ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΚΕΣΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση – καταγγελία του συλλόγου Ειδικού Βοηθητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Θεσσαλίας που ζητά να ληφθούν τώρα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Σε προηγούμενη ανακοίνωση με αφορμή το 1ο κρούσμα που παρουσιάστηκε στο ΚΕΣΥ της Λάρισας, επισημάναμε την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας όχι μόνο των ΚΕΣΥ, αλλά και στις περισσότερες δομές Ειδικής Αγωγής, καθώς και υλικοτεχνικές ελλείψεις (ελλείψεις αιθουσών, γραφείων ειδικοτήτων, χώρων δραστηριοτήτων, προβλήματα καθαριότητας κλπ).

Από την ημέρα που παρουσιάστηκε το 1ο κρούσμα απαιτήσαμε να γίνουν μαζικά τεστ. Παρόλο που πέρασαν 8 ημέρες δεν έγινε καμιά ιχνηλάτηση, παρά μόνο απολύμανση του χώρου, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν άλλα δύο κρούσματα, δείχνοντας έτσι την διασπορά που δημιουργήθηκε.

Στα πόσα τελικά κρούσματα θα πρέπει να ευαισθητοποιηθεί το υπουργείο και η κυβέρνηση?

Μετά από όλα αυτά, ο σύλλογος μας απαίτησε και είχε συνάντηση με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας την άμεση απολύμανση των χώρων του ΚΕΣΥ, αλλά και όλων των ΣΜΕΑΕ (Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης) όπου εκδηλώθηκαν κρούσματα και έκλεισαν. Με παρέμβασή μας καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ώστε να γίνει τεστ σε όλους τους εργαζόμενους του ΚΕΣΥ και απαιτήσαμε να γίνει και σε όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής.

Πιστεύουμε ότι αυτό που καταφέραμε σήμερα, είναι μια μικρή κατάκτηση του συλλόγου μας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, για κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους και για όλους – μαθητές, εκπαιδευτικούς, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό.

Παραμένει η απαίτηση για:

  • Άμεση παρέμβαση κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα σχολεία και στα ΚΕΣΥ όπου υπάρχει κρούσμα, για ιχνηλατήσεις και τεστ σε μαθητές, ΕΕΠ – ΕΒΠ, εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους.
  • Εξασφάλιση κατάλληλης κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής για τη στέγαση των περισσοτέρων ΚΕΣΥ της Περιφέρειας.
  • Μείωση μαθητών ανά τμήμα στα Ειδικά σχολεία. Είναι απαράδεκτο να λειτουργούν τμήματα με περισσότερα από 5 παιδιά με σοβαρές παθήσεις και σε χώρους πολύ λίγων τετραγωνικών.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε ΚΕΣΥ, ΣΜΕΑΕ, ΕΔΕΑΥ.
  • Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας και στελέχωσή της με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών ώστε να καλύπτουν όλα τα σχολεία (Ειδικής και Γενικής εκπαίδευσης).  Η Σχολιατρική Υπηρεσία θα λύσει όλα τα ζητήματα αντιμετώπισης επιδημιών στα σχολεία και της άμεσης υγειονομικής παρέμβασης για να μην υπάρχει εξάπλωση.
  • Τοποθέτηση σε όλα τα σχολεία σχολικών νοσηλευτών.
  • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας σε ΚΕΣΥ και ΣΜΕΑΕ.
  • Εφαρμογή των πρωτοκόλλων που να εξασφαλίζει ουσιαστική προστασία από την εξάπλωση του ιού, λαμβάνοντας υπόψη πως συνάδελφοι ΕΕΠ και ΕΒΠ ενδέχεται να πηγαίνουν και σε δύο ειδικά σχολεία την εβδομάδα. Επίσης και για συναδέλφους των ΕΔΕΑΥ όπου πηγαίνουν σε 5 σχολεία την εβδομάδα.
  • Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας και με μόνιμη σχέση εργασίας των καθαριστριών σε όλα τα Ειδικά σχολεία και στα ΚΕΣΥ με αποκλειστική απασχόληση σε αυτά, προκειμένου τα σχολεία και όλοι οι χώροι στις υπηρεσίες να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.  
  • Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.τ.λ.), ώστε να εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ