ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Ανακοίνωση – καταγγελία της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας με αφορμή κλήση σε απολογία συναδέλφου από την ΕΛΑΣ επειδή πρότεινε να γιορταστεί το Πολυτεχνείο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας εκφράζει την αγανάκτηση του για τις μεθόδους κατά των συναδέλφων επαγγελματιών δημοσιογράφων μελών της Ένωσης μας, που ακολουθούνται από τις Δικαστικές και Αστυνομικές αρχές στην Καρδίτσα.

Η πρόσφατη κλήση σε απολογία του συναδέλφου Θεοδόση Κατσάρα, ως συνδιαχειριστή σελίδας σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης με την… κατηγορία ότι στην εν λόγω σελίδα υποστήριξε πως πρέπει να εορταστεί η μνήμη των ηρώων του Πολυτεχνείου, πριν μάλιστα η κυβέρνηση εξαγγείλει τα σχετικά περιοριστικά μέτρα.

Δεν είναι μόνο μια απόπειρα φίμωσης του Τύπου και των λειτουργών του.

Δεν είναι μόνο μια ανατριχιαστική οπισθοδρόμηση σε εποχές αλήστου μνήμης.

Δεν είναι απλώς μια εκτροπή.

Είναι μια πράξη που προσβάλλει βάναυσα τον πυρήνα του πολιτεύματος μας. Είναι μια πρωτόγνωρη ενέργεια που αμφισβητεί τα δημοκρατικά ήθη της χώρας μας, τις συνταγματικές επιταγές, το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

Μα πάνω απ’ όλα είναι μια πράξη που βυθίζει την κοινωνία μας στο πιο βαθύ σκοτάδι.

Οι δημοσιογράφοι, σε κάθε ελεύθερη δημοκρατική χώρα, έχουν το απόλυτο δικαίωμα να υπηρετούν το λειτούργημα τους. Στην περίπτωση της Ένωσης μας, έχουν αποδείξει εμπράκτως πως συμμερίζονται πλήρως τις περιστάσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία και εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους με απόλυτο σεβασμό στις οδηγίες της πολιτείας.

Δεν χρειάζονται κανένα «χωροφύλακα» διότι «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».

Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και βουλευτή Καρδίτσας κ. Κ. Τσιάρα, να παρέμβει ώστε να ανακληθούν άμεσα από και τον Αστυνομικό Διευθυντή της Περιφέρειας Θεσσαλίας οι κλήσεις σε απολογία του συναδέλφου και των γιατρών της ΕΙΝΚΥΚ, αποδεικνύοντας στην πράξη την πίστη τους στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Αν ένας δημοσιογράφος καλείται σε απολογία υπό αυτές τις συνθήκες, τότε ΟΛΟΙ οι δημοσιογράφοι είμαστε υπόλογοι και θα εμφανιστούμε.

ΟΛΟΙ στο πλευρό του συναδέλφου μας. Φαίνεται ότι πρέπει να  γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 17 Νοέμβρη του 1973…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ