ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ

ΓΡΑΦΕΙ Η Λέλα Μάγγου – Στατήρη νηπιαγωγός πρώην αντιδήμαρχος Τυρνάβου

«Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας  με 54 άρθρα τα οποία και  καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών. Τα άρθρα ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες:

Τα Δικαιώματα Επιβίωσης (Καλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του).

Τα Δικαιώματα Προστασίας (Απαιτούν τα παιδιά να προφυλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση).

Τα Δικαιώματα Ανάπτυξης-Εξέλιξης (Περιλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους).

Τα Δικαιώματα Συμμετοχής (Επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους).

Παρά όμως, τα διεθνή κείμενα προστασίας των παιδιών, εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια, να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης αλλά και της πρόσβασης σε βασικές συνθήκες υγιεινής, εκατοντάδες χιλιάδες υφίστανται τις τραγικές συνέπειες πολέμων και οικονομικού χάους, δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται ή σκοτώνονται στους πολέμους και πολλά ακόμη πεθαίνουν από  ασθένειες. Η ζωή όλων των παιδιών σήμερα, επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα παγκόσμια ζητήματα, όπως η βία, η τρομοκρατία, οι συγκρούσεις, η άδικη μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων, η φτώχεια αλλά και η κλιματική αλλαγή. Τα παιδιά μας, ανησυχούν βαθύτατα μια και βλέπουν τις ευκαιρίες τους να περιορίζονται και τις προοπτικές τους να επιδεινώνονται σ΄ ένα κόσμο που όχι μόνο δε διασφαλίζει τα δικαιώματά τους, αλλά γκρεμίζει και κάθε ελπίδα τους για το μέλλον- ένα μέλλον που δικαιωματικά τους ανήκει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ