«ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΖΗΤΑ Η ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Επείγον αίτημα και από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών

Αν μη τι άλλο προβληματίζει η κυβερνητική απόφαση για συνέχιση της λειτουργίας των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας και γενικού lockdown, ενώ σοβαρές είναι οι επιφυλάξεις που εκφράζονται ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές όπως η Λάρισα.

Στην έντονη ανησυχία που καταγράφεται και σε τοπικό επίπεδο ήρθε να προστεθεί επείγουσα ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζοντας την ανησυχία της για την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί στα δικαστήρια ζητά την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της Λάρισας (και της Θεσσαλονίκης), λόγω ακραίας επιδημιολογικής έξαρσης που με βάση τα δεδομένα υπάρχει στην περιοχή.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση με τον χαρακτηρισμό «επείγουσα» αναφέρονται τα εξής:

“Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις των ειδικών της υγείας περί επιδημιολογικής έξαρσης στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Λάρισας, εκφράζει την ανησυχία της για την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί στα Δικαστήρια των παραπάνω περιφερειών, καθώς η λειτουργία τους με το υπάρχον πλαίσιο ευνοεί καθημερινά το συνωστισμό πολιτών και παραγόντων της δίκης.

Ήδη την Παρασκευή 13.11.2020 αποστείλαμε στον ΕΟΔΥ αίτημα για την άμεση διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων για Covid-19 στην είσοδο των τριών μεγαλύτερων Δικαστηρίων των Αθηνών (Εφετείο, Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο) καθώς και στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρξει αποτύπωση της πραγματικής εικόνας και του μεγέθους του προβλήματος. Η Δικαιοσύνη δεν έχει παύσει να λειτουργεί, ούτε πρόκειται να παύσει. Είναι όμως πλέον φανερό ότι σε συνθήκες ακραίας επιδημιολογικής έξαρσης προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η υγεία όλων.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων στις περιφέρειες Θεσσαλονίκης και Λάρισας, κατά τα πρότυπα της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 69919 (ΦΕΚ Β΄ 4831/02.11.2020) για όσο διάστημα τα επιδημιολογικά δεδομένα το καταστούν αναγκαίο”.

Θυμίζουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΔΕ με παρέμβασή της στρέφεται κατά των κυβερνητικών χειρισμών όσον αφορά στο θέμα της λειτουργίας των δικαστηρίων εν μέσω πανδημίας, αφού πολύ πρόσφατα σε άλλη ανακοίνωση (10/11) χαρακτήρισε «πρόχειρη» τη σχετική ΚΥΑ, εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις και τονίζοντας τα παρακάτω:

“Η εσπευσμένη έκδοση της νέας Κ.Υ.Α. (με ημερομηνία 6.11.2020, ΦΕΚ Β΄ 4899/6.11.2020), κατά το σκέλος που αφορά στη λειτουργία των Δικαστηρίων, έγινε πρόχειρα και ήταν συνεπώς αναμενόμενο να δημιουργηθούν ζητήματα που χρειάζονται άμεσα διευκρινίσεις και συμπληρώσεις.

Η Ένωση εκφράζει αρχικά τις σοβαρές επιφυλάξεις της για τη διεύρυνση της δικαστικής ύλης που εξακολουθεί να μην τίθεται σε αναστολή σε συνθήκες lock down συγκριτικά με το σαφώς πιο οριοθετημένο πλαίσιο του Απριλίου”.

ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως ανάλογο αίτημα για κλείσιμο των δικαστηρίων σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη διατύπωσε και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, για τα Διοικητικά Δικαστήρια των παραπάνω περιφερειών.

Το επείγον αίτημα απευθύνεται προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ αναφέρει τα εξής:

«Η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά από την Κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την πλήρη αναστολή λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων Θεσσαλονίκης και Λάρισας λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης και επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στους δύο νομούς επιδημιολογικά εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διασποράς του COVID-19.

Αιτήματα έκδοσης προσωρινής διαταγής, αιτήσεις παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, αντιρρήσεις κατά της απόφασης κράτησης αλλοδαπού και αιτήσεις ανάκλησης κατά των δικαστικών αποφάσεων που εκδίδονται επί των αντιρρήσεων, σύμφωνα με τις παρ. 3-6 του άρθρου 76 του ν. 3386/2005 (Α΄212), τέλος δε αντιρρήσεις, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου πρώτου της από 25.2.2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α’ 42), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4682/2020 (Α’ 76) να εκδικάζονται μόνο με τη χρήση τεχνολογικών μέσων χωρίς  φυσική παρουσία.

Να ανασταλούν πλήρως όλες οι δικαστικές και νόμιμες προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον των ανωτέρω διοικητικών δικαστηρίων».

Ε.Π.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ