ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ανακοίνωση της Σ.Ε. των Ακηδεμόνευτων Δημοκρατών Καθηγητών Λάρισας

Για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων η  σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα που υλοποιήθηκε από το μηδέν στη χώρα μας την περασμένη άνοιξη και  ενόψει του ενδεχόμενου δεύτερου κύματος πανδημίας, οι υπηρεσίες του Υπουργείου δούλεψαν μεθοδικά για την οργάνωση της τηλεκπαίδευσης, με αποτέλεσμα το τελευταίο 8μηνο έχουν γίνει αλματώδη βήματα στις δημόσιες ψηφιακές υποδομές.

Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων, η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων και διασωληνομένων λόγω κορωνοϊού οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  στη λήψη απόφασης για αναστολή λειτουργίας των Γυμνασίων και Λυκείων μετά από εισήγηση των ειδικών για προληπτικούς λόγους και στην μετάβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

        Είναι όμως έτοιμη η εκπαιδευτική κοινότητα καθηγητές , μαθητές, γονείς γι’ αυτό το εγχείρημα;

Η πράξη αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Την πρώτη μέρα κιόλας – μετά το lock down- «κατέρρευσε» το  πολυδιαφημισμένο σύστημα της Cisco (Webex), μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα λειτουργίας  (μόλις δύο ωρών), ενώ την δεύτερη ημέρα  η κατάσταση φάνηκε να βελτιώνεται. Όμως, τα προβλήματα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι βαθύτερα και έχουν σχέση και με την όλη οργάνωση της τηλεκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η πολιτική ηγεσία μετά το κλείσιμο των σχολείων το Μάρτιο, αντί να προβεί στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών, ώστε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ανάγκες που θα προέκυπταν από ένα δεύτερο κλείσιμο (που θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο από το καλοκαίρι), δεν έκανε αυτά που έπρεπε. Έδωσε ένα tablet ανά πενήντα μαθητές για κάθε σχολείο και θεώρησε ότι κάλυψε τις ανάγκες των μαθητών. Επισημαίνουμε λοιπόν ότι από την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα :

  • Είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν οι μαθητές διδασκαλία πολλών ωρών από ένα κινητό smartphone ;
  • Είναι δυνατόν σε ένα σπίτι με μια απλή γραμμή ADSL 24mps να συνδέονται 3 και 4 άτομα χωρίς προβλήματα;
  • Είναι δυνατόν να έχουν πρόσβαση στο internet όλοι οι μαθητές και ειδικά των απομακρυσμένων περιοχών ;

Τη στιγμή που η κ. Υπουργός  ισχυρίζεται ότι το 90% των οικογενειών έχουν πρόσβαση στο internet διατυπώνονται παράπονα χιλιάδων γονέων, που εξαναγκάζονται σε αγορές κινητών ,  tablets , φορητών υπολογιστών και πραγματοποίηση συνδέσεων διαδικτύου. Έξοδα που τα πληρώνουν οι ίδιοι επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό τους στις δύσκολες εποχές που ζούμε.

Τα ίδια ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι  καλούνται να διδάξουν χωρίς καμία ουσιαστική επιμόρφωση, παρόλη την περί του αντιθέτου  δέσμευση της κ. Υπουργού. Με υψηλό  αίσθημα ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συνείδησης εξαναγκάζονται να κάνουν αγορές σε τεχνικό εξοπλισμό, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Για όλα αυτά το Υπουργείο δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει.
Η Δημόσια εκπαίδευση σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι Δωρεάν.

Απαιτούμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας :

  • Να προμηθεύσει όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία της σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Να φροντίσει για παροχή υψηλών ταχυτήτων internet σε κάθε σχολείο , κάθε εκπαιδευτικό και κάθε μαθητή.
  • Να φροντίσει να γίνει ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά ειδικότητα και όχι με γενικές οδηγίες τις οποίες μπορούν να βρούν και μόνοι τους.
  • Να χρησιμοποιήσει εφαρμογή για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση με οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά για τη διευκόλυνση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
  • Να δώσει τη δυνατότητα της χρήσης της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα προβλήματα όμως συνεχίζονται, και την Κυριακή το βράδυ ειδοποιούνται οι διευθυντές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς ότι αλλάζουν τα links τους στην εφαρμογή webex λόγω αναβάθμισης της πλατφόρμας και αφού ενεργοποιήσουν ξανά την εφαρμογή να ενημερώσουν τους μαθητές για τα νέα links των εκπαιδευτικών. Απίστευτη ταλαιπωρία για διευθυντές και εκπαιδευτικούς.

  • Γιατί όλα αυτά πρέπει να γίνονται στο και 5;
  • Γιατί οι απαραίτητες αναβαθμίσεις δεν έγιναν την Παρασκευή, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος;
  • Γιατί οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές θα πρέπει να είναι με το κινητό στο χέρι και να παρακολουθούν τα email συνεχώς;

Λίγος σεβασμός στους εκπαιδευτικούς που πασχίζουν σε αντίξοες συνθήκες να υποστηρίξουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Για προβλήματα που υπήρξαν το πρωί της Δευτέρας,16/11/2020 σίγουρα δεν φταίνε οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές.

Είμαστε υπέρ της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για λόγους έκτακτης ανάγκης, αλλά θα πρέπει το Υπουργείο να φροντίσει να μην υπάρχουν ανισότητες , διότι έτσι όπως λειτουργεί τώρα,  δημιουργεί μαθητές δύο ταχυτήτων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ