ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΑ Κ.Υ. ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ, ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΚΑΙ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟ ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ανακοίνωση – διαμαρτυρία του σωματείου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού

Στη γνωστή πλέον… φάμπρικα των μετακινήσεων υγειονομικών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών των νοσοκομείων της Λάρισας λόγω της πανδημίας στρέφεται για μια ακόμη φορά η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, καθώς συνολικά επτά νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών καλούνται να μετακινηθούν από τα Κέντρα Υγείας όπου υπηρετούν, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φ. Σερέτη που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» 3 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών του Κ.Υ Ελασσόνας, 4 υγειονομικοί του Κ.Υ Φαρσάλων, καθώς και 2 ακόμη που υπηρετούν στο Κ.Υ Τυρνάβου μετακινούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για την κάλυψη έκτακτων αναγκών του.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση η μετακίνηση είναι διάρκειας ενός μήνα, ενώ οι υπάλληλοι με την πάροδο του παραπάνω χρονικού διαστήματος επανέρχονται υποχρεωτικά στην οργανική θέση τους.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ανακοίνωση σχετικά με τις μετακινήσεις εκδόθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας, όπου και αναφέρονται τα εξής:

Το νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία  που δοκιμάζεται από την πανδημία και αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους συναδέλφους του Γ.Ν.Λ., αγόγγυστα θα μετακινηθεί για να συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις  στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γιατί έμαθε πάντα να είναι στη πρώτη γραμμή του αγώνα, δίνοντας έτσι  μια  ηχηρή απάντηση σ΄ αυτούς που κατά καιρούς προσπαθούν  να αμφισβητήσουν  την προσφορά του. Υπογραμμίζεται ότι το παραπάνω προσωπικό είναι υποχρεωμένο να μετακινείται σε καθεστώς lockdown, δίχως να μπορεί να χρησιμοποίει ΜΜΜ, υποχρεούμενο να καλύψει αποστάσεις πέραν των 40 χιλιομέτρων με ΙΧ αυτοκίνητα,  για να προσέλθει και να αποχωρήσει από την εργασία του και μάλιστα σε κυκλικό ωράριο. H διοίκηση της ΥΠε, δυστυχώς, δεν φρόντισε ούτε για την κάλυψη αυτών των εξόδων μετακίνησης.

Οι μετακινήσεις, όμως, αυτές προβληματίζουν σοβαρά, τόσο τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας όσο και τους κατοίκους του νομού και για άλλους λόγους.

Αρχικά αποδυναμώνονται από έμπειρο προσωπικό, δομές υγείας αναφοράς για τον πληθυσμό, υποβαθμίζοντας έτσι τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε περίοδο μάλιστα που η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει να παίξει έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον, με τις μετακινήσεις αυτές, αναδεικνύεται ξεκάθαρα η απουσία σχεδιασμού της διοίκησης για την κάλυψη αναγκών στο δημόσιο σύστημα υγείας της περιοχής μας. Η  επιλογή αυτή συντηρεί τις παθογένειες του συστήματος και αποτελεί  ομολογία αποτυχίας της πολιτικής της στον τομέα των προσλήψεων. Οι όποιες μετακινήσεις προσωπικού πρέπει να γίνονται με τεκμηριωμένο, αξιοκρατικό και στοχευόμενο τρόπο.

Ανησυχούμε, τέλος, για το ότι οι μετακινήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν εκεί αλλά θα παραταθούν χρονικά και θα επεκταθούν αριθμητικά και στο ιατρικό προσωπικό. Μια τέτοια προοπτική θα θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο την λειτουργία των Κέντρων Υγείας αλλά και την υγεία των κατοίκων. Θα επιβαρύνει όμως ακόμη πιο πολύ τα ήδη στενάζοντα νοσοκομεία της περιοχής μας. Μια τέτοια προοπτική θα μας βρει απέναντι με κάθε τρόπο.

Ζητάμε  η Διοίκηση της 5ης  ΥΠΕ:

Να καταθέσει άμεσα σχέδιο ενίσχυσης των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων του νομού, για την αντιμετώπιση των τωρινών προκλήσεων αλλά και την μελλοντική προστασία της υγείας των κατοίκων,

Να συνεχίσει την απρόσκοπτη προμήθεια των Κέντρων Υγείας με μέσα ατομικής προστασίας, αυξάνοντας μάλιστα και τις ποσότητες (το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έλλειψη σε γάντια).

Να αυξήσει τις ώρες εργασίας  του προσωπικού καθαριότητας ΣΟΧ και να προβεί άμεσα σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  στον  τομέα της καθαριότητας.  Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η κάλυψη ελλιπής.

Διεκδικούμε Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους

Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας & της ΠΦΥ

Ένταξη στα ΒΑΕ

Ειρήνη Παπουτσή

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com