ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΙ ΟΧΙ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ

Ανακοίνωση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας

Βρισκόμαστε στην 14η μέρα που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε Lock down και η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα χειρότερη, φανερώνοντας τη πικρή αλήθεια που γνωρίζουν όλοι. Ο περιορισμός της μετακίνησης από μόνος του δεν αρκεί και απαιτείται άμεσα να παρθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ζωή των εργαζομένων.

Στους χώρους εργασίας η εργοδοσία ξεσαλώνει καθημερινά καταπατώντας όλα τα πρωτόκολλα υγείας και ήδη γνωρίζουμε για πολλά διαπιστωμένα κρούσματα (σε δομές της ιδιωτικής υγείας, σε εργοστάσια, στο εμπόριο σε καταστήματα γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας, σε τράπεζες, σε κατάστημα εταιρείας τηλεπικοινωνιών).

Εδώ και 8 μήνες η κυβέρνηση κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο της στον λαό, ενώ η ίδια έχει εγκληματικές ευθύνες που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την στελέχωση των Δημόσιων Δομών Υγείας της χώρας. Την ίδια ώρα ακούμε καθημερινά ότι τα νοσοκομεία της Λάρισας βρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση, μία διαπίστωση που όλοι φυσικά μπορούν να την κάνουν. Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εργατικά Σωματεία και σωματεία υγειονομικών από την πρώτη στιγμή θέσαμε πλαίσιο αιτημάτων που είναι και αναγκαίο και ρεαλιστικό, το οποίο φυσικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί «κοστίζει».

Τι κι αν η κραυγή αγωνίας των γιατρών και των δύο νοσοκομείων της πόλης μας είναι εκκωφαντική, οι οποίοι ζητούν μέτρα για να σωθεί ο λαός της Λάρισας και της Θεσσαλίας, άμεση στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλάει για την ηρωική στάση των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, και επιλέγει να «μπαλώνει» καθημερινά τα κενά του συστήματος που με ευθύνη της ίδιας και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων δημιουργήθηκαν, «ξηλώνοντας»  ότι έχει απομείνει στη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης και του συστήματος τα συμφέροντα του οποίου εξυπηρετεί και η ευαισθησία τόσο της ίδιας όσο και της 5ης ΥΠΕ φτάνει σε τέτοιο σημείο που αφήνει ανυπεράσπιστους χιλιάδες συμπολίτες μας στην περιφέρεια του Νομού μας. Για αυτό και με απόφαση της 5ης ΥΠΕ μετακινείται νοσηλευτικό προσωπικό από 3 μεγάλα Κέντρα Υγείας του Ν. Λάρισας στο ΓΝΛ για την «κάλυψη επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών», χωρίς να μπορεί να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ, υποχρεούμενο μάλιστα να καλύψει αποστάσεις μεγαλύτερες των 40 χλμ για να προσέλθει και να αποχωρήσει από την εργασία του και με τα έξοδα μετακίνησης να επιβαρύνουν τους ίδιους του εργαζόμενους, αφού η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ δεν φρόντισε για την κάλυψη αυτών των εξόδων.

Να σταματήσει η κυβέρνηση το «ράβε – ξήλωνε» και να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν μπορεί να παίζει άλλο με την υγεία του λαού μας και για αυτό πρέπει άμεσα να υλοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών, του Εργατικού Κέντρου και των υπόλοιπων εργατικών Σωματείων. Το «παραμύθι» ότι δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα είναι χιλιοειπωμένο, γιατί την ίδια ώρα μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους μεγαλοκλινικάρχες που εν μέσω πανδημίας βρήκαν ευκαιρία να αρπάξουν ακόμη περισσότερα.

Από εδώ και πέρα η ευθύνη θα έχει ονοματεπώνυμο

Απαιτούμε :

  • Μαζικές προσλήψεις με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που εργάζονται με παντός είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας.
  • Άμεση επίταξη του Ιδιωτικών δομών υγείας και ένταξη τους στον κεντρικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας, χωρίς καμία αποζημίωση και άλλου είδους προνόμια.
  • Αναγκαστικές προσλήψεις με τις αποδοχές του δημοσίου, ιατρών του ιδιωτικού τομέα με δυνατότητα μονιμοποίησης μετά το πέρας της πανδημίας.
  • Επίταξη όλων των ΜΑΠ που βρίσκονται σε έλλειψη, επίσης υλικά και μηχανήματα, όπως αναπνευστήρες.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στα νοσοκομεία.
  • Να αναπτυχθούν , να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας κα να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο τον χρόνο.
  • Να υπάρξει επαρκής αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας για τις «τρέχουσες» και τις έκτακτες ανάγκες. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή και συμμετοχή του λαού για νοσηλεία, εξετάσεις, φάρμακα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ