ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΠΑΤΑΤΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Αίτημα παραγωγών από ορεινά χωριά του νομού όπως η Καλλιπεύκη μετέφερε στον Μ. Βορίδη ο Μ. Χαρακόπουλος 

«Θα προβείτε σε έκτακτη ενίσχυση των πατατοπαραγωγών που υφίστανται απώλεια εισοδήματος, εξαιτίας της προβληματικής διάθεσης της φθινοπωρινής πατάτας λόγω του δεύτερου κύματος έξαρσης του κορωνοϊού, όπως πράξατε για άλλες παραγωγές;».   Το παραπάνω ερώτημα διατυπώνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έγινε αποδέκτης παραπόνων από παραγωγούς ορεινών περιοχών που καλλιεργούν πατάτες, στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας. Ήδη, από την άνοιξη που δεχθήκαμε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο ανάγκασε την πολιτεία να λάβει περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσής του, ανακοινώθηκαν ενισχύσεις με τη μορφή άμεσης επιχορήγησης σε αγροτικά προϊόντα που έχουν πληγεί από την επέλαση της πανδημίας. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που οδήγησε σε νέο lockdown, έχει πλήξει αγροτικά προϊόντα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά και να καταναλωθούν, οδηγώντας τους παραγωγούς τους σε απόγνωση.

Σύμφωνα με αναφορές των αγροτών που καλλιεργούν φθινοπωρινές πατάτες, η επίδραση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην απορρόφηση της παραγωγής τους από την αγορά είναι ιδιαίτερα δυσχερής και μεγάλες ποσότητες μένουν αδιάθετες. Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης έχει προκαλέσει αλυσιδωτά, τον περιορισμό των ποσοτήτων φθινοπωρινής πατάτας που απορροφήθηκαν από το εμπόριο, άλλα και πτώση της τιμής πώλησης. Συνεπώς, οι παραγωγοί φθινοπωρινής πατάτας αυτή τη στιγμή αδυνατούν να πουλήσουν το σύνολο της παραγωγής τους, ενώ επιπρόσθετα βλέπουν σημαντική πτώση στην τιμή πώλησης λόγω χαμηλής απορρόφησης».

Θα σαπίσουν στις αποθήκες;

Τέλος ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «σε ορεινά χωριά του νομού Λάρισας, όπως για παράδειγμα η γραφική Καλλιπεύκη, η αποθήκευση των μεγάλων ποσοτήτων φθινοπωρινής πατάτας που δεν έχουν διατεθεί στην αγορά είναι δυσχερής λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών, που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Οι παραγωγοί εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους για την απορρόφηση της παραγωγής τους και την πτώση των τιμών και φοβούνται ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους θα παραμείνει αδιάθετο στις αποθήκες, θα σαπίσει και θα χαθεί».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ