ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΕ ΣΔΙΤ;

Ανακοίνωση των δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου Στ. Χατζηκράχτη, Δ. Μπάσμπα, Στ. Τσικριτσής και Ν. Μπαντόγιας

Η κατασκευή σχολείων με ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα), ξεκινά το 2007, με απόφαση της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και τα 24 πρώτα σχολεία παραδόθηκαν  και εγκαινιάστηκαν το 2017, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Για να δούμε τώρα,  πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι βάζουν, για να κατασκευάσουν σχολεία, από ιδίους πόρους περίπου το 16% του συνολικού κόστους κατασκευής, ενώ ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης καλύπτεται από τραπεζικούς  δανεισμούς με την  εγγύηση του Δημοσίου (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- πρόγραμμα Jessica κ.α.)

Στη συνέχεια, οι κατασκευαστικοί όμιλοι υπογράφουν σύμβαση, με την ανώνυμη εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ), στην οποία συγχωνεύτηκε ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, για να νοικιάσουν τα κτίρια αυτά στο Ελληνικό Δημόσιο για 25 χρόνια, αναλαμβάνοντας τη συντήρηση, φύλαξη και καθαριότητα τσεπώνοντας κάθε μήνα από το κράτος 40.000 έως 160.000 ευρώ ανάλογα με το σχολείο. Στην πορεία, μετά τα 25 χρόνια θα μεταβιβαστούν τα κτίρια κατά πλήρη κυριότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, εάν δεν αλλάξει κάτι.

Στο υπό συζήτηση θέμα, στη δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 10η Νοεμβρίου, αναφέρεται η παραχώρηση της χρήσης του οικοπέδου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου από το Δήμο Τυρνάβου στην ΚΤΥΠ ΑΕ για 50 έτη με προοπτική την  ΣΔΙΤ.

Έτσι λοιπόν, μια κατασκευαστική εταιρεία και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, καταφέρνει εκμεταλλευομένη το ακίνητο, να βάζει στα ταμεία της ένα κεφάλαιο από τα ενοίκια που πληρώνει το Δημόσιο και βγαίνουν από τη φορολόγηση και τον ιδρώτα του λαού.

Πέρα από τα ενοίκια, το κράτος μέσω των Σχολικών Επιτροπών αναλαμβάνει την πληρωμή των λογαριασμών (ΔΕΚΟ, θέρμανσης κ.α.) οι οποίοι είναι πολλαπλάσιοι των συμβατικών σχολείων, γιατί στα σχολεία με ΣΔΙΤ προβλέπονται συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας των χώρων, φωτισμός όλο το 24ώρο για λόγους ασφάλειας και άλλα. Μπαίνει τώρα το ερώτημα: Με τα ψίχουλα που παίρνουν οι δήμοι από το κράτος πως θα εξασφαλίζεται η πληρωμή των παραπάνω; Μήπως με αυξήσεις των δημοτικών τελών;

Να σημειωθεί επιπλέον ότι, τα εν λόγω κτίρια αποτελούν περιουσία της κατασκευαστικής εταιρείας, με συνέπεια η εταιρεία να έχει τον τελευταίο λόγο για όλα, ακόμα και για «που θα μπει ένα καρφί» ή πως θα γίνει η χρήση των χώρων του σχολείου πέρα από τις ώρες διδασκαλίας. Για παράδειγμα, αν ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου θέλει να κάνει χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων οφείλει να πάρει άδεια από την εταιρεία ή ακόμα και το παιχνίδι των μικρών παιδιών στους αύλειους χώρους του σχολείου, μιας και δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές στο δήμο, συνιστά παρέκκλιση και φυσικά απαγορεύεται … «δια ροπάλου».

Επίσης για κάθε επιπλέον χρήση του σχολείου, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα πρέπει να δώσει την έγκρισή του και να διαπραγματευθεί με την ΚΤΥΠ για την επιπλέον χρέωση. Ακόμα η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με τον εξοπλισμό του σχολείου (θρανία, καρέκλες, γραφεία κλπ)

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η μέθοδος κατασκευής ενός σχολείου με τη διαδικασία ΣΔΙΤ δεν αποτελεί αθώα ιστορία. Με το γνωστό επιχείρημα της έλλειψης χρημάτων η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει σταδιακά το δρόμο της ιδιωτικοποίησης δομών και τομέων της εκπαίδευσης, που μέχρι τώρα αποτελούσαν κρατική υπόθεση.

Ανοίγουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης νοσοκομείων και άλλων δημόσιων κτιρίων προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου διαφωνεί με την παραχώρηση της χρήσης του οικοπέδου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου στην ΚΤΥΠ ΑΕ και καλεί τη Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανέγερση σχολικών κτιρίων.

Να αφήσει στην άκρη τις κυβερνητικές τακτικές που προωθεί και η ίδια στο δήμο, με στόχο να πληρώνονται όλες οι δημοτικές υπηρεσίες από την τσέπη του συμπολίτη μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί:

  • Ενιαίο κρατικό κατασκευαστικό φορέα για τα σχολικά κτίρια, με τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αυστηρή τήρηση των προδιαγραφών για την κατασκευή σχολικών κτιρίων και βελτίωση του εξοπλισμού τους, ώστε να είναι ακόμα πιο ασφαλή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
  • Προσεισμικοί έλεγχοι όλων των σχολικών κτιρίων και λήψη μέτρων αντιπυρικής και αντικεραυνικής προστασίας τους.
  • Κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου (Δένδρα – Πλατανούλια) και αιθουσών σε όλα τα σχολεία που απαιτούνται (ΕΠΑ.Λ) με στόχο τη σωστή εκπαιδευτική διαδικασία με κάτω από 15 μαθητές, ανά αίθουσα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ