ΕΟΔΥ: 197 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΌ ΤΑ 3.038 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΣΤΟΥΣ 336 ΕΦΤΑΣΑΝ Ο ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

Σήμερα ανακοινώθηκαν 3.038 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69.675, εκ των οποίων το 54,1% άνδρες. Τα 4.601 (6,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.334 (26,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 336 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. Οι 100 (29,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81,8% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 362 ασθενείς.

Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα, 399 (40%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 3.038 κρουσμάτων

Η γεωγραφική κατανομή των 3.038 κρουσμάτων κορονοιού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

– 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

– 697 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 725 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 33 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 80 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 68 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

– 61 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 197 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

– 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

– 103 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

– 47 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

– 148 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

– 99 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 68 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

– 38 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου

– 29 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

– 71 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

84 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Β. Παπαευαγγέλου: Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο όπως και στη χώρα μας και έχει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας κατά την τελευταία εβδομάδα, περιλαμβάνουν τη μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα. «Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν απασχολήσει, όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη- και πιθανά η έξαρση σε αυτές να σχετίζεται με την συγκομιδή ελιάς», είπε η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα υψηλός παραμένει ο αριθμός κρουσμάτων σε Αττική (697) και Θεσσαλονίκη (725), ωστόσο -όπως είπε- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης παρατηρείται σταθεροποίηση, ενώ τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφονται σε Λάρισα, Πέλλα, Μαγνησία.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, συνεχίζεται η εκθετική αύξηση εισαγωγών σε κλίνες covid-19 και ΜΕΘ, με αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα είπε η καθηγήτρια . «Φαίνεται ότι είμαστε στο pic αυτού του δεύτερου κύματος».

Σημαντική ήταν και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν την τελευταία εβδομάδα, με μέσο όρο τα 39 άτομα την ημέρα.

«Η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων, δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα», επισήμανε.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι τα 40 έτη γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι 15 με 55 ετών. Σημαντικός αριθμός ηλικίας 40-65 ετών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ηλικίας άνω των 65 ετών. Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη

Σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη, προφανώς βλέπουμε πολλά κρούσματα, όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, τόνισε η καθηγήτρια. Εξήγησε ότι επειδή όμως υπάρχουν πολλά ενεργά κρούσματα στην Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται αύξηση των νοσηλευόμενων τις επόμενες εβδομάδες.

«Πολλοί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό, να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις σήμερα κιόλας, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναναστρεφόμαστε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η διασπορά το ταχύτερο» σημείωσε.

Πότε θα αποδώσουν τα μέτρα

Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι το πότε θα δούμε να αποδίδει το lockdown. Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα θα αποδώσουν, αλλά θέλει χρόνο.

«Οι άνθρωποι που σήμερα χάνουν τη ζωή τους πιθανότατα μολύνθηκαν ένα μήνα πριν, και το πότε θα δούμε τον αριθμό θανάτων και διασωληνωμένων να μειώνεται δεν είναι σαφές- και αυτό διότι σήμερα έχουμε 350 εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία και γνωρίζουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακρά και στις ΜΕΘ 11 μέρες, έτσι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και θα συνεχίσουν να πιέζουν το σύστημα υγείας.

Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% και εφόσον τηρούνται τα μέτρα θα αποδώσει. Αναμένουμε τις επόμενες 7 με 10 μέρες μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και μία με δύο εβδομάδες αργότερα θα δούμε και μείωση των ασθενών σε ΜΕΘ.».

Το lockdown μας δίνει την δυνατότητα να κερδίσουμε χρόνο, για καινούργιες θεραπείες αλλά και το εμβόλιο, ανέφερε η καθηγήτρια και επισήμανε: «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, όμως η αναμονή δεν θα πρέπει να συνδεθεί με εφησυχασμό αλλά με πειθαρχία- και να κατορθώσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο της ανοσίας της αγέλης, μέσω του εμβολιασμού και όχι μέσω των λοιμώξεων».

* Σήμερα είχε ανακοινωθεί ότι στην ενημέρωση θα συμμετείχε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για να κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ωστόσο η επιτροπή λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας δεν έχει ολοκληρώσει τη συνεδρίασή της. Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση τής επιτροπής για να λάβει τις αποφάσεις της, οι οποίες θα ανακοινωθούν αύριο από την υπουργό Παιδείας.

Ν. Χαρδαλιάς: Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες

Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.

Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατ’ οίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ