ΚΚΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΙ ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Συνέντευξη τύπου με αφορμή τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, με τα μέλη της Ρούλα Ξιφαρά και Μαρία Κωστούλα να ασκούν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση, επιρρίπτοντάς της ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους τομείς της Υγείας και της Εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν τις προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες και κρίσιμες στιγμές, μπροστά στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με κλειστές πάλι τις πόλεις μας, με εργαζόμενους κι επαγγελματίες στο χείλος του γκρεμού και πάνω από όλα με μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετώπισε την πανδημία ως μια χρυσή ευκαιρία για να εφαρμόσει νέα αντιδραστικά μέτρα και για να περάσει στην κυριολεξία τις ανατροπές του αιώνα, με στόχο να πληρώσουν την κρίση πάλι οι εργαζόμενοι», σημειώθηκε χαρακτηριστικά, με τις ομιλήτριες να αναφέρονται διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία και την εκπαίδευση ως εξής:

ΥΓΕΙΑ

Ειδικά σε ό,τι αφορά το δημόσιο σύστημα Υγείας, 8 μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα, η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για την κάλυψη των τεράστιων κενών… κάνει «οικονομίες» σε βάρος της υγείας του λαού, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης, κι αυτές ελάχιστες σε σχέση με τις πραγματικές ελλείψεις, με ανακύκλωση προσωπικού και συνεχείς μετακινήσεις.

Χαρακτηριστικά:  Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς, έγιναν το προηγούμενο διάστημα μόλις 38 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών και 23 προσλήψεις επικουρικών γιατρών. Στο Γενικό Νοσοκομείο  έγιναν μόλις 31 προσλήψεις παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με το καθεστώς των επικουρικών, και 7 προσλήψεις επικουρικών γιατρών για 4 μήνες!  Την ίδια ώρα, τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για  εκατοντάδες κενά γιατρών και υπολοίπου προσωπικού και στα 2 νοσοκομεία ακόμη  και με τα  πετσοκομμένα μνημονιακά οργανογράμματα.

Αποτέλεσμα: τα 2 νοσοκομεία της πόλης να λειτουργούν στο «κόκκινο», η  πλειοψηφία των υγειονομικών δουλεύει ακατάπαυστα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς, έχουν δημιουργηθεί πολύμηνες λίστες αναμονής για απλά ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία. H  απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τα τακτικά χειρουργεία κατά 80% θα επιβαρύνει αυτή την κατάσταση.

Την εικόνα συμπληρώνει η άθλια κατάσταση στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και τα Περιφερειακά Ιατρεία στην ύπαιθρο, όπου ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τακτική παρακολούθηση της υγείας τους. Σε μια περιοχή με μεγάλο αγροτικό πληθυσμό, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, αλλά τα χρησιμοποιεί και ως δεξαμενή άντλησης προσωπικού για να μπαλώνει τρύπες.

Στα παραπάνω χρειάζεται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ). Οι μάσκες και τα γάντια δίνονται με το σταγονόμετρο. Πλέον πληροφορίες λένε πως δεν μπορούν να γίνουν όσα test απαιτούνται.

Η κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής διαμορφώθηκε χρόνια τώρα, από όλες τις κυβερνήσεις που προωθούν την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, που θωρακίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες.

Ενδεικτικά, στα 2 νοσοκομεία της Λάρισας οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι κατά 60% από το 2012. Αυτή η κατάσταση, πέρα από την «εξοικονόμηση» κονδυλίων για τη στήριξη συνολικά του κεφαλαίου, ωφέλησε τους επιχειρηματικούς ομίλους στην ιδιωτική Υγεία που εξασφάλισαν πελατεία. Καθόλου τυχαία, ειδικά η πόλη της Λάρισας είναι κυριολεκτικά περικυκλωμένη από μεγάλες ιδιωτικές δομές Υγείας…

Για επίταξη του ιδιωτικού τομέα ούτε λόγος, ενώ την ίδια ώρα θεσπίζονται συνεχώς νέα «δωράκια» για τους κλινικάρχες, μεταξύ άλλων με «χρυσές αμοιβές» για νοσηλείες και χειρουργεία στο έδαφος των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα σχολεία παραμένουν ουσιαστικά αθωράκιστα κι αυτό αναδεικνύεται ακόμα πιο ανάγλυφα τώρα που τα κρούσματα αυξάνονται στην Εκπαίδευση.  Ενδεικτικά μέχρι σήμερα 3 σχολεία και 60 τμήματα είχαν αναστείλει την λειτουργία τους μέχρι χτες. 25αρια τμήματα, μικρές αίθουσες και προαύλιοι χώροι, ελλείψεις καθηγητών, ελάχιστες καθαρίστριές (135 , δηλαδή μόνο 2 παραπάνω από πέρσι) είναι η πραγματικότητα στα σχολεία.

Αντί λοιπόν να ικανοποιήσει τα αιτήματα γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών για μαζικά τεστ στον μαθητικό πληθυσμό και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικά εκεί που διαπιστώνονται κρούσματα, για σχεδιασμένη και ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση σε τμήματα και σχολεία, για μέτρα αποσυμφόρησης των αιθουσών και πλήρη υγειονομική στήριξη σε κάθε σχολική μονάδα, η κυβέρνηση παρουσιάζε μέχρι χτες , όπου πήρε την απόφαση να κλείσει τα γυμνάσια και τα λύκεια,  τη μαγική εικόνα ότι «στο σχολείο δεν κολλάει», αξιοποιώντας στατιστικά στοιχεία μακριά από την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, οι οικογένειες και τα παιδιά.

Για παράδειγμα, οικογένειες που ενημερώνονται από το σχολείο ότι ένα τμήμα κλείνει λόγω κρούσματος και δικαιολογημένα ανησυχούν για το μέγεθος της διασποράς, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν στο σπίτι αν θα νοσήσουν και τα δικά τους παιδιά, χωρίς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να τους εξασφαλίζεται άδεια από τη δουλειά. Αργά ή γρήγορα λοιπόν θα καταφύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και να πληρώσουν 70 και 80 ευρώ για να ξέρουν αν είναι ασφαλές να έρχονται σε επαφή και να φροντίζουν παππούδες και γιαγιάδες κ.ο.κ. Κι όλα αυτά επειδή τα πρωτόκολλα για τα σχολεία δεν προβλέπουν τη διενέργεια δωρεάν τεστ αν δεν υπάρχουν «έντονα συμπτώματα»!

Με τον τρόπο αυτό αποκρύπτεται και η πραγματική κατάσταση της πανδημίας στο σχολικό πληθυσμό. Άλλωστε, αν τα πράγματα ήταν όπως τα λέει η κυβέρνηση και η διασπορά δεν ήταν ανησυχητική στους χώρους της Εκπαίδευσης, τότε γιατί  έκανε  υποχρεωτική τη μάσκα και στα διαλείμματα, εκτός από τις ώρες του μαθήματος; Γιατί τα κλείνει από Δευτέρα;

Οι αντιφάσεις στη διαχείριση της πανδημίας συνεχίζονται, αποκαλύπτοντας τα αδιέξοδα της πολιτικής που αποθεώνει την ατομική ευθύνη και παίζει κορόνα – γράμματα την υγεία του λαού και της νεολαίας, με λογικές «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο.

Τα αιτήματα των μαθητών για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία είναι ρεαλιστικά και αναγκαία, γίνονται ακόμα πιο επιτακτικά, όσο τα κρούσματα αυξάνονται στον γενικό πληθυσμό. Εστω και τώρα, λοιπόν, να μειωθούν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου εξοπλισμού για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως και επιπλέον προσωπικό για τις ανάγκες διαμόρφωσης έκτακτου σχολικού προγράμματος και της τηλεκπαίδευσης. Να μη χρεώνεται καμιά μέρα κανονικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο. Να στηριχτεί ουσιαστικά, με ευθύνη του κράτους, η υγειονομική φροντίδα στα σχολεία. Ίδια κατάσταση και στα ΑΕΙ ,  στις εστίες , που η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την τηλεκπαίδευση.

«Η κυβέρνηση  πρέπει να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να μην το κουνάει σε εργαζόμενους και νεολαία. Οι αντιφάσεις ,οι  παλινωδίες, η κυβερνητική ανευθυνότητα τροφοδότησαν τον όποιο εφησυχασμό. Αυτές έστρωσαν το έδαφος σε ανορθολογικές και σκοταδιστικές ερμηνείες, που είναι το καλύτερο άλλοθι για να ρίχνονται όλα στην «ατομική ευθύνη», αφού μαζί με τον ιό «εξαφανίζονται» και οι ευθύνες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων», υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας. Αλλά και για να ικανοποιηθούν και οι άλλες ανάγκες που υπάρχουν και να μη γίνει το δημόσιο σύστημα υγείας, σύστημα της μιας νόσου. Κι όταν λέμε επίταξη, εννοούμε επίταξη, δηλαδή ένταξη του ιδιωτικού τομέα στον κρατικό σχεδιασμό κι όχι αγορά υπηρεσιών, δηλαδή τάισμα των κλινικαρχών, όπως προτείνουν άλλα κόμματα.

Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών.

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία, με 15 παιδιά ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξασφάλιση του εξοπλισμού που απαιτείται για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση γι’ αυτές τις εβδομάδες.

Αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς, με προσλήψεις προσωπικού και με επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων, που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Τουριστικά λεωφορεία “σκουριάζουν”, ενώ μπορούν να ενταχθούν στο κεντρικό σχέδιο για τη βελτίωση των συγκοινωνιών.

Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, επαγγελματίας, δεν πρέπει να μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, γιατί πλέον δεν βρισκόμαστε ούτε καν στον Μάρτη, αλλά σε συνθήκες που έχουν συσσωρευτεί βάρη, συνέπειες της προηγούμενης περιόδου.

Το έκτακτο επίδομα πρέπει να αφορά όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.

Και εννοείται ότι εδώ και τώρα πρέπει να αποσυρθεί το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που η κυβέρνηση έδωσε ήδη στη δημοσιότητα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ:

Μέτρα προστασίας των βιοπαλαιστών αγροτών, των μικρών παραγωγών που πουλάνε τα προϊόντα τους στις λαϊκές.

Μέτρα για την υγεία των προσφύγων στο Καταυλισμό στο Κουτσόχερο.

Η προστασία της ζωής των εργαζομένων είναι υπόθεση του ίδιου του εργατικού –λαϊκού κινήματος, μάχη που μπορεί να κερδηθεί με οργανωμένη πάλη μέσα από τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς και συλλόγους.

Η προστασία της ζωής, της υγείας του λαού,  απαιτεί να μπει στο στόχαστρο ο «ορατός εχθρός», που είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, το ίδιο το κεφάλαιο και η εξουσία του,  που αποδεικνύεται ξανά τώρα ότι θυσιάζει τις ανάγκες, ακόμα και τη ζωή του για τα κέρδη των λίγων. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι να κάνουμε ένα οριστικό lockdown σε όλες τις  πολιτικές καπιταλιστικής διαχείρισης, που θυσιάζουν την υγεία του λαού στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου.

Δίνουμε μια μάχη «τώρα» με την προοπτική «του αύριο», με την προοπτική μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, με αποκλειστικό γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες. Τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ