ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΓΙΩΝΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Ο πρώην δήμαρχος υποστηρίζει ότι στις δύσκολες μέρες που όλοι βιώνουμε, του είναι  αδιανόητο να σκεφθεί ότι υπάρχουν τέτοιου είδους αντιλήψεις και εμμονές

Την κάθετη αντίθεσή του με το ενδεχόμενο να υπάρξει ολική ανακατασκευή της πλατείας του Τυρνάβου που, όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να παραμείνει συνδεδεμένη με ένα συνολικό σχέδιο πεζοδρομήσεων στο κέντρο της πόλης, εκφράζει με επιστολή του στο paidis.com ο πρώην δήμαρχος Τυρνάβου, Δημήτρης Κουγιώνης, επισημαίνοντας ότι ο Τύρναβος έχει ανάγκη από μία “ανοικτή” και διευρυμένη πλατεία-κέντρο, με έργα πεζοδρομήσεων, και όχι από έργα της λογικής του “ράβε – ξήλωνε” χωρίς κάποια ουσιαστική αιτία.

Ο κ. Κουγιώνης που υποστηρίζει ότι θα έπρεπε η σημερινή δημοτική αρχή να αξιοποιήσει τον συντοπίτη μας αρχιτέκτονα μηχανικό, Βασίλη Τσολάκη, στην επιστολή του αναφέρει τα εξής:

“Από την αρχή θα ήθελα να τονίσω με έμφαση ότι, η ανάθεση της μελέτης αναδιαμόρφωσης της κεντρικής πλατείας, στον συντοπίτη  Αρχιτέκτονα-Μηχανικό  Βασίλη Τσολάκη, δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Θεωρήσαμε τότε, ως Δημοτική Αρχή, αναγκαίο να αναλάβει τη μελέτη αναγνωρισμένος και έμπειρος  επιστήμονας- μελετητής ο οποίος θα γνώριζε την ιστορία και  την παράδοση της πόλης,  τα ήθη και έθιμα των συμπολιτών μας, με τη λογική να δέσει τα παλιό με το καινούργιο και την παράδοση με τις πραγματικές ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης, αξιοποιώντας σύγχρονες αρχιτεκτονικές αντιλήψεις.

Με αυτό το σκεπτικό ανατέθηκε η μελέτη στον κ. Τσολάκη ο οποίος επάξια και με πολύ προσοχή εκπόνησε τη μελέτη και από κοντά παρακολούθησε τα έργα υλοποίησή της, από το δήμο.

Στην πορεία εκπόνησης της μελέτης ο κ. Τσολάκης συνεργάστηκε απόλυτα με τη Δημοτική Αρχή και εργάστηκε πάνω σε μια ευρύτερη στρατηγική έργων που θα έπρεπε να υλοποιηθούν, έργα στην πλατεία-κέντρο του Τυρνάβου, που ως γνωστό ήταν και είναι ακόμα, μια πολύ σε μικρή έκταση περιοχή σε σχέση με την πόλη και τις  προοπτικές της.

Σε αυτή τη βάση συζητήθηκε η προοπτική της αύξησης της έκτασης της πλατείας με  την κατασκευή σημαντικών πεζοδρόμων, δεμένων με την πλατεία, έργων που θα άλλαζαν κυριολεκτικά αυτό που λέμε κέντρο μιας  πόλης .

Για αυτό το σκοπό στην προοπτική των αμέσως επόμενων έργων ανακατασκευής της πλατείας, ήταν οι δημιουργία πεζοδρόμων που θα επέτρεπαν το ¨άνοιγμα¨ του κέντρου με τη  διεύρυνση της πλατείας και τη σύνδεσή της με την πλατεία αγοράς, όπως:

  • Στην οδό Καραολή και Δημητρίου από τη διασταύρωση με το οδό ελευθερίας (εκκλησία Αγίου Νικολάου) μέχρι το Δημαρχείο.
  • Στην οδό Πολυτεχνείου από τη διασταύρωση με το οδό ελευθερίας μέχρι το Δημαρχείο
  • Στο τμήμα του δρόμου, όπου η κεντρική πλατεία, από το Δημαρχείο μέχρι το κατάστημα της VODAFONE.
  • Το τμήμα της οδού Δημοκρατίας από το κατάστημα της VODAFONE μέχρι το κρεοπωλείο Κασίδη και το κλάδο της οδού Τότσιου μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Παύλου Μελά (πλατεία Παλιού Δημαρχείου)

Χαρακτηριστικά σημάδια αυτής της προοπτικής είναι τα πεζοδρόμια που κατασκευάστηκαν, την εποχή εκείνη,  στο κέντρο. Ο τρόπος κατασκευή τους εύκολα θα επέτρεπε τη  μετατροπή τους σε  τμήματα πεζοδρόμων. Ένας προσεκτικός παρατηρητής μπορεί εύκολα σήμερα να διαπιστώσει ότι σε αυτά τα πεζοδρόμια έχουν  τοποθετηθεί  αγωγοί των ομβρίων (μαρμάρινα πλάκες) και τα σχετικά φρεάτια, με στόχευση την πεζοδρόμηση των αντίστοιχων δρόμων.

Διαβάζοντας τις διαθέσεις της δημοτικής αρχής να διαθέσει ένα πολύ σημαντικό ποσό, της τάξης του ενός εκ. ευρώ, για την ανακατασκευή  της πλατείας, παρά την αντίθετη απόφαση του Δ.Σ., θα ήθελα να κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις:

Το πρώτο. Εφόσον υπάρχουν τα χρήματα και η Δημοτική Αρχή διατίθεται να τα χρησιμοποιήσει για έργα στο κέντρο, ας μελετήσει την ανάπτυξη των πεζοδρομήσεων που προανέφερα.

Αν υπάρχει η εκτίμηση κάποιων αλλαγών στη υφιστάμενη πλατεία, τότε θα προέτρεπα να αξιοποιήσουν το συντοπίτη μας κ. Βασίλη Τσολάκη κι ας τον καλέσουν για να συζητήσουν μαζί του. Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Τσολάκης με χαρά θα ανταποκρινόταν σε ένα τέτοιο κάλεσμα και ότι αφιλοκερδώς θα προσέφερε τις γνώσεις και τις συμβουλές του, για το καλό της γενέτειρας πόλης του.

Αν αντίθετα με τα παραπάνω υπάρχει η επιμονή της ολικής ανακατασκευής της πλατείας, η απόφαση αυτή με  βρίσκει  τελείως αντίθετο. Στις δύσκολες μέρες που όλοι βιώνουμε  μου είναι  αδιανόητο να σκεφθώ ότι υπάρχουν τέτοιου είδους αντιλήψεις και εμμονές.

Ο Τύρναβος, έχει ανάγκη από μια ¨ανοικτή΄΄  και διευρυμένη πλατεία-κέντρο, με έργα πεζοδρομήσεων και όχι από έργα της λογικής του  “ράβε – ξήλωνε” χωρίς κάποια ουσιαστική αιτία”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ