“ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ” ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤHS OFF ART ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ

Το 5ο διακαλλιτεχνικό Φεστιβάλ Open Nights που διοργανώνει η ομάδα χοροθεάτρου OFF ART και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας από τις 29/10 έως τις 8/11/2020, παρουσιάζει διαδικτυακά το Σάββατο 7/11 μια βραδιά για την σχέση του χρόνου με την αφήγηση της εθνικής ιστορίας.
Μέσα από τις προτομές, μέσα από τα εκθέματα στα μουσεία, αλλά και μέσα από τις φωτογραφίες παρελάσεων και άλλων επίσημων ή ανεπίσημων εκδηλώσεων, θα συζητηθεί το πώς κατασκευάζεται η εθνική μνήμη, αλλά και το πως φτιάχνεται και εξιστορείται η επίσημη εθνική ιστορία στους πολίτες της, εν προκειμένω η ελληνική ιστορία.
—19:00 Διαδικτυακή παρουσίαση performance/ ηχητική εγκατάσταση: «Κόσμος» Ιωάννα Λιούτσια (Θεσσαλονίκη)
Ο «Κόσμος» είναι μια προσπάθεια επαναδιατύπωσης και επαναδιαπραγμάτευσης της κοσμολογίας και γενεαλογίας του κόσμου. Πώς όλα αυτά που έχουν ήδη συμβεί στο παρελθόν, σε μας ή σε κάποιους άλλους, μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα; Μια πορεία από το σκοτάδι, όχι προς το φως, αλλά προς την επιλογή του ατόμου να βρει ή όχι το φως, την ελευθερία, τη θέση του στον κόσμο. Η στιγμή που κύλησε κι έγινε χρόνος είναι η ροή που καταλήγει σ’ εμάς, γινόμαστε για λίγο εμείς ο χρόνος κι έπειτα η ροή μας προσπερνά κι σημαίνει γι’ άλλους ζωή και γι’ άλλους θάνατο.
—Διαδικτυακή παρουσίαση Φωτογραφία – αφήγηση: «Σιωπηλοί αφηγητές του χρόνου» Οι προτομές ως εργαλείο βιοπολιτικής, Φώτης Νατσιούλης, Κώστας Σταυριανός, Αντώνης Ψάλτης.
—Διαδικτυακή παρουσίαση Διάλεξη: «Σαν να μην πέρασε μια μέρα – Σκηνές από την Eλληνική διαχρονία» Δημήτρης Πλάντζος (καθηγητής κλασικής Αρχαιολογίας – Πανεπιστήμιο Αθήνας)
Με αφορμή μια φωτογραφία των αρχών του 20ού αι. από την παρέλαση της 4 ης Ιουλίου στη Νέα Υόρκη, όπου ομάδα ελληνοαμερικανών παρελαύνουν ντυμένοι με στολές αρχαίων Ελλήνων θεών, ο Δημήτρης Πλάντζος ανατρέχει στο πολιτισμικό αρχείο των τελευταίων 120 χρόνων, ανακαλώντας στιγμές όπου οι νεοέλληνες αισθάνθηκαν την ανάγκη να «μπουν στα ρούχα» των αρχαίων προγόνων τους.
Παλινδρομώντας ανάμεσα στον ρομαντικό εθνικισμό και το kitsch, οι επιτελέσεις αυτές αναδεικνύουν την ανάγκη των σύγχρονων Ελλήνων να ταυτιστούν με το φάσμα του παρελθόντος (τους), εναγκαλιζόμενοι φαντασιακούς εαυτούς παγκόσμιας αποδοχής. Πρόκειται για μια διαχρονία δραματικού βάθους αλλά αποκλειστικά εγχώριας κατανάλωσης, καθώς στο διεθνές πεδίο οι τρόποι πρόσληψης του κλασικού παρελθόντος έχουν αισθητά μετατοπιστεί.
Ο Δημήτρης Πλάντζος είναι τακτικός καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Με πτυχίο αρχαιολογίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο, και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ασχολείται επιστημονικά με την ιστορία της αρχαίας τέχνης, την αρχαιολογική θεωρία, την πολιτισμική διαχείριση, και τις νεωτερικές προσλήψεις του κλασικού πολιτισμού. Πρόσφατα βιβλία του: Οι αρχαιολογίες του κλασικού.
Αναθεωρώντας τον εμπειρικό κανόνα (Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου 2014), Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία, 1200-30 π.Χ. (Εκδόσεις Καπόν 2016, μεταφρασμένο στις ΗΠΑ από τις εκδόσεις Lockwood), Το πρόσφατο μέλλον. Η κλασική αρχαιότητα ως βιοπολιτικό εργαλείο (Νεφέλη 2016) και Η τέχνη της ζωγραφικής στον αρχαιοελληνικό κόσμο (Εκδόσεις Καπόν 2018, επίσης μεταφρασμένο στις ΗΠΑ από τις εκδόσεις Lockwood).
Οι on line παρουσιάσεις θα γίνουν από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ https://www.opennightsfestival.com/
Η ροή παρουσίασης θα ακολουθήσει το ακριβές πρόγραμμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ