ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος των συλληφθέντων, μέλος ΔΣ ΔΣΘ, Διδάκτορας Νομικής ΑΠΘ

Πριν από λίγο επέστρεψα στο σπίτι από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης όπου κρατούνται οι δύο φοιτητές και οι δύο εργαζόμενες, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συνελήφθησαν το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Έχοντας λάβει ως πληρεξούσιος δικηγόρος τους (μαζί με άλλους συναδέλφους) γνώση των κατηγοριών που έχουν απαγγελθεί εναντίον τους, νοιώθω σαν να είμαι μέρος ενός οργουελιανού εφιάλτη.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά: Γιατί συνελήφθησαν; επειδή μοίραζαν προκηρύξεις που μεταξύ άλλων καλούσαν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Οι αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται είναι η διέγερση σε ανυπακοή (αρ. 183 ΠΚ) σε συνδυασμό με την παραβίαση μέτρων για την πρόληψη μεταδοτικών ασθενειών (αρ. 285 ΠΚ). Με απλά λόγια, κατηγορούνται ότι διήγειραν άλλους ανθρώπους να παραβιάσουν τα υγειονομικά μέτρα συμμετέχοντας στην πορεία του Πολυτεχνείου. Όμως η πορεία του Πολυτεχνείου δεν έχει απαγορευθεί! Η ίδια η ΚΥΑ της 6/11/2020 (ΦΕΚ 4899 τ. Β΄) προβλέπει την αναστολή των συναθροίσεων με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος και του ν. 4703/2020. Έτσι, οι πέντε συλληφθέντες της σημερινής μέρας θα οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το ότι διήγειραν τους πολίτες να τελέσουν μια πράξη που δεν συνιστά ποινικό αδίκημα!

Ποιοί θεσμικοί φορείς προέβησαν σ’ αυτό το αδιανόητο ατόπημα;

α) οι αστυνομικοί που τους προσήγαγαν στο Αστυνομικό Τμήμα και ο αξιωματικός υπηρεσίας που απευθύνθηκε στην Εισαγγελία για να ρωτήσει κατά πόσο στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα και

β) η Εισαγγελέας ποινικής δίωξης που απάντησε ότι στοιχειοθετείται και μάλιστα έδωσε εντολή να κρατηθούν. Η εντολή για κράτηση δεν είναι αυτονόητη και δείχνει πόσο υποκριτική είναι η επίκληση της προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι άνθρωποι αυτοί, όλοι και όλες γνωστής διαμονής, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια για να κοιμηθούν μαζί με άλλους κρατούμενους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Επιπλέον, οι συλληφθέντες και οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση με πέντε άτομα στο κάθε περιπολικό, δηλαδή χωρίς να υπάρχει καμία απόσταση μεταξύ τους και άρα τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία τόσο των κρατουμένων όσο και των ίδιων των αστυνομικών. Κατά συνέπεια, η Αστυνομία και η Εισαγγελία συνέπραξαν στην άσκηση ποινικής δίωξης για πράξεις που δεν συνιστούν ποινικό αδίκημα!

Αν οι σημερινές συλλήψεις συνδυαστούν με την εντολή διενέργειας επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος της προέδρου της ΕΝΙΘ για τον ίδιο λόγο και με τις νομικά ανεπέρειστες δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, είναι πλέον σαφές ότι πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά των δημοκρατικών ελευθεριών. Για την ακρίβεια πρόκειται για κάτι χειρότερο: για την συνταγματικά ανεπίτρεπτη έμμεση αναστολή της ελευθερίας της συνάθροισης μέσω της παραβίασης της πιο θεμελιώδους αρχής του κράτους δικαίου, της αρχής της νομιμότητας που επιτάσσει όλες οι δημόσιες αρχές να λειτουργούν εντός του πλαισίου του νόμου (intra legem και secundum legem).

Όποια γνώμη κι αν έχει κανείς για το αν πρέπει ή όχι να γίνουν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρξει πάνδημη καταδίκη αυτών των μεθοδεύσεων. Οι ευθύνες όλων μας είναι πλέον ιστορικές και ορίζονται από την εποχή στην οποία έτυχε να ζούμε, όχι από εμάς. Όσο για τους κυβερνώντες και τα εκτελεστικά τους όργανα, ας θυμηθούμε ένα από τα πιο γνωστά πανό της εξέγερσης του ’73: “Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ