ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ Β. ΤΣΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Τη δική του παρέμβαση κάνει ο γνωστός Τυρναβίτης Αρχιτέκτονας Μηχανικός που συνέταξε τη μελέτη για τη σημερινή πλατεία και επέβλεπε τις εργασίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90

Τη δική του συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο για τις αλλαγές που προωθεί η δημοτική αρχή του δήμου Τυρνάβου στην κεντρική πλατεία της πόλης του Τυρνάβου με την μελέτη που συνέταξε και την πρόταση που κατέθεσε για χρηματοδότηση στο “Πράσινο Ταμείο” θέλει να έχει ο Τυρναβίτης Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Βασίλης Τσολάκης, ο οποίος είχε συντάξει τη μελέτη για τη σημερινή πλατεία επί δημαρχίας Δ. Κουγιώνη όταν και είχε εντάξει το συγκεκριμένο έργο σε έναν συνολικό σχεδιασμό για το κέντρο της πόλης.

Ο κ. Τσολάκης μιλώντας στο paidis.com αναφέρει:

“Λυπάμαι επειδή, όπως πληροφορήθηκα, υπάρχουν προθέσεις συμπατριωτών μου, που δεν κατάλαβα για ποιόν λόγο, θέλουν να σβήσουν τις ιστορικές μνήμες του τόπου μας, μέσα στις οποίες ένα λιθαράκι, έστω πολύ μικρό, τοποθέτησα με πολύ σεβασμό και ο ίδιος, ως μελετητής της κεντρικής πλατείας, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Πιστεύω, βέβαια, ότι η ζωή προχωρά και τίποτε δεν μένει σταθερό στην πορεία του χρόνου, αλλά προσαρμόζεται στις εξελίξεις που τρέχουν.

θεωρώ, όμως, ότι για κάθε αλλαγή θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προσπάθειες των προηγούμενων γενεών, ο τρόπος ζωής τους και οι συνήθειες τους , ώστε να διατηρηθεί κατά το δυνατόν και η ταυτότητα ενός τόπου, πράγμα απαραίτητο για την εξέλιξη του πολιτισμού”.

Με την ευκαιρία της παρέμβασής του μέσω της ιστοσελίδας αναδημοσιεύει δικό του πόνημα για την κεντρική πλατεία του Τυρνάβου το οποίο συνοδεύεται από σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα για την πλατεία, σημείο αναφοράς των Τυρναβιτών εδώ και πολλές δεκαετίες.

Στο πόνημα του κ. Τσολάκη με τίτλο: “Η κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, μια πλατεία, μια ιστορία, μια μελέτη μια δοκιμασία” αναφέρει αρχικά:

“Η πανοραμική αυτή φωτογραφία της πλατείας, όπως και οι επόμενες φωτογραφίες των επί μέρους τμημάτων της, είναι προσωπικές λήψεις, που έγιναν το 1994 από την ταράτσα πολυκατοικίας που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πλατείας.

Η πλατεία, τότε, μόλις είχε τελειώσει και γι αυτό διακρίνονται όλες οι λεπτομέρειες των χώρων, οι οποίοι διαμορφώθηκαν, ακριβώς όπως προβλεπόταν από τα σχέδια της μελέτης, που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες των κατασκευαστικών σχεδίων. Αργότερα τοποθετήθηκαν τα σκέπαστρα των καφετεριών τα οποία σήμερα καθιστούν αδύνατη μια τέτοια φωτογραφική τεκμηρίωση.

Ίσως η παραβίαση ορισμένων χρήσεων (π.χ. εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων πέραν των προβλεπομένων γι’ αυτή τη χρήση εκτάσεων κ.α.), ίσως να αλλοιώνει σήμερα την γενική εικόνα της πλατείας. Μια προσεχτική, όμως, αντιπαράθεση των σχεδίων της μελέτης και της πραγματικότητας δείχνει, ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία διαφοροποίηση της μελέτης στην πράξη. Γι αυτό οφείλω ευχαριστίες στην τότε Δημοτική Αρχή, η οποία δεν έκανε καμία επέμβαση στην εφαρμογή των σχεδίων, τα οποία εφαρμόστηκαν απολύτως, με προσωπική μου επίβλεψη των εργασιών.

Δείτε το ενδιαφέρον πόνημα – αφιέρωμα του κ. Τσολάκη για την πλατεία του Τυρνάβου πατώντας ΕΔΩ

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ