Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ! 

Δημόσια παρέμβαση, με ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα μέτρα που λήφθηκαν για την προστασία των κρατουμένων και των υπαλλήλων των δικαστικών φυλακών Λάρισας, πραγματοποίησε η βουλευτής και Τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Το δεύτερο κύμα πανδημίας του κορωνοϊού, δημιουργεί συνθήκες δυσμενέστατες για τη δημόσια υγεία και δοκιμάζει τις δομές του ΕΣΥ. Το lockdown, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση ως αναγκαστική λύση, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και η μεγάλη διασπορά του ιού, που υπονομεύει την υγεία και την ίδια τη ζωή.

Κι ενώ ακριβώς αυτή η πολιτική αιτιολόγηση και επιστημονική παραδοχή, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι στις δομές που ο συνωστισμός υφίσταται ήδη, ως πραγματική συνθήκη, θα έπρεπε να ληφθούν ειδικά μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας, εντούτοις, η Κυβέρνηση εμφανίζεται απολύτως απροετοίμαστη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και ύψιστη διακινδύνευση.

Ειδικότερα, το Κίνημα Αλλαγής, ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας,  επεσήμανε την ανάγκη  εκπόνησης και υλοποίησης ενός συνολικού συνεκτικού σχεδίου προστασίας της υγείας υπαλλήλων και κρατουμένων στις φυλακτικές δομές της χώρας , αλλά δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε ούτε τότε, ούτε τώρα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι ήδη να εντοπιστούν δεκάδες κρούσματα  κορωνοϊού σε φυλακές, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, στα καταστήματα κράτησης της χώρας.

Μάλιστα, δεν έχουν καν διαχωριστεί οι ασθενείς και ευπαθείς ομάδες κρατουμένων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα από τους υπόλοιπους κρατούμενους!

Πέρασαν εννέα ολόκληροι μήνες από το πρώτο κύμα της πανδημίας και  δεν υπήρξε καμία σοβαρή ενέργεια για να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές στα καταστήματα κράτησης, δεν έγιναν πολλαπλά rapid tests ή οποιαδήποτε ικανή προληπτική σταθερή δειγματοληψία, ούτε υπήρξαν μαζικοί εμβολιασμοί για την εποχική γρίπη.

Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το προσωπικό των φυλακών με υποκείμενα νοσήματα και μάλιστα, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει ζητήσει από τους Διευθυντές των Καταστημάτων Κράτησης να προβαίνουν σε κατά κανόνα απόρριψη των ειδικών αδειών απουσίας τους, ενάντια σε ό,τι ισχύει για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Δεδομένης της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος, ειδικά μετά τα 65 κρούσματα στις φυλακές Διαβατών, ζητώ από  τον αρμόδιο Υπουργό να μας ενημερώσει για το πόσα κρούσματα έχουν μέχρι σήμερα εμφανιστεί από την αρχή της πανδημίας στο κατάστημα φυλακών Λάρισας, ποια ειδικά μέτρα αποτροπής διασποράς της πανδημίας και αποσυμφόρησης των φυλακών Λάρισας έχει λάβει η Κυβέρνηση και ποια ειδικά μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων τόσο των κρατουμένων, όσο και του προσωπικού του καταστήματος Λάρισας, λήφθηκαν»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ