ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ Γ. ΜΑΝΩΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΣΕΑ

Συνάντηση του δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη με τον κ. Υποδιοικητή ΕΛΓΑ κ. Ν. Δούκα και τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας κ. Μ. Λιόντο, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την πορεία των αποζημιώσεων ΚΟΕ 2017 στα αμύγδαλα και των εκτιμήσεων της ζημιάς από τον παγετό του Μαρτίου του 2020. Επίσης, ο Δήμαρχος έθεσε και το θέμα κοινοποίησης των πορισμάτων ζημιάς στις ελιές μέσω ΚΟΕ για το έτος 2017, τονίζοντας στον κ. Δούκα, ότι θεωρεί αδικαιολόγητη την τριετή καθυστέρηση.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Ο κ. Δούκας, ανέφερε, ότι για τις αποζημιώσεις των αμυγδαλοπαραγωγών ΚΟΕ 2017 η διοίκηση του ΕΛΓΑ εργάζεται πάνω στο θέμα αυτό και το επόμενο χρονικό διάστημα θα δρομολογηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων. Για την κοινοποίηση των πορισμάτων ΚΟΕ 2017 για τα ελαιόδεντρα, η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός, των δημιουργηθέντων- λόγω των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία- εκτεταμένων ζημιών, συνεπώς έχει δοθεί προτεραιότητα σε αυτές τις ζημιές.»

“O κ. Λιόντος, για την πορεία των εκτιμήσεων της ζημιάς από τον παγετό του Μαρτίου του 2020, είπε ότι έχουν τελειώσει, αλλά λόγω των εκτάκτων γεγονότων του Ιανού, θα υπάρξει καθυστέρηση τουλάχιστον ενός διμήνου για να οριστικοποιηθούν.”

Ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γ. Μανώλης δήλωσε: «Μετά τη σημερινή συνάντηση που είχα με τον Υποδιοικητή του ΕΛΓΑ κ. Δούκα και τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας κ. Λιόντο, η εκτίμησή μου είναι ότι ακόμη ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει του αγρότες μας. Θεωρώ τη διαχείριση και τις καθυστερήσεις αδικαιολόγητες και εις βάρος των Αγροτών της περιοχής του δήμου Τεμπών. Αξίζει να αναφερθεί ότι, οι αμυγδαλοπαραγωγοί το μόνο ποσό που εισέπραξαν, ως αποζημίωση ζημιάς τα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι το ευτελές ποσό των 80 ευρώ ανά στρέμμα ως ενίσχυση deminimis. Τελειώνοντας, απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον ΕΛΓΑ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ν. Λάρισας, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επισπεύσουν τις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων ανακουφίζοντας τους πληττόμενους και δοκιμαζόμενους αγρότες μας, οι οποίοι αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα καθημερινά τους έξοδα.”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ