Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙ ΚΟΚΚΑΛΑ. Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ!

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου 

Τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το λουκέτο συνολικά στον πολιτισμό σε συνδυασμό με τις κατακερματισμένες σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν στους καλλιτέχνες ανάγκασαν αρκετούς συναδέλφους για να επιβιώσουν να κάνουν μεροκάματα όλο αυτό το διάστημα σε διάφορους κλάδους.

Γνωρίζουμε πως αρκετοί έχουν κάνει αίτηση για το εποχικό επίδομα του μουσικού που αφορά τα ένσημα του 2019 (τα οποία πρέπει να είναι από 50 και πάνω) ώστε να μπορέσουν να το πάρουν. Υπάρχουν συνάδελφοι που βρίσκονται σε απόγνωση επειδή τελικά δεν το δικαιούνται μέσα σε αυτή τη τραγική κατάσταση που ζούμε, κάνουν ενστάσεις στον ΟΑΕΔ, ψάχνουν τρόπους κλπ Ίδιο άγχος, πανικός και αβεβαιότητα υπάρχει και σε όσους περιμένουν τα επιδόματα ειδικού σκοπού. Είναι απαράδεκτο όλο αυτό.

Για να πάρει κάποιος το εποχικό επίδομα με βάση το άρθρο που πρόσθεσε η κυβέρνηση  πρέπει τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο ή να δουλεύει εξολοκλήρου στο αντικείμενο ή να είναι άνεργος. Όπως είναι κατανοητό η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου μένει έξω από αυτό. Είναι ένα ακόμη χτύπημα στα πολλά που δεχόμαστε στην φετινή χρονιά.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος από τον Μάρτιο του 2020 ακόμα, έθεσε το ζήτημα ξεκάθαρα. Να στηριχθεί το σύνολο των μουσικών, από την Κρήτη ως τον Έβρο, με οποιεσδήποτε σχέσεις εργασίας και αν δουλεύει. Είμαστε κομμάτι όλων αυτών που παράγουν τον σύγχρονο πολιτισμό στη χώρα, την ίδια ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού στηρίχτηκαν ποικιλοτρόπως.

Διεκδικούμε τα βοηθήματα να δίνονται στους συναδέλφους με 5 ένσημα για το 2019 και με επέκτασή τους σε μουσικούς που εργάζονται σε ωδεία και μουσικές σχολές. Κάποτε 50 ένσημα συγκέντρωνε ο μουσικός με τα λιγότερα μεροκάματα, σήμερα θεωρείτε και προνομιούχος όποιος έχει συγκεντρώσει αυτά τα ένσημα. Αντί η κυβέρνηση φέτος μέσα σε αυτή την κατάσταση να δώσει το περιθώριο περισσότεροι συνάδελφοι να πάρουνε το εποχικό βοήθημα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κάνει ουσιαστικά το αντίθετο.

Σήμερα το ίδιο απαιτούμε  και για τα υπόλοιπα μέτρα ειδικού σκοπού που ανακοινώνονται, θέλουμε να καλυφθεί το σύνολο των μουσικών του κλάδου. Να μην μείνει κανένας απ’ έξω. Κάτω από την πίεση του συλλογικού αγώνα των σωματείων καταφέραμε η κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης τους μήνες που διανύουμε. Περάσαμε μέρες έξω από τα υπουργεία και διαδηλώνοντας στους δρόμους για να καταφέρουμε ότι καταφέραμε, δεν σταματάμε. Γιατί όπως περιγράψαμε πιο πάνω κάθε μέρα νέες ανάγκες βγαίνουν στο προσκήνιο.

Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι αυτός της συλλογικής διεκδίκησης! Κανείς μόνος του δεν θα βρει λύση, δυναμώνουμε τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, ερχόμαστε σε επαφή με το παράρτημα Λάρισας, οργανώνουμε τον αγώνα!

  • Καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να πάρουν θέση. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τα υπουργεία να εξασφαλίσουν την διαβίωση του συνόλου των συναδέλφων. Να ενταχθούν όλοι στα επιδόματα.
  • Έχουμε κάνει αντίστοιχες προστάσεις στήριξης του κλάδου στο Δήμο και την Περιφέρεια για τους μήνες Δεκέμβριο – Ιανουάριο.
  • Ενώνουμε την φωνή μας με τους υγειονομικούς και όλο τον λαό για άμεση επίταξη συνολικά του ιδιωτικού τομέα Υγείας,
  • Υπερασπιζόμαστε τα δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση, τον πολιτισμό, τη ζωή.
  • Απαιτούμε η κυβέρνηση να αποσύρει το αντεργατικό έκτρωμα που διαλύει δικαιώματα αιώνων και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Δεν περιμέναμε ούτε θα περιμένουμε, συνεχίζουμε αποφασιστικά! Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ανεξάρτητα αν είμαστε σε αναστολή ή όχι, την επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας την Πέμπτη στις 26 Νοεμβρίου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ