ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ – Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ

«Σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην έκδοση συντάξεων γήρατος του πρώην ΟΓΑ, καθώς διεκπεραιώνονται με γοργούς ρυθμούς χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις, που παραλάβαμε το 2019.  Με την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ προχωρούμε εξίσου γρήγορα τις διαδικασίες που σχετίζονται και με τις υπόλοιπες συναλλαγές των ασφαλισμένων».

Αυτά διαβεβαίωσε τον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα, ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος δήλωσε ότι “μία από τις τελευταίες παθογένειες που ταλαιπωρούσε εδώ και δεκαετίες τους απόμαχους του εργασιακού βίου, βρίσκεται σε τροχιά οριστικής αντιμετώπισης”, παρουσιάζοντας, μαζί με τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο, το χρονοδιάγραμμα απονομής – έκδοσης των συντάξεων:

«Από 17/4/20 οι νέες συντάξεις αγροτών και χηρείας εκδίδονται αυτόματα με την υποβολή τους και πληρώνονται σε 1 μήνα.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει αποσυμφορηθεί πλήρως η κατάσταση με τα παραπεμπτικά για τα ΚΕΠΑ, καθώς  το 80% των παραπεμπτικών έχει σταλεί στους ασφαλισμένους.

Από τον Μάρτιο του 2021 οι συντάξεις του πρώην ΤΣΑΥ και οι αναπηρικές συντάξεις θα βγαίνουν άμεσα με την υποβολή τους και θα πληρώνονται τον επόμενο μήνα.

Το ίδιο θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2021 για συντάξεις γήρατος μισθωτών, δημοσίου και πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2021 για τους δημοσιογράφους, νομικούς και τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες.

Από το 2022 όλοι θα λαμβάνουν συντάξεις άμεσα με την υποβολή της  αίτησης συνταξιοδότησης».

Εξόφληση ληξιπρόθεσμων-επιστροφή αναδρομικών

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε, ακόμη, στον κ. Κέλλα ότι “η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε να διεκπεραιώσει ταχύτατα 45.000 εκκρεμείς από το 2019 αιτήσεις, που βρίσκονταν “ξεχασμένες” σε αποθήκες και γραφεία και αφορούσαν έξοδα κηδείας του τέως ΟΓΑ, που πληρώθηκαν εντός οκταμήνου. Ακόμη, από τα 140.000.000 ευρώ ληξιπρόθεσμα για εφάπαξ έχουν απομείνει 50.000.000 ευρώ προς πληρωμή και από 240.000.000 ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ιατρούς, έχουν απομείνει μόλις 20.000.000 ευρώ προς πληρωμή”.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην επιστροφή των αναδρομικών, ύψους 1,4 δις ευρώ σε συνταξιούχους, στο πλαίσιο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων που αντιστοιχούν στις μειώσεις των κύριων συντάξεων για το χρονικό διάστημα από 11.06.2015 έως και 12.05.2016, με πλήρη σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις.

Χρ. Κέλλας

Μετά τη συνάντηση εργασίας με τους κκ. Βρούτση και Τσαγκαρόπουλο, ο Λαρισαίος πολιτικός δήλωσε τα εξής:

«Με ικανοποίηση ενημερώθηκα από τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον Υποδιοικητή του ΕΦΚΑ κ. Τσαγκαρόπουλο για την αναβαθμισμένη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και την ελαχιστοποίηση του χρόνου ολοκλήρωσης των διοικητικών διαδικασιών για την απονομή των συντάξεων του τέως ΟΓΑ. Όπως προκύπτει από την ενημέρωση, η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης “ΑΤΛΑΣ” υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς. Έτσι, με τη νέα ψηφιακή διαδικασία, εκδίδονται άμεσα οι νέες συντάξεις χηρείας, καθώς και οι νέες συντάξεις του πρώην ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση, περιορίζοντας σημαντικά το χρόνο αναμονής σε ευαίσθητες κατηγορίες πολιτών. Καθημερινά υλοποιούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Συνεχίζουμε δυναμικά και αποτελεσματικά, ακόμη και σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή που διανύουμε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ