ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

ΓΡΑΦΕΙ Η Ρούλα Σουρλαντζή-Ζαχαράκη πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Τυρνάβου

Μια μερίδα εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα την νέα σχολική χρονιά προσελήφθη  με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) και υπάγονται στους Δήμους. Μια άλλη μερίδα όμως βρίσκονται όμηροι στη μερική απασχόληση με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ίδιες και τις οικογένειές τους.

Δυστυχώς οι συνθήκες εργασίας φέτος ειδικά είναι εξαιρετικά δύσκολες λόγω της Πανδημίας και ενώ θα έπρεπε να προσληφθούν και άλλοι εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο απασχόλησης δεν έγινε. Έτσι με δυσκολία και με περισσή κούραση χάρη στο φιλότιμό τους  τα σχολεία είναι καθαρά. Πολλές φορές  ξεπερνούν το ωράριο γιατί οι ανθρωποώρες δεν επαρκούν για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων που το Υπουργείο Παιδείας και ο ΕΟΔΥ έχουν θέσει.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί ένα Νηπιαγωγείο να καθαριστεί και να απολυμανθεί σε τρεισήμισι ώρες, ούτε ένα 6/θέσιο σχολείο να καθαριστεί και να απολυμανθεί σε 6,5 ώρες δουλειάς.

Να υπενθυμίσω ότι δίνετε η δυνατότητα στους Δήμους με δικούς τους πόρους να κάνουν προσλήψεις με συμβάσεις έργου κάτι όμως που δεν ήταν στις επιλογές του Δήμου μας.

Σε άλλους Δήμους βλέπουμε να έχουν προμηθευτεί πρόσθετα μέσα προστασίας όπως ημερησία στολή μια χρήσης στο δικό μας Δήμο όχι μόνο δεν συμβαίνει αυτό αλλά παραμένουν και απλήρωτες. Τα χρήματα δεν έρχονται πλέον από το ΕΝΕΔΙΒΙΜ αλλά από το υπουργείο των εσωτερικών έτσι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

Τα χρήματα το υπουργείο τα έχει δώσει στις  10 -8-20 για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020.Κανονικά έπρεπε να έχουν ήδη πληρωθεί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Με τις υπάρχουσες συνθήκες λοιπόν όλοι καταλαβαίνουμε ότι απαιτείται σεβασμός και αναγνώριση της δουλειάς απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τη σχολική καθαριότητα . Οι σχολικές καθαρίστριες έχουν καθαρό μέτωπο, καθαρά χέρια και βγάζουν με φιλότιμο και αξιοπρέπεια το ψωμί τους.

Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι όχι μόνο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα στις σχολικές καθαρίστριες αλλά και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες με την μεσολάβηση της ΚΕΔΕ για   μόνιμη και σταθερή εργασία με μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε Αορίστου Χρόνου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ