήριξη της Τ.Α από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Ρ. ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

«Τι λόγο είχαν οι εργαζόμενοι να πουν ψέματα; Στέλνετε λάθος μηνύματα όταν με τη Λάρισα στο κόκκινο δώσατε συνέντευξη τύπου με 14 άτομα παρόντα ενώ επιτρέπονται 9», ανέφερε η Ρ. Καραλαριώτου, προτείνοντας μείωση δημοτικών τελών και δωρεάν τεστ για όλους τους εργαζόμενους του δήμου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Αντιδρώντας ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως για τα 4 κρούσματα που καταγράφηκαν στον δήμο οι άμεσες επαφές προχώρησαν σε διενέργεια τεστ σε ιδιωτικό εργαστήριο με έξοδα του δήμου Λαρισαίων.

«Μην υιοθετείται άκριτα τις παρεμβάσεις», κατέληξε ο δήμαρχος, ανακοινώνοντας παράλληλα απόφαση της ΔΕΥΑΛ (διά περιφοράς) για ενίσχυση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με 2 αναπνευστήρες και 8 μόνιτορ.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Έπαιξε στα ζάρια των επιχειρηματικών επιδιώξεων τη ζωή και την υγεία του λαού», ανέφερε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκης, στρέφοντας τα πυρά του και κατά της δημοτικής αρχής «που αναπαρήγαγε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης», ενώ ζήτησε άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας.

Από την πλευρά του ο Π. Γούλας σημείωσε πως «μόνο το εμβόλιο θα σώσει την κατάσταση», επισημαίνοντας πως στη Λάρισα οι εκκλήσεις δεν εισακούστηκαν και τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από πολλούς, ενώ ζήτησε ειδική μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων στον δήμο.

Ο Ν. Γαμβρούλας, κάνοντας λόγο για κοινωνική αναταραχή και σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση, στάθηκε στα ελλιπή μέτρα οικονομικής στήριξης και ζήτησε χρηματοδοτικά εργαλεία για τους επαγγελματίες, ενώ ο Κ. Βαϊούλης υπογράμμισε πως όλες οι παρατάξεις προσπαθούν να συνεργαστούν και να βοηθήσουν με στόχο την προστασία της κοινότητας, τονίζοντας πως «δεν είναι ώρα για έργα βιτρίνας».

ΣΒΑΚ-ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Αξίζει να επισημανθεί πως η συζήτηση για την πορεία του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής
Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) μεταφέρθηκε σε επόμενη συνεδρίαση λόγω απουσίας του εισηγητή, ενώ η πρόταση ψηφίσματος για τον Πτωχευτικό Κώδικα και την προστασία της α’ κατοικίας που έφερε η ΛΑΣΥ θα απασχολήσει Διαπαραταξιακή Επιτροπή, με ομόφωνη απόφαση του σώματος.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ