ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΛΟΓΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ

Παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στους συναρμόδιους υπουργούς

«Προτίθεστε να εντάξετε και τον κλάδο των οδοντιάτρων στις ρυθμίσεις που προβλέπονται για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Στάθη Κουτσογιάννη, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να συμπεριλάβουν στη ρύθμιση για την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων από τον κορωνοϊό και τους οδοντίατρους.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η πολιτεία επιδιώκει με ειδικά μέτρα στήριξης να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις από τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Μεταξύ αυτών είναι και η οικονομική ενίσχυση διάφορων επαγγελματικών ομάδων που έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων τους και λόγω των περιοριστικών μέτρων -για δεύτερη φορά φέτος- δεν είναι εφικτό να επανέλθουν σύντομα σε υγιή οικονομική δραστηριότητα.

Στο υπό επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”, προβλέπεται (άρθρο 66) εφάπαξ οικονομική ενίσχυση επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορωνοϊού. Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο υπάρχει πρόνοια για μηχανικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ, καταβάλουν εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α’152) και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, στους  πληττόμενους από τον κορωνοϊό από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση οι οδοντίατροι, αν και έχουν πληγεί εξίσου ως επαγγελματίες από την επέλαση του κορωνοϊού, ενώ ανήκαν στις επαγγελματικές ομάδες που έλαβαν την κρατική στήριξη κατά την πρώτη περίοδο των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη και, όπως διατείνονται, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που υφίστανται στην νομοθετική πρόβλεψη του ανωτέρω νομοσχεδίου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ