ΠΑΡΑΤΑΣΗ LOCKDOWN ΜΕΧΡΙ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ…

Σταθερά πάνω από 2.000 είναι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την πίεση που υφίσταται στο σύστημα Υγείας, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην Αττική. Βαριά ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρθηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα με στρατιωτικό αεροσκάφος. Η υγειονομική κατάσταση στη χώρα οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να παρατείνει έως τις 7 Δεκεμβρίου το lockdown.

Παράταση καραντίνας και μέτρα δύο ταχυτήτων

Νωρίς το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων που επρόκειτο να λήξουν στις 30 Νοεμβρίου, έως τις 7 Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείσει ότι η μετέπειτα σταδιακή χαλάρωση του lockdown θα μπορούσε να γίνει σε δύο ταχύτητες, ανά περιοχή και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.

Όπως είπε, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για μείωση των κρουσμάτων και εφόσον συνεχιστεί αυτό θα υπάρχει και λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας, ωστόσο τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, γεγονός που «ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές αποτελεί και πηγή ανησυχίας. Τέτοιες περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος», ανέφερε.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η επιδημιολογική εικόνα θα κρίνει και πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, καθώς σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας η επιβράδυνση της μετάδοσης του κορωνοϊού παραμένει από πολύ μικρή έως μηδαμινή, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα.

Η Νίκη Κεραμέως έχει δηλώσει ότι παραμένει εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα των σχολείων, αλλά δεν αποκλείεται, εάν καθυστερήσει κι άλλο η άρση του lockdown, τα σχολεία να ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Το άνοιγμα της αγοράς

Όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα, το άνοιγμα των καταστημάτων αναμένεται να γίνει κλιμακωτά, δίνοντας προτεραιότητα στα μικρά καταστήματα και μετά θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα, υπό αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ενώ η κυβέρνηση μελετά σοβαρά να εφαρμοστεί και το click away, δηλαδή αγορές με ηλεκτρονική παραγγελία, την οποία ο πελάτης θα παραλαμβάνει από το κατάστημα.

Αυτό που φαίνεται πιθανότερο είναι να ανοίξουν αρχικά τα εποχικά καταστήματα, στη συνέχεια το λιανεμπόριο και στο τέλος, κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, η εστίαση. Ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο να ανοίξουν μπαρ και κλαμπ. Όσο για τα εστιατόρια, αυτά θα δουλέψουν με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Δραματική η κατάσταση στη Β. Ελλάδα

Παρά τη μικρή μείωση των κρουσμάτων, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας δίνουν μια μάχη χωρίς τέλος. Άλλωστε σήμερα έγινε γνωστό ότι ακόμη ένα γηροκομείο δέχθηκε πλήγμα από τον κορονοϊό, καθώς σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στην Καβάλα έχουν μολυνθεί 30 άνθρωποι, ενώ ένας 86χρονος έχασε τη ζωή του.

Πλέον όμως εμφανή είναι τα σημάδια πίεσης και στα νοσοκομεία της Αθήνας. Διασωληνωμένοι ασθενείς μεταφέρονται από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου προκειμένου να βρουν κρεβάτι ΜΕΘ Covid, ενώ οι γιατροί του Τμήματος Covid του «Λαϊκού» εκπέμπουν SOS.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ