ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA

Εντονος προβληματισμός από τις ανακοινώσεις της AstraZeneca για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – Το ποσοστό αποτελεσματικότητας από 90% έπεσε στο 70%. Για αμφιβολίες όσον αφορά στα δεδομένα που έχουν δημοσιεύσει για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κάνει λόγο δημοσίευμα δημοσίευμα των New York Times μετά την παραδοχή του λάθους που έγινε στη δοσολογία του εμβολίου που έλαβαν εθελοντές.

Εμβόλιο Οξφόρδης / Στο 70,4% η αποτελεσματικότητα – Κατάλληλο και για ηλικιωμένους

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά για το εν λόγω εμβόλιο είχε ανακοινωθεί ότι έχει 90% αποτελεσματικότητα, ωστόσο, τη Δευτέρα αποκαλύφθηκε ότι το εν λόγω ποσοστό αφορούσε εθελοντές ηλικίας κάτω των 55 ετών οι οποίοι εμφανίζουν έτσι και αλλιώς μεγαλύτερο ποσοστό ίασης. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσαν τελικά ότι η μέση αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι στο 70%.

Την αποκάλυψη έκανε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής επιτροπής εμβολιασμού των ΗΠΑ.

Επίσης αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου εγείρονται και από το γεγονός ότι κατά λάθος, σε ορισμένους εθελοντές χορηγήθηκαν δύο πλήρεις δόσεις, με διαφορά ενός μήνα, (62% αποτελεσματικότητα), ενώ σε άλλους μιάμιση δόση (αρχικά μισή δόση εμβολίου και έπειτα ολόκληρη) με το ποσοστό αποτελεσματικότητας να αυξάνεται στο 90%. Η μειωμένη δόση παρ’όλο που παρουσίασε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έγινε κατά λάθος, και ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της AstraZeneca, Μενέλαος Πάγκαλος δήλωσε στο Reuters ότι «ο λόγος της μισής δόσης είναι μία ευτυχής συγκυρία».

Ερώτημα παραμένει ωστόσο για ποιο λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην αποτελεσματικότητα και γιατί μια μικρότερη δόση εμφανίζεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Τόσο η AstraZeneca όσο και οι ερευνητές της Οξφόρδης δεν είχαν απάντηση.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες και ειδικοί του φαρμακευτικού κλάδου αναφέρουν ότι το λάθος και μία σειρά από άλλες παρατυπίες και παραβλέψεις στον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τα δεδομένα η εταιρεία έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ξεκάθαρα και ως εκ τούτου μειώνονται, πλέον, οι πιθανότητες για να δοθεί άδεια για άμεση χρήση του εμβολίου από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η AstraZeneca αποτελεί μια από τις έξι εταιρείες με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνία η ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις, ενώ έχει ήδη δοθεί προκαταβολή 336 εκατ. ευρώ.

Νέα δοκιμή του εμβολίου

«Τώρα που βρήκαμε κάτι που φαίνεται να προσφέρει καλύτερη αποτελεσματικότητα, πρέπει να το επιβεβαιώσουμε. Επομένως πρέπει να κάνουμε μια επιπρόσθετη μελέτη», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η φαρμακευτική εταιρία, αντί να εντάξει την έρευνα στην κλινική δοκιμή η οποία συνεχίζεται στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει μια νέα μελέτη ώστε να διαπιστωθεί για ποιο λόγο η χαμηλότερη δόση του εμβολίου φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικότερα από την πλήρη.

Ο Π. Σοριό δήλωσε ότι η μελέτη θα είναι διεθνής, ωστόσο θα διεξαχθεί γρηγορότερα επειδή καθώς «χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό» εθελοντών.

avgi.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com