ΓΡΑΦΕΙ Ο Χρήστος Τσιόπας δημοτικός σύμβουλος δήμου Τυρνάβου
Τελικά ο δήμαρχος αποφάσισε να προχωρήσει σε παρεμβάσεις στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου.
Χωρίς αιτία, όραμα και τεκμηρίωση.
Χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.
Χωρίς τη λογική της συνέχειας των πραγμάτων.
Χωρίς να κατανοεί τις λειτουργίες της πόλης και να αναγνωρίζει τις τρέχουσες ανάγκες της.
Χωρίς να σέβεται την ιστορία της πόλης και τις μνήμες των ανθρώπων.
Χωρίς τους Τυρναβίτες.
Αναφέρω 10 λόγους τους οποίους έπρεπε να εξετάσει ο Δήμαρχος πριν αποφασίσει. Για κάθε έναν από αυτούς υπάρχει επιχειρηματολογία και μεγάλος χώρος για συζήτηση και δεν είναι δυνατόν να ειπωθούν όλα σε μια αναφορά. Πιστεύω πως παρά τα μεγάλα προβλήματα, που ζούμε ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης και του οικονομικού περιβάλλοντος, που διαμορφώνεται, οι πολίτες ενδιαφέρονται, έχουν άποψη και θέλουν να την καταθέσουν στο δημόσιο διάλογο.
Η αρχή έγινε με την παρέμβαση δύο συμπολιτών με βαρύνουσα άποψη, του κ. Κουγιώνη και του κ. Τσολάκη. Ο πρώτος ήταν ο Δήμαρχος και ο δεύτερος ο μηχανικός του έργου ανάπλασης της πλατείας. Μέσα από τις παρεμβάσεις τους φαίνεται πως εδώ και 30 χρόνια μελετήθηκε και κατασκευάσθηκε η σημερινή πλατεία ως ένα τμήμα του έργου της συνολικής αναβάθμισης του κέντρου της πόλης. Όπως οι ίδιοι αναφέρουν όλα έγιναν με σεβασμό στην ιστορία του τόπου και στις μνήμες των πολιτών. Δούλεψαν με τη βεβαιότητα πως ξεκίνησαν μια συνεχή προσπάθεια ότι όλο το κέντρο της πόλης θα αλλάζει και θα προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες της. Τη βεβαιότητα αυτή ο σημερινός Δήμαρχος δεν την σεβάστηκε, σε αντίθεση με όλους τους άλλους που προηγήθηκαν.
Όλοι λοιπόν οι Δήμαρχοι (εκτός του σημερινού) και όλοι οι πολίτες κατανοούν πως το κλειδί στην υπόθεση αναβάθμισης του κέντρου δεν είναι τα μάρμαρα στη πλατεία, αλλά η εθνική οδός που διέρχεται μέσα από τα κέντρο της πόλης. Κατά συνέπεια η όποια αισθητική ή λειτουργική παρέμβαση στο χώρο της πλατείας πρέπει να συνδεθεί με ουσιαστικά έργα όπως η δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, η απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων από το κέντρο, η διαπλάτυνση πεζοδρομίων, οι πεζοδρομήσεις τμημάτων οδών κ.α. Μόνον έτσι θα γίνει η διεύρυνση του κέντρου και θα δημιουργηθούν νέοι δημόσιοι χώροι που θα ενισχύσουν τις εμπορικές δραστηριότητες και περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι προς χρήση από τους πολίτες.
Ο προηγούμενος Δήμαρχος κ. Σαρχώσης αντιλαμβανόμενος αυτή την αναγκαιότητα προχώρησε σε δύο έργα.
Πρώτον. Το έργο της αστικής ανάπλασης του Τυρνάβου (έργο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και είναι θέμα ημερών η έναρξη των εργασιών) με παρεμβάσεις γύρω από το κέντρο της πόλης.
Δεύτερον. Το έργο της βόρειας παράκαμψης που θα απελευθερώσει το Τύρναβο από τα βαριά οχήματα και θα απαλλάξει τους πολίτες από την όχληση (μποτιλιαρίσματα, κορναρίσματα κ.λπ.) που προκαλεί η διέλευσή τους από το κέντρο. Το έργο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρόνο και με ελάχιστο κόστος για το δημόσιο γιατί είναι σχεδόν στο σύνολό του χαραγμένο. Ήδη όποιος περνά από το έργο του κυκλικού κόμβου βλέπει πως συνδέεται και αναπτύσσεται η περιμετρική της πόλης. Με αυτό το έργο αποχαρακτηρίζεται από εθνική οδός που είναι σήμερα ο δρόμος από τη γέφυρα στην είσοδο της πόλης μέχρι τα φανάρια στα εξοχικά και γίνεται δημοτική οδός. Μόνο τότε μπορεί ο Δήμος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το σύνολο των παρεμβάσεων στο κέντρο.
Ο σημερινός Δήμαρχος ‘’έκαψε’’ αυτό το έργο και μιλά για ένα φαραωνικό έργο από την άλλη πλευρά της πόλης. Έργο που μόνο για τις μελέτες και τις εγκρίσεις θα χρειασθούν ίσως και 2 δεκαετίες και μετά να ξεκινήσει.
Έτσι καταδικάζεται ο Τύρναβος για τα επόμενα 30 χρόνια στην υπανάπτυξη.
Και οι πολίτες θα συζητούν ακόμα για τα αυτοκίνητα στο κέντρο.
Η ευθύνη είναι δικιά σας κ. Δήμαρχε.