ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ

Η τοποθέτηση της Στ. Μπίζιου στη βουλή

«Στο σχεδιασμό της κοινωνικής προστασίας έχουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και νομοθετούμε με γνώμονα την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία, γιατί η κοινωνική πολιτική οφείλει και μπορεί να έχει αναπτυξιακό πρόσημο. Ένα φιλόδοξο σύστημα κοινωνικής προστασίας πρέπει να επενδύει στις δυνατότητες των ατόμων και στην μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών». Τα παραπάνω σημείωσε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Στέλλα Μπίζιου, στην τοποθέτησή της για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη για τους επαγγελματίες και την επιχειρηματικότητα, μειώνουμε κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, OTA Α’ και Β’ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης. Ένα μέτρο επιβεβλημένο που συναντά την πραγματικότητα και τις ανάγκες των επαγγελματιών της αγοράς, τόνισε η κα Μπίζιου.

Παρεμβαίνουμε με ολοκληρωμένες προτάσεις σε κοινωνικά ζητήματα όπως η υποστήριξη των παιδιών, η ενδυνάμωση του θεσμού της υιοθεσίας-αναδοχής, η έμφυλη βία, το επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Διπλασιάζουμε τη δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Δεκέμβριο για 482 χιλιάδες συμπολίτες μας. Οποιοσδήποτε συμπολίτης μας είναι δικαιούχος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο θα πάρει διπλή δόση. Δηλαδή, 482 χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκουν σε 257 χιλιάδες νοικοκυριά το Δεκέμβριο θα πάρουν διπλή δόση, ενώ για πρώτη φορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα δίνεται σε αστέγους και σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, υπογράμμισε η κ. Μπίζιου.

Η Λαρισαία πολιτικός αναφέρθηκε αναλυτικά στο πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ.

«Πρόσφατα παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση του αριθμού των ΚΔΑΠ, αποτέλεσμα της κρατικής ενίσχυσης που λαμβάνουν. Το νομοσχέδιο περιχαρακώνει την έννοια των ΚΔΑΠ, τα οποία οφείλουν να προάγουν τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα προσδιορίζονται λεπτομερώς οι όροι λειτουργίας, ο αριθμός των παιδιών, οι προδιαγραφές του Κέντρου, ο εξοπλισμός, θέματα προσωπικού και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι κανείς δεν είναι μόνος, κανείς δεν θα μείνει πίσω. Εν μέσω των συνθηκών που διαμορφώνονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει με πράξεις το κοινωνικό της πρόσωπο λαμβάνοντας μέτρα για τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει μεν στην ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας, αλλά το στοιχείο που το διαφοροποιεί από άλλα νομοθετήματα κοινωνικής πολιτικής είναι ότι στοχεύει στην πρόληψη της ευαλωτότητας και την κοινωνική ένταξη. Διατηρούμε τις επιδοματικές παροχές ενώ ενισχύουμε και τις δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη των ληπτών στην αγορά εργασίας και στον ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό ιστό.

Είναι ένα νομοσχέδιο άμεσου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ταυτόχρονα, που βάζει στην πρόνοια αναπτυξιακό πρόσημο διότι στέκεται μεν δίπλα στους δικαιούχους αλλά ταυτόχρονα τους εφοδιάζει με τα εργαλεία που θα τους οδηγήσουν στην αυτοδυναμία και την απεξάρτηση από την κρατική αρωγή. Επιδιώκει την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις, είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των ανισοτήτων», κατέληξε η κ. Μπίζιου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ