ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΥΣ

Μαθητές κάνουν μάθημα σε καφενείο με κινητά και προσπαθούν να ζεσταθούν – Αλλος μαθητής παρακολουθεί το μάθημα σε κρεοπωλείο – Παιδιά πολυμελών οικογενειών μαλώνουν για το τάμπλετ – Το σύστημα πέφτει

Εικόνες που -αν μη τι άλλο- δημιουργούν αλγεινή εντύπωση, όσον αφορά στην τηλεκπαίδευση που χθες έκανε πρεμιέρα μετ’ εμποδίων, έρχονται από τη Πύργο και συγκεκριμένα από το χωριό Πεύκη.

Σύμφωνα με το proini.news, σε αυτές, πέντε μαθητές προσπαθούν να κάνουν μάθημα υπό απίστευτα δύσκολες συνθήκες.

Τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση, ούτε στο ίντερνετ, ούτε σε σταθερό υπολογιστή, ούτε σε λάπτοπ, ούτε σε τάμπλετ. Αναγκάζονται -έτσι- να καθίσουν έξω από το καφενείο του χωριού (αφού είναι κλειστό λόγω lockdown), που είναι το μοναδικό που έχει ίντερνετ, μέσα στο κρύο και να παλεύουν να συνδεθούν στην πλατφορμα Webex του υπουργείου Παιδείας μέσω κινητού! Τρία από τα πέντε παιδιά προσπαθούν να κάνουν μάθημα με ένα κινητό τηλέφωνο, δηλώνει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πεύκης.

Πρόεδρος Πεύκης: Ντρέπομαι για την εικόνα

«Το χωριό μας, εκτός από τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δεν έχει ίντερνετ και εγώ, ως πρόεδρος της κοινότητας, εδώ και έναν χρόνο έχω υποβάλει αίτημα, που μάλιστα έχει πρωτοκολληθεί, για να αποκτήσει η Πεύκη, έστω στο κοινοτικό κατάστημα, πρόσβαση στο διαδίκτυο, το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, ιδιαίτερα μετά τα επαναλαμβανόμενα lockdown, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Όλες οι δουλειές και η εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο, όπως και των αγροτών, γίνεται διαδικτυακά και βεβαίως και το μάθημα των παιδιών μας του δημοτικού με την τηλεκπαίδευση, αφού τα σχολεία έκλεισαν λόγω της πανδημίας.

Απάντηση έως τώρα δεν έχω πάρει, παρότι απευθύνθηκα όπου μπορούσα και οι απαντήσεις που πήρα ήταν ότι κι άλλα χωριά δεν έχουν και περιμένουν τη σειρά τους για να συνδεθούν! Τα παιδάκια, λοιπόν, του σχολείου που πηγαίνουν δημοτικό στο Γούμερο, τώρα μένουν στα σπίτια τους στο χωριό και οι γονείς έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, γιατί ούτε ίντερνετ υπάρχει για να κάνουν μάθημα διαδικτυακό, ούτε τάμπλετ έχουν!

Το μόνο οίκημα του χωριού που έχει ίντερνετ είναι το δικό μου μαγαζί που είναι ψησταριά-καφετέρια και που τώρα είναι κλειστό με απόφαση της κυβέρνησης, όπως όλα τα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μη μπορώντας, λοιπόν, να βλέπω αυτήν την κατάσταση, έχω διαμορφώσει λίγο ένα χώρο έξω από το κατάστημα, όπου τα παιδιά κάθονται μέσα στο κρύο πλέον να κάνουν μάθημα. Τους έδωσα ένα παλιό λαπτοπ που είχα, αλλά δεν φτάνει, όπως καταλαβαίνετε και τα παιδιά έχουν και ένα κινητό. Με το ίδιο κινητό  προσπαθούν να κάνουν μάθημα τρία παιδιά μαζί!

Αυτές οι εικόνες είναι ντροπή για όλους! Πέντε παιδιά μέσα στο κρύο, γιατί εδώ είναι ορεινά και σε λίγες μέρες θα κάνει ακόμα περισσότερο κρύο, να προσπαθούν να μάθουν γράμματα στον δρόμο με ένα κινητό! Παρακαλώ όποιον ακούει να μεριμνήσει να έρθει γρήγορα ίντερνετ στο χωριό μας και να δοθούν τάμπλετ από το υπουργείο στα παιδιά. Εγώ ντρέπομαι με αυτήν την κατάσταση!», δήλωσε στο proini.news ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πεύκης, Γρηγόρης Ξουλεής.

Στο κρεοπωλείο

Συγκλονιστική είναι η ιστορία ενός εννιάχρονου μαθητή στην Πάτρα που κάνει μάθημα σε κρεοπωλείο. «Δεν έχουμε wifi σπίτι..πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου» λέει και συγκινεί.

Καθόλου αυτονόητη δεν είναι η πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση για όλους τους μαθητές αφού η κρίση σε συνδυασμό με την πανδημία έχει αφήσει νοικοκυριά χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ ενώ άλλες οικογένειες δεν έχουν την δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά laptop και tablet.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο μικρός Βασίλης από την Πάτρα ο οποίος πηγαίνει στο κρεοπωλείο της γιαγιάς του για να έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ προκειμένου να συμμετάσχει στην τηλεκπαίδευση.

Μάλιστα, σ’ αυτή τη διαδικασία με κάποιο tablet ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, αλλά με ένα smartphone που ανήκει στη γιαγιά του.

Ο Βασίλης, μαθητής Δ’ δημοτικού, παίρνει το κινητό τηλέφωνο της γιαγιάς και παρακολουθεί τα μαθήματά του. «Δεν τα καταφέραμε. Ήμουν σπίτι, δεν είχα wifi, δεν μπορούσα να μπω. Από το ίντερνετ δεν πρόλαβα να παρακολουθήσω το μάθημα. Δεν μπορούσα να συνδεθώ. Η γιαγιά δεν ξέρει και δεν μπορεί να με βοηθήσει και πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου», ανέφερε μιλώντας στο mega.
Καβγάς για το τάμπλετ
Εν τω μεταξύ όπως καταγγέλλουν πολλοί γονείς υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα αφού σε οικογένειες με 2, 3 ή περισσότερα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει μόνο ένα τάμπλετ με αποτέλεσμα να γίνεται ένας ολόκληρος καβγάς για το ποιο παιδό θα το πρωτοπάρει.
Το θέμα έθιξε με ανάρτησή του και ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών α/βαθμιας του νομού Δημήτρης Παπαποστόλου ο οποίος αναφέρει:
“Δεν μπορεί να συζητάμε για απουσίες στο Δημοτικό Σχολείο και στο Νηπιαγωγείο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ! Δεν πρόκειται να το δεχτούμε οι εκπαιδευτικοί ! Οι μαθητές μας δεν μπαίνουν στο σύστημα όχι γιατί αδιαφορούν , αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις διαδικτυακές τάξεις. Δε διαθέτουν Η/Υ και σύνδεση στο Διαδίκτυο ή παιδεύονται με τα κινητά ! Πόσα tablets να έχει μια πενταμελής οικογένεια ;
Εκτιμήσεις κάποιων ότι θα μείνουν στην ίδια τάξη από απουσίες κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας ! Εκτιμώ είναι καταγραφή στοιχείων , που θα δείξει τις αδυναμίες του συστήματος και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν tablets στους μαθητές !”
Προβλήματα στο webex
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω που συνθέτουν την εικόνα ντροπή και αίσχους για την τηλεκπαίδευση της κ. Κεραμέως είχαμε για άλλη μια φορά χθες πρόβλημα στην πλατφόρμα webex η οποία προφανώς δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στον όγκο των χρηστών αποδεικνύοντας την προχειρότητα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στην επιλογή παρόχου.
Δυστυχώς ότι και να πούμε είναι λίγο για τους  δήθεν άριστους του κ. Μητσοτάκη…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ