ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΠΟΚΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

Στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» του υπουργείου Εσωτερικών εντάχθηκε την περασμένη Τρίτη 10 Νοεμβρίου το έργο «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Ελασσόνας» προϋπολογισμού 452.000,00 €. Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ανέρχεται στο ποσό των 372.000,00 ευρώ, ενώ το ποσό των 80.000,00 € θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου.

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε για το έργο: «Αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του δήμου μας η δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων. Μέσα σε 3 μήνες καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη μελέτη και να την υποβάλουμε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» για χρηματοδότηση. Είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η ένταξη του έργου και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο για την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, έτσι ώστε να καλύψει και τα έργα που υποβλήθηκαν από τις νέες δημοτικές αρχές. Είναι υποχρέωση άλλωστε του δήμου και της πολιτείας να εξασφαλίζει συνθήκες ευζωίας στα αδέσποτα ζώα και να εξαλείψει τους κινδύνους από εγκαταλελειμμένα και επιθετικά ζώα. Με τη συμπαράσταση των εθελοντών, που τόσα έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε για την υγεία και την ασφάλεια των αδέσποτων και κατ’ επέκταση για την ασφάλεια των κατοίκων του δήμου. Μαζί με τους εθελοντές θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο προγραμματισμού κ. Δ. Καρανίκα και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γ. Κατσιούρα για τη συνεργασία και την εξεύρεση λύσης σε ένα μείζον θέμα».

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο προβλέπει την κατασκευή καταφύγιου αδέσποτων ζώων συντροφιάς δυναμικότητας 30 θέσεων. Στο υπό ανέγερση καταφύγιο θα πληρούνται οι ειδικές προδιαγραφές, διατάξεις και κατευθυντήριες οδηγίες των αρμόδιων υπουργείων σχετικά με την παραμονή αδέσποτων ζώων σε κτίριο.

Το οικόπεδο βρίσκεται σε αγροτική περιοχή, νότια – ανατολικά του οικισμού Στεφανοβούνου, επί οικοπέδου έκτασης 16.731 μ2.

Το καταφύγιο αποτελείται από δύο κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις:

  • Το κτίριο διοίκησης-ιατρείου
  • Το κτίριο διαμονής φιλοξενούμενων ζώων.

Το κτίριο διοίκησης-ιατρείου θα έχει εμβαδόν 103,60 m2 και θα αποτελείται από τους παρακάτω χώρους:

  • Το γραφείο διοίκησης και διαχείρισης της εγκατάστασης
  • Αίθουσα προσωπικού
  • Αποθήκη τροφών και υλικού
  • Αίθουσα παρασκευής και προετοιμασίας τροφής
  • Αίθουσα ιατρείου μικρών ζώων
  • Αίθουσα απομόνωσης ασθενών ζώων
  • 2 WC από τα οποία το ένα διαμορφωμένο για ΑΜΕΑ
  • Χώρος αποδυτηρίων

Το κτίριο διαμονής φιλοξενούμενων ζώων θα έχει εμβαδό 304,10 m2 και θα αποτελείται από :

  • 30 εσωτερικά διαμερίσματα
  • 30 εξωτερικά διαμερίσματα

Κάθε εξωτερικό διαμέρισμα θα συνδέεται άμεσα με το αντίστοιχο εσωτερικό, ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι ανάγκες διαμονής των σκύλων, όσο και οι ανάγκες τους για άσκηση στον εξωτερικό χώρο που θα χρησιμεύει ως προαύλιο. Με τον τρόπο αυτό το υπόστεγο θα μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 30 σκύλους.

Το κτίριο θα υδρεύεται από το δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑ Ελασσόνας, και θα γίνει η  απαραίτητη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ