ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ

Μια χρήσιμη έκδοση των εκπαιδευτών του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας

 

Ύστερα από εργασία δύο ετών το 2ο Σ.Δ.Ε. Λάρισας, το σχολείο που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας, ολοκλήρωσε την έκδοση ενός οδηγού, που ικανοποιεί την βασική ανάγκη των εκπαιδευόμενων και απόφοιτων του σχολείου, αλλά και όλων των αποφυλακισμένων για ομαλή κοινωνική επανένταξη.

Η επιθυμία τους να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και την διαδικασία αναγνώρισής τους οδήγηση στην έκδοση ενός έντυπου και ηλεκτρονικού οδηγού που απαντά σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, κάρτας ευρωπαίου πολίτη, επιδομάτων και συντάξεων καθώς και τις δυνατότητες επαγγελματικής απασχόλησης ή δημιουργίας επιχειρήσεων.

Ο έντυπος οδηγός, που έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, θα διανεμηθεί στην Κοινωνική Υπηρεσία και στις πτέρυγες εγκλεισμού των κρατουμένων του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας, ενώ ο ηλεκτρονικός οδηγός θα βρίσκεται στη διεύθυνση: http://meta.pbworks.com/, όπου μπορεί να τον μελετήσει ο καθένας απ’ όπου κι αν βρίσκεται.

O δίγλωσσος για την αρχή οδηγός (είναι γραμμένος στα ελληνικά και τα αγγλικά) φιλοξενείται σε πλατφόρμα wiki, που σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα για κάθε χρήστη στην επικράτεια να βελτιώνει και να αλλάζει το περιεχόμενό του, αφού το μεγαλύτερο μέρος βασίζεται σε νόμους που διαρκώς αλλάζουν. Η κοινή χρήση και η διαδραστικότητα του οδηγού δικαιωμάτων αποφυλακισμένων ήταν από τους κυριότερους στόχους της έκδοσης.

Επιθυμία των δημιουργών του ήταν να κάνουν παρουσίαση του βιβλίου, αλλά οι συνθήκες που επικρατούν την κατέστησαν απαγορευτική στην παρούσα χρονική στιγμή. Σκοπός είναι να γίνει η παρουσίαση σε επόμενο χρόνο, προκειμένου να προκύψει ένας ενδιαφέρων και χρήσιμος διάλογος.

Για την έκδοση του οδηγού συνέβαλαν ο Σύμβουλο Σταδιοδρομίας των προηγούμενων ετών Αχιλλέας Βαιόπουλος (συλλογή των πληροφοριών), η φιλόλογος Αθηνά Κανάτα (διορθώσεις του κειμένου), ο εκπαιδευτικός πληροφορικής Ζήσης Καρασίμος (οργάνωση της πλατφόρμα wiki) και η Δήμητρα Τσιάκα (μετάφραση του οδηγού στα αγγλικά). Επίσης, στην έκδοση με παροχή πληροφοριών συνέβαλαν οι φορείς Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ Λάρισας, Υπηρεσία Ασύλου, Επάνοδος, Διέξοδος κ.α.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com