ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ: ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ Η ΧΩΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Δηλώσεις στελεχών για την οικονομία, την εργασία και τα νοικοκυριά

Σημειώνοντας πως το δεύτερο κύμα πανδημίας βρίσκει ανοχύρωτη τη χώρα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας τοποθετήθηκε για την Οικονομία, την Εργασία και τα Νοικοκυριά μέσω τη δημοσιοποίησης των εισηγήσεων του Συντονιστή Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Λάρισας, Βασίλη Ζωγράφου, του Συντονιστή του Τμήματος Μικρομεσαίων, Αριστοτέλη Ανδρέου και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ζωής Ακριβούλη.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ: «Ζοφερή εικόνα στο σύνολο της οικονομίας»

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει την χώρα ανοχύρωτη και το ΕΣΥ απροετοίμαστο, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που άφησε να περάσουν οκτώ μήνες αυτοθαυμαζόμενος.

Η ενίσχυση της δημόσιας υγείας δεν είναι στις προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης. Το είπε τις προάλλες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Πέτσας: “Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει ένα σωρό λεφτά για τις ΜΕΘ”», ανέφερε στην εισήγησή του ο Β. Ζωγράφος, τονίζοντας τα εξής:

Προφανώς, τα λεφτά τους φαίνονται πεταμένα όταν πηγαίνουν στο κοινωνικό κράτος, σε λεωφορεία για να μην στοιβάζεται ο κόσμος σαν σαρδέλες, σε σχολικές αίθουσες για να μην υπάρχουν πληθωρικά τμήματα των 25 – 27 μαθητών, ή σε προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Την ώρα που έχει χαθεί ο έλεγχος, τόσο στην υγειονομική, όσο και στην οικονομική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης ασχολείται με το να δίνει εντολές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στον Πρόεδρο του, Αλέξη Τσίπρα.

Το νέο δώρο του κ. Πέτσα, τα δύο εκατομμύρια ευρώ στα τηλεοπτικά κανάλια, είναι ντροπή, είναι πρόκληση. Δεν τα δίνουν για να ενισχύσουν τις ΜΕΘ, γιατί οι ΜΕΘ ειναι το κλειδί για να αποφύγουμε ένα λόκνταουν.

Στο σύνολο τής οικονομίας υπάρχει μια «ζοφερή εικόνα». Οι επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν σε ύφεση, λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε ύφεση της τάξεως του 15,2 %.

Θα εξαφανιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς το 81 % τω ΜΜΕ κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε πτώχευση με διαδικασίες fast track.

Μιλάμε για ένα σχέδιο βίαιης αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας σε βάρος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο όχι μόνο θα οδηγήσει σε αναγκαστική πτώχευση επαγγελματίες, επιχειρηματίες και φυσικά πρόσωπα, αλλά θα προκαλέσει και μαζικές εκποιήσεις πρώτης κατοικίας προς όφελος των τραπεζών και των funds.

Την ίδια στιγμή, φέρνουν για ψήφιση νόμο που θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες, βάζει εμπόδια στη συλλογική δράση των εργαζομένων. Πρόκειται για έναν εργασιακό οδοστρωτήρα, για μία πολυμέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους. Αφενός στο ωράριο, στις αμοιβές, και στα δικαιώματα και αφετέρου υπονομεύοντας την συνδικαλιστική δράση και τους ελέγχους του ΣΕΠΕ.

Για τους εργοδότες οι ρυθμίσεις αυτές σημαίνουν τεράστια κέρδη από τη μείωση του υπερωριακού κόστους. Η ΓΣΕΕ, η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, κοιμάται. Δεν υπάρχει πουθενά. Από την άλλη, ο ΣΕΒ υπαγορεύει στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όποια αντεργατική ρύθμιση επιθυμεί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θα βρεθεί απέναντι σε σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις. Λεηλατεί τους αδύναμους, αδιαφορεί για τους μικρομεσαίους, οδηγεί σε μαρασμό το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Τα μαύρα σύννεφα της αγανάκτησης του κόσμου μαζεύονται πάνω της.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ: «Οι επιχειρήσεις που άντεξαν τα μνημόνια, οδηγούνται σήμερα στον αφανισμό»

Παραθέτω στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΕΣΕΒΕ για το 1ο εξάμηνο του 2020: Μείωση τζίρου κατά 46,4 % μεσοσταθμικά. Χάθηκαν 117.000 θέσεις εργασίας. Για το επόμενο διάστημα, 1 στις 3 επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα προχωρήσουν σε διακοπή της δραστηριότητας τους, 1 στις 7 επιχειρήσεις θα απολύσει προσωπικό και η εκτίμηση είναι ότι θα χαθούν επιπλέον 105.000 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις τραπεζικές της υποχρεώσεις, 1 στις 5 επιχειρήσεις δεν θα ανταποκριθεί στις φορολογικές, ασφαλιστικές

υποχρεώσεις, καθώς και σε αυτές προς τους προμηθευτές.

Οι επιχειρήσεις που άντεξαν τα μνημόνια, οδηγούνται σήμερα σε αφανισμό. Οι ΜμΕ σε όλη την Ευρώπη επιδοτήθηκαν, εδώ στην Ελλάδα – αντί αυτού – επιδοτήθηκε η αναστολή εργασίας και όχι η εργασία.

Ενώ η ρευστότητα των Τραπεζών αυξήθηκε το 2020 κατά 56 δισ., από τα 10 δισ. που οδηγήθηκαν στην επιχειρηματικότητα, τα 5 πήγαν σε 5 μεγάλες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 5 στους «εκλεκτούς». Από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας πολύ λίγες επιχειρήσεις, μόλις 17.863 έλαβαν δάνειο μέσω αυτών, δηλαδή μόνο το 2,5% του συνόλου. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν σταματά, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς κουρεύει δάνεια κατά 500 εκατομμύρια σε ιδιόκτητη καζίνο και σε εφοπλιστικές οικογένειες.

Οι 550.000 ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν καμία στήριξη και χαρακτηρίζονται δια στόματος του Υφυπουργού Ζάββου, «ζόμπι» και «μπαταχτσήδες», τη στιγμή που ποινικοποιείται η φτώχεια με το νέο πτωχευτικό νόμο.

Η ενίσχυση της Περιφέρειας Θεσσαλίας ύψους 30 εκατ. Ευρώ, με το Πρόγραμμα «Ανάσα», φωτογραφίζει συγκεκριμένα επαγγέλματα που έχουν πληγεί από τον covid και όχι το σύνολο της επιχειρηματικότητας, ενώ το ποσό είναι μικρό για την στήριξη τους.

Εάν η κυβέρνηση δεν στηρίξει άμεσα τους ΜμΕ, θα κλείσουν και άνεργοι δεν θα είναι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αλλά και οι μικρομεσαίοι.

ΖΩΗ ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ: «Η χώρα μπαίνει σε ολικό «κλείσιμο» για τρεις τουλάχιστο εβδομάδες»

Η οικονομία ξανά στον πάγο καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος για προετοιμασία και στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και της οικονομίας. Με 37 δισ. στα ταμεία και με πράσινο φως από τις Βρυξέλες να δαπανηθούν όσα χρειαστεί για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η οικονομία, η διαρκής αδράνεια της κυβέρνησης αποδεικνύεται πια εγκληματική.

Μέτρα αποσπασματικά, παλινωδίες, ασάφειες. Οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε απόγνωση. Οι εργαζόμενοι το ίδιο.

Δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λένε οι παραγωγικοί φορείς, οι θεσμικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι στις ανακοινώσεις και στις εκθέσεις τους.

Στο επίκεντρο όλων αυτών ο νέος πτωχευτικός κώδικας με τον οποίο η κυβέρνηση επιλέγει να μεταφέρει με συνοπτικές διαδικασίες πλούτο, περιουσιακά στοιχεία, επιχειρήσεις, κατοικίες και μελλοντικό εισόδημα στα χέρια των ισχυρών πιστωτών. Θέτοντας, επίσης, για πρώτη φορά φυσικό πρόσωπο δηλαδή δημόσιο υπάλληλο, ιδιωτικό υπάλληλο, συνταξιούχο κλπ και όχι μόνο την επιχείρηση ως διακριτή οντότητα στην διαδικασία της πτώχευσης. Καθιστά ως υπέρτατο αξίωμα την μη

χειροτέρευση της θέσης των πιστωτών.

Και οι εγγυητές και συνοφειλέτες «συνεχίζουν να ευθύνονται έναντι του πιστωτή, ανεξαρτήτως τυχόν απαλλαγής του πρωτοφειλέτη», ενώ ότι «ρητώς διευκρινίζεται ότι η απαλλαγή του οφειλέτη εκ της πρωτοφειλής ή εγγυήσεως δεν επηρεάζει τις απαιτήσεις έναντι των λοιπών συνοφειλετών ή εγγυητών», οδηγώντας στην απόγνωση ισάριθμους με τους εγγυητές προς δόξαν των πιστωτών.

Η δε πολυδιαφημιζόμενη «δεύτερη ευκαιρία» για τις επιχειρήσεις είναι επί της ουσίας διάτρητη καθώς προσβάλλεται εύκολα από τον οποιοδήποτε πιστωτή, όσο μικρή απαίτηση και αν έχει, ενώ μπορεί ίσως να ωφελήσει μόνο όποιον έχει εξαιρετικά υψηλά χρέη ή δεν έχει ακίνητη περιουσία ενώ η μεγάλη μερίδα των δανειοληπτών φυσικών προσώπων που έχει χαμηλότερα χρέη και έχουν το οικονομικό προφίλ του μέσου συνταξιούχου ή δημοσίου ή ιδιωτικού υπαλλήλου με ένα ακίνητο ως κύρια οικία θα βρεθούν αντιμέτωποι με το εφιαλτικό σενάριο της απώλειας των περιουσιακών τους στοιχείων.

Στη σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών και παραγωγικών εταίρων η κυβέρνηση κώφευσε.

Σήμερα, λίγες μέρες μετά την ψήφισή του, μετά την παρατεταμένη κοινωνική και οικονομική κρίση μιας ολόκληρης δεκαετίας, ένας δεύτερος κύκλος lockdown δημιουργεί νέους φτωχούς οι οποίοι έχουν αντικειμενική αδυναμία να ανταποκριθούν στις οφειλές τους ενώ αυτοί που έχουν ήδη πάρει και ήθελαν περισσότερα έχουν πλέον διασφαλίσει τη θέση τους.

Σήμερα που ανακοινώθηκε το δεύτερο ολικό «κλείσιμο» της χώρας, με τις επιλογές και τα νομοθετήματά της η κυβέρνηση οδηγεί σε πλήρη διάλυση τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας ενισχύοντας τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Εμείς διατηρήσαμε την προστασία ακόμα και μέσα στις αντίξοες μνημονιακές συνθήκες. Αδιαμφισβήτητα θα ήταν προτεραιότητά μας και υπό τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας όπου οι οικονομικές της συνέπειες είναι πλέον εμφανείς. Στόχοι μας, τους οποίους διατυπώσαμε στο Μένουμε Όρθιοι Ι-ΙΙ, είναι η στήριξη των νοικοκυριών, η διάσωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η προάσπιση των δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ