ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με μηνύματα για τη στήριξη του Συστήματος Υγείας και την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Λάρισα μπαράζ απεργιακών δράσεων με πρωτοβουλία φορέων, κομμάτων και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα δύο νοσοκομεία της πόλης, όπου οι απεργοί πραγματοποίησαν παρεμβάσεις τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, ενώ το ΕΚΛ έστειλε το δικό του μήνυμα και στην εργοδοσία με παρέμβασή του στα γραφεία του ΣΘΕΒ.

Το διεκδικητικό πλαίσιο περιγράφεται ως εξής:

Άμεση επίταξη όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, που στην περιοχή μας υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων υποδομών που μπορεί να αξιοποιηθεί, για να αναχαιτιστεί η έξαρση της Πανδημίας.

Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων, του δημόσιου συστήματος υγείας. Με μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία, Κέντρων Υγείας.

Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Το πρωτόκολλο υγείας να μη γίνεται «λάστιχο» για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δωρεάν μαζικά τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών, ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων (ΕΥΑΕ) και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Εξασφάλιση έκτακτων αδειών ειδικού σκοπού, με αποδοχές για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να μείνουν σπίτι, είτε για τη φύλαξη παιδιών ή ασθενών, είτε από μέτρα που έχουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας (π.χ. κλείσιμο κτιρίων για απολυμάνσεις κ.λπ.).

Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Όχι στο νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.

Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη. Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

Ειρήνη Παπουτσή

ΦΩΤΟ: Δ. Καστανάρας

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ