ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Ανακοίνωση του τμήματος Πολιτισμού της Οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Η Γραμματεία του Τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, πραγματοποίησε σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος για να συζητήσει τα πολιτιστικά τεκταινόμενα στην εποχή της πανδημίας και την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι καλλιτέχνες.

Πώς αλήθεια να μην συμβεί αυτό όταν τα ηνία του Υπουργείου Πολιτισμού βρίσκονται στα χέρια μίας υπουργού, που – παρότι αρχαιολόγος, οπότε θα περίμενε κανείς μια ιδιαίτερη ευαισθησία τουλάχιστο στον γνωστικό της τομέα – καταγράφονται στον μέχρι σήμερα απολογισμό της τα εξής:

–        Έλλειψη σεβασμού των αρχαίων στον Σταθμό Βενιζέλου της Θεσσαλονίκης, για τα οποία υπογράφει την καταστροφή τους

  • «Τσιμέντωμα» της Ακρόπολης, ενός μνημείου που το σεβάστηκαν ακόμα και οι ναζί με τους δικτάτορες
  • Ανερυθρίαστη δήλωση, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις Μυκήνες ότι «οι τουρίστες θα βλέπουν απλά λίγο μαύρο στο χώμα»
  • Πλήρη άγνοια γύρω από τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, που τόσες διεθνείς επιτυχίες έφερε στη χώρα, αλλά και σχετικά με οποιονδήποτε πολιτιστικό τομέα
  • Και το χειρότερο όλων, η δήλωσή της στη Βουλή πως οι καλλιτέχνες δεν μπορούν να ενισχυθούν στην πανδημία, γιατί πολλοί από αυτούς κινούνται στον χώρο της μαύρης οικονομίας!

Μετά από τη συγκεκριμένη δήλωση και τις δικαιολογημένες σφοδρές αντιδράσεις των καλλιτεχνών, το υπουργείο εδέησε να ενισχύσει με 800 ευρώ ένα μέρος από αυτούς. Από τις 100.000 εγγεγραμμένων έχουν ενισχυθεί οι μισοί. Κι έρχεται το ελλιπέστατο μητρώο καταγραφής καλλιτεχνών, με κωμικοτραγικά λάθη στην ηλεκτρονική του φόρμα. Χρειάζεται να φτάσουν οι εργαζόμενοι στις Τέχνες στα όρια της έσχατης πενίας για να ανακοινωθεί, πριν λίγες ημέρες, πως οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών μέχρι τις 20 Οκτωβρίου (αλήθεια, γιατί να υπάρχει όριο;), θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, λες και τους προηγούμενους μήνες βρίσκονταν σε οικονομική ευρωστία. Χωρίς δε να ανακοινωθεί πότε θα δοθεί αυτή η ενίσχυση, ανακοινώνεται ότι κλείνουν και πάλι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ωδεία και τα μουσεία. Οι καλλιτέχνες βρίσκονται μπροστά σ’ ένα ακόμη οδυνηρό lockdown και σε πραγματική απόγνωση.

Όχι κυρία Μενδώνη, οι εργαζόμενοι στις τέχνες, δεν είναι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους – όσα τουλάχιστον έχει αφήσει όρθια η κυβέρνηση. Δεν είναι οι λίγοι και εκλεκτοί καλλιτέχνες της δικής σας αυλής. Δεν είναι απλά ένα άλλοθι που μας συνδέει με τις ρίζες του παρελθόντος. Δεν είναι το προϊόν του έργου τους προϊόν πολυτελείας, μη αναγκαίο στην καθημερινή διαβίωση. Αντίθετα, είναι το πολύτιμο υλικό της πραγματικής επιβίωσης, της αφύπνισης, της σκέψης.

Γι’ αυτό, η αλήθεια κυρία Μενδώνη είναι πως τους φοβάστε. Γιατί η τέχνη, η σκέψη, η καλλιέργεια, που προσφέρουν, είναι πολιτική πράξη. Βοηθάει το λαό να μην χειραγωγείται κι αυτό δεν το θέλετε. Όμως θα μπορούσε η τέχνη να είναι πραγματικός αρωγός σας για μια καλύτερη κοινωνία. Αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε και να σεβαστείτε τις ανάγκες των καλλιτεχνών, τότε να τους φοβάστε!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ