ΜΕΤΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ανακοίνωση του σωματείου εργατοτεχνιτών – οικοδόμων της επαρχίας Ελασσόνας που καλεί στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε συνάντηση με το Διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Καραπλή ώστε να θέσει αναλυτικά την επείγουσα ανάγκη για να ενταχθούν οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στον κλάδο των κατασκευών στο μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ λόγω των συνεπειών της καραντίνας για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Στον εκπρόσωπο του υπουργείου εξηγήθηκε αναλυτικά πως ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων που καλύπτει η Ομοσπονδία Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε μικρές οικοδομές και οικοδομοτεχνικά έργα αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα λόγω διακοπής της εργασίας τους.

Τα μέτρα που ανακοινωθήκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών δεν καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των οικοδόμων, δασεργατών παρά ένα πολύ μικρό κομμάτι που δουλεύει σε μικρά τεχνικά γραφεία και κατασκευαστές.Για την πλειοψηφία του κλάδου που απασχολείται στη μικρή συμβατική οικοδομή δεν υπάρχει κανένα μέτρο, καμία κάλυψη, καμία στήριξη του εισοδήματος τους.

Από την πλευρά του υπουργείου των Οικονομικών μας ενημέρωσαν ότι το ζήτημα της στήριξης των οικοδόμων ή και άλλων εργαζομένων είναι θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και πως αν υπάρξει τέτοιου είδους εισήγηση από το υπουργείο Εργασίας τότε θα είναι δυνατό να υλοποιήσουν την οικονομική στήριξη των οικοδόμων, δασεργατών όπως έγινε κατά την περίοδο της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού, την άνοιξη του 2020.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας επικοινώνησε με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να καθοριστεί άμεσα ημερομηνία συνάντησης και να απαιτήσουμε χωρίς καθυστέρηση την ένταξη των οικοδόμων στο μηχανισμό στήριξης.

Είναι φανερό πως από τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας που θα γίνει τις επόμενες μέρες θα φανεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί ένας κλάδος που έχει χτυπηθεί επανειλημμένα λόγω των συνθηκών που διαμορφώνει η αντεργατική πολιτική ή η κυβέρνηση διαμέσου των υπουργείων προσπαθεί να πετάξει την ευθύνη από πάνω της, κάνοντας «μπαλάκι» τις επείγουσες διεκδικήσεις του κλάδου μας ανάμεσα στις αρμοδιότητες από υπουργείο σε υπουργείο.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους  να στηρίξουν με κάθε τρόπο τον αγώνα και το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας που συνδέεται με την προστασία της ζωής μας μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική Πανοικοδομική Απεργία στις 26 Νοέμβρη για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, τον αγώνα για εισόδημα για όλους, για μέτρα στήριξης των άνεργων, την πάλη ενάντια στο νέο αντεργατικό πακέτο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ με τσάκισμα του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς, νομιμοποίηση των απλήρωτων υπερωριών και απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δώσει τα αποτελέσματα που χρειαζόμαστε.

Όλοι δίπλα στην Ομοσπονδία μας και το πλαίσιο πάλης και αιτημάτων μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ