ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΧΡΗΣΗ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΠΑΡΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Την έναρξη της διαβούλευσης για τις βυθιζόμενες μπάρες που αναμένεται να δώσουν λύση στο ζήτημα της ανεξέλεγκτης κίνησης οχημάτων στους κεντρικούς πεζόδρομους της Λάρισας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο δημαρχείο.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι οι μπάρες να τεθούν σε λειτουργία πιλοτικά από τον ερχόμενο Ιανουάριο, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Σούλτης, Ντίνος Διαμάντος και Δημήτρης Μαβίδης αναφέρθηκαν σε ένα μέτρο-ανάσα για το κέντρο της Λάρισας.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών η αρμόδια επιτροπή προχωρά σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ το μέτρο θα εφαρμοσθεί σε δύο τμήματα της πόλης (κέντρο, λόφος Φρουρίου), με την πιλοτική εφαρμογή του να ξεκινά από το Φρούριο.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει 15 ημέρες και θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο, με την αποστολή προτάσεων και παρατηρήσεων στο mail

bares-polites@larissa-dimos.gr, ενώ η συζήτηση με εκπροσώπους φορέων μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω του νέου lock down.

Ωστόσο σημειώνεται ότι στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν πραγματοποιήσει ήδη επαφές με μέλη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, των εκπροσώπων στο χώρο της εστίασης κλπ

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, το έργο ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες και έχουν γίνει επιτυχώς οι δοκιμές για τη λειτουργία του. Η λειτουργία του συστήματος βάζει την Λάρισα στον αστερισμό των «έξυπνων πόλεων», ενώ το εγχείρημα ήταν πρωτοποριακό και για τις μεγάλες εταιρείες που ανέλαβαν το έργο (Cosmote-Deutche Telecom,  Cisco και  DotSoft) που συνεργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του.

Βασικός στόχος της πολιτικής της Δημοτικής αρχής είναι η διαφύλαξη της αρμονικής συνύπαρξης όλων των χρήσεων με πρώτιστο μέλημα τους μόνιμους κατοίκους. Όπως είναι γνωστό, η λειτoυργία του συστήματος γίνεται με αυτόματη «ανάγνωση πινακίδας κυκλοφορίας» οχήματος, ενώ το σύστημα θα ελέγχεται από το κέντρο ελέγχου που έχει διαμορφωθεί στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Σημειώνεται τέλος ότι η Δημοτική Αρχή, εκτός των προτάσεων και παρατηρήσεων που θα υποβληθούν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, θα προσπαθήσει να προβλέψει όλες τις πιθανές μεγάλες και μικρότερες ανάγκες τόσο των δημοτών όσο και των επισκεπτών της πόλης αφού κάτι τέτοιο είναι εφικτό λόγω των μεγάλων δυνατοτήτων παραμετροποίησης του συστήματος.

Ο κ. Καλογιάννης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη της Δ.Α., τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα στελέχη της αναδόχου εταιρείας που κατάφεραν να υλοποιήσουν ένα σημαντικό, πρωτόγνωρο και τεχνικά δύσκολο έργο και τόνισε ότι η παρέμβαση αυτή συμπληρώνει την πολύ μεγάλη δουλειά που γίνεται στον κεντρικό τομέα της πόλης με την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και βάζει τάξη  στην λειτουργία των πεζοδρόμων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ