ΚΑΙ ΝΑ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΗΣΥΧΑ, ΗΣΥΧΑ ΚΙ ΑΠΛΑ…

Η απάντηση της γραμματείας Λάρισας των ΣΥΝΕΚ σε ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ
Ζούμε στη χώρα μας, στην κρισιμότατη αυτή συγκυρία της πανδημίας, καταστάσεις που ανάγονται σε πολύ σκοτεινά για τη δημοκρατία χρόνια.

Οι απαγορεύσεις για την προστασία της υγείας των πολιτών εργαλειοποιούνται στην υπηρεσία του δόγματος της ΝΔ “Νόμος και Τάξη” ως το σημείο του εμπαιγμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών. Αποκορύφωμα οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας προκειμένου να πληγεί η επέτειος μνήμης της εξέγερσης για Ψωμί, Παιδεία και Ελευθερία της νεολαίας και του λαού, οι οποίες, παρότι καταπατήθηκαν από την ίδια αυτή κρατική εξουσία, εφόσον 6.000 αστυνομικοί χωρίς προφυλάξεις ήταν συναθροισμένοι γύρω από το Πολυτεχνείο, έδωσαν άλλοθι σε συλλήψεις και παράλογα πρόστιμα.

Ο ίδιος αυταρχισμός με πρακτικές του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» διέπει το Υπουργείο Παιδείας που επιβάλλει εκλογές χωρίς τη θέληση των εκπαιδευτικών και εμμονικά επιμένει να μην τις ακυρώνει μπροστά στο φιάσκο της συμμετοχής του 5%. Από τις αυθαίρετες αποφάσεις του ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ και των ακατάλληλων μασκών, τις οποίες ακόμη περιμένουμε, ως τη συνεργασία με συγκεκριμένη εταιρεία για την τηλεκπαίδευση, η ηγεσία του υπουργείου της ΝΔ κωφεύει στα αιτήματα για ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία, αδιαφορεί για τη μη δυνατότητα σύνδεσης όλων – των δασκάλων και των παιδιών- και κάνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα, με την έπαρση του ιδιοκτήτη που πράττει, όπως θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό.

Κατά μάνα και κατά κύρη η ιδιοκτησιακή λογική, η αυθαίρετη συμπεριφορά, οι τραμπουκισμοί και ο αυταρχισμός ακολουθούνται από τη ΔΑΚΕ και ταλανίζουν το σωματείο. Αν δεν τα πίστευαν, δεν θα τα έκαναν, κι αν δεν στηρίζονταν από τη δυάδα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, που εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 3+2=5, η ΕΛΜΕ Λάρισας θα λειτουργούσε μόνο ως σωματείο υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης, της μόρφωσης των παιδιών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συναδέλφων/φισσών. Τώρα απλά ικανοποιεί εμμονές και στόχους.

Την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας πενθούν τον θάνατο των ανθρώπων τους, αγωνιούν για την υγεία τους και των οικογενειών τους, η πλειοψηφία στην ΕΛΜΕ Λάρισας δε σταματά να ασχολείται με τον διακαή της πόθο: Να καταγγείλει τις ΣΥΝΕΚ!

Η ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΛΜΕ εναντίον μας (δεν είναι η πρώτη φορά) προσφέρει το καλύτερο δώρο αντιπερισπασμού στην ηττημένη από τις πολιτικές επιλογές της φίλα προσκείμενη στη ΝΔ παράταξη εκπαιδευτικών.

Κατασκεύασαν το θέμα που χρειάζονταν για να αποπροσανατολίσουν από τα αντιεκπαιδευτικά και αντιδημοκρατικά έργα και τις ημέρες του υπουργείου, προσφέροντας ανάλογη υπηρεσία με αυτή προς τη νυν διοίκηση ΔΔΕ Λάρισας. Το μεσημέρι η νυν ΔΔΕ προτρέπει την ΕΛΜΕ να βγάλει ανακοίνωση και το απόγευμα οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΔΑΚΕ την έχουν έτοιμη. Εκεί έφτασαν το σωματείο. Να βγάζει κατά παραγγελία ανακοινώσεις της ΔΔΕ. Για την εξυπηρέτηση των ενδοπαραταξιακών προβλημάτων της ΔΑΚΕ. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 3+2 προτείνουν μόνο τέτοιες ανακοινώσεις διπλής κοπής. Η μία πλευρά καταγγέλλει τον αιρετό της ΔΑΚΕ και η άλλη πλευρά τον τέως ΔΔΕ.

Αλήθεια, η διορισμένη νυν ΔΔΕ μέχρι πρότινος δεν ήταν στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ; Η μέχρι χθες συνδικαλίστρια της ΔΑΚΕ δεν ήταν αυτή που αρνήθηκε να αποσύρει τα ψηφοδέλτια μας από τις εκλογές – παρωδία, παρά τη βούληση των παρατάξεων; Θα βγάλουμε ανακοίνωση να την καταγγείλουμε;

Υποτάσσουν τους στόχους της ΕΛΜΕ στη σκοπιμότητα της επίλυσης των ενδοπαραταξιακών της ΔΑΚΕ, απαλλάσσοντας επιλεκτικά το ένα της κομμάτι από τις ευθύνες του.

Εάν οποιαδήποτε άλλη παράταξη είχε ταλαιπωρήσει τόσο πολύ το σωματείο με τα ενδοπαραταξιακά της, οι «επαναστάτες» θα την είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια. Τώρα, σιγήν ιχθύος…

Πότε υπήρξε ανακοίνωση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για τις πρακτικές της ΔΑΚΕ και τις διαδρομές της με την αυθαιρεσία της διοίκησης σε τοπικό επίπεδο ή για τη στήριξή της στο πιο αυταρχικό υπουργείο παιδείας;

Μέχρι και τη θεωρία των δύο άκρων αποδέχτηκαν οι «επαναστάτες» των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ για να μη χαλάσουν το χατίρι της ΔΑΚΕ. Ντροπή και μόνο ντροπή να ξεπλένουν με το χυδαιότερο των ιδεολογημάτων, μέσω της ΕΛΜΕ, τον φασισμό.

Στα ΔΣ δια ζώσης προπηλακίζουν, φωνασκούν και απαξιώνουν, με διαστρεβλώσεις, εμάς. Κρύβουν τις εναντίον μας αθλιότητές τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τα κάνουν, γιατί κατάφεραν με συνεχή προσπάθεια να διώξουν τους/τις συναδέλφους από τη σωματειακή ζωή.

Την ώρα που οι άχρηστες και ιδεοληπτικές πολιτικές των κυβερνώντων διαλύουν τις ζωές μας, η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ κοιτά τον πολυέλαιο…

Η κυβέρνηση της ακραία νεοφιλελεύθερης Ν.Δ. διακατέχεται από ταξικό μίσος ενάντια στους φτωχούς και στα μεσαία στρώματα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο ξανά οι άνεργοι, μόλις ο 1 στους 7 παίρνει επίδομα ανεργίας, νέος προϋπολογισμός λιτότητας και ύφεσης, πτωχευτικός νόμος που βγάζει από τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε θάνατο, ο αυταρχισμός και η βία της εξουσίας καθημερινό φαινόμενο, η προστασία των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς εξαφανισμένη.

Το Δημόσιο σχολείο βάλλεται καθημερινά από την κυβέρνηση, τα ιδιωτικά σχολεία γίνονται γαλέρες για τους εργαζόμενους σε αυτά. Και η κυβέρνηση και η υπουργός παιδείας αυτοθαυμάζονται για τα επιτεύγματά τους!

Τι έχουν να πουν για το νομοσχέδιο για τις «Δημόσιες Υπαίθριες Συναθροίσεις και άλλες διατάξεις» που μοιάζει εντυπωσιακά με το χουντικό διάταγμα 794 της 1ης Ιανουαρίου 1971; Πρόκειται για το διάταγμα βάσει του οποίου η Δικτατορία κατέστειλε την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι ακραία νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης και τα σχολεία δεύτερη φορά σε κλείσιμο.

Απλά γιατί είναι υπηρέτες των ιδιωτικών συμφερόντων. Των ιδιωτικών κλινικών και των σχολαρχών.

Γι’ αυτό δε διόρισαν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Για να μη στηρίξουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Γι΄ αυτό δεν έφτιαξαν ΜΕΘ. Με την κατάπτυστη λογική τους πως δε θα τις χρειαζόμαστε, όταν τελειώσει η πανδημία! Κι όσοι πεθάνουν, πέθαναν…

Γι’ αυτό δε διόρισαν επιπλέον εκπαιδευτικούς και δεν έσπασαν τα τμήματα. Γιατί θα ανάγκαζαν τους φίλους τους σχολάρχες να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και έτσι ανακάλυψαν τις ηλιθιότητες πως ο κορονοϊός μπαινοβγαίνει στα σχολεία αλλά δε μεταδίδεται!

Γι’ αυτό δε φρόντισαν να εξασφαλίσουν την ίση πρόσβαση μαθητών και εκπαιδευτικών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Για να βγαίνουν τα στελέχη τους και να επαινούν τα ιδιωτικά σχολεία.

Αν όλα αυτά γινόταν πριν ενάμιση χρόνο, η πλειοψηφία της ΕΛΜΕ θα είχε σηκώσει τα πλακάκια. Τώρα και τα πλακάκια γελάνε με την αντιπολίτευση που κάνουν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΔΑΚΕ.

Πόσες φορές η ΔΑΚΕ αρνήθηκε να καταγγείλει τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα; Δεν έλειψε η ΔΑΚΕ από κινητοποιήσεις που είχε ψηφίσει η ΕΛΜΕ; Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα για τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ! Γιατί δεν έφεραν ποτέ θέμα στην ΕΛΜΕ να καταγγείλουν την υπονόμευση των αποφάσεων;

Εμείς σε όλους τους αγώνες της ΕΛΜΕ είμαστε εκεί. Ποιες δράσεις δεν πραγματοποίησε η ΕΛΜΕ εξαιτίας μας; Ποιες ανακοινώσεις δε βγήκαν εξαιτίας μας;

Είναι κρίσιμο η ΕΛΜΕ να μην ξεπέσει στις ορέξεις μίας παρέας που την χρησιμοποιεί για τις σκοπιμότητές της.

Ποιος θα ξεχάσει την αυθαιρεσία του προεδρεύοντα που μετέφερε χωρίς απόφαση κείμενο μη ψηφισμένο στην ΟΛΜΕ για χάρη υποψήφιου των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που ήθελε την ΕΛΜΕ δεκανίκι του στις προσωπικές του στοχεύσεις

Και ποιος θα ξεχάσει τη στήριξη του προεδρεύοντα από τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, που αμέσως μετά έφεραν και ψήφισαν μαζί με τη ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. το ίδιο ακριβώς κείμενο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να νομιμοποιήσουν την ενέργεια αυτή. Εκ των υστέρων όμως..

Είναι αυτοί που είναι. Οι ύβρεις, οι προπηλακισμοί συνάδουν με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και στάσεις. Αποκαλύπτουν μία συγκεκριμένη κουλτούρα. Και δε μας αγγίζουν.

Ξέρουμε ότι σύμφωνα με το καταστατικό οι συνεδριάσεις συγκαλούνται μία φορά το μήνα. Κατά την πρώτη καραντίνα δεν ετέθησαν ζητήματα λειτουργίας ούτε ανάγκης τηλεδιασκέψεων.

Η δια περιφοράς πρόταση ανακοινώσεων και κινητοποιήσεων δεν εμπόδισε ποτέ την υλοποίησή τους.

Πολεμήστε λοιπόν τον αχρείαστο πόλεμο με τα φαντάσματα.

Εμείς πολεμάμε ενάντια στον φασισμό. Παλεύουμε για μια καλύτερη κοινωνία, για το δημόσιο σχολείο και τις ανάγκες του, για την ποιότητα της εργασίας μας, τα δικαιώματά μας.

Για το κοινό καλό, αυτό που χρειάζεται η συλλογική ζωή είναι η πραγμάτωση του νοήματος των στίχων του Γιάννη Ρίτσου:

«Και να, αδερφέ μου, που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com