ΔΥΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΝ ΕΟΔΥ ΓΙΑ «ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Φωτιές άναψαν στον ΕΟΔΥ, αλλά και στην κυβέρνηση, δύο κυριακάτικα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διπλό σύστημα καταγραφής και ανακρίβιες στα στοιχεία που δημοσιεύονται σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο λόγος για τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του «Βήματος» και της «Δημοκρατίας», που έχουν προκαλέσει παράλληλα σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Το «Βήμα» σε δημοσίευμα με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ» μιλάει για ανακρίβειες στα στοιχεία που ανακοινώνονται, δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εκφράζει ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον  Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19.

Για «έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» κάνει λόγο στο πρωτοσέλιδό της η Δημοκρατία. Η εφημερίδα γράφει ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων. Αποτέλεσμα σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».

Fake news λέει ο Στ. Πέτσας

Τα δημοσιεύματα διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος σε σχετική δήλωσή του αναφέρει ότι «η διακίνηση ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει  μάχη με το δεύτερο κύμα της  πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια».

Ο Στέλιος Πέτσας λέει επίσης: «Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων».

Και συνεχίζει: «Ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της. Τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα κι αυτό το βλέπουν όλοι οι Ελληνες. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται απο τον ΕΟΔΥ και δημοσιεύεται καθημερινα η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι απαντά ο ΕΟΔΥ

«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» χαρακτηρίζει ο ΕΟΔΥ  τα δημοσιεύματα που «φιλοξενούνται» σε κυριακάτικα έντυπα.

«Όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές», σχολιάζει ο οργανισμός.

Στην απάντησή του τονίζει ότι «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων».

Προσθέτει, δε, οτι περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.

«Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η “Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ”», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Τέλος, σημειώνει ότι «οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων».

Ν. Ηλιόπουλος: Εγκληματικές οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη

«Οι σημερινές καταγγελίες των εφημερίδων «Βήμα και Δημοκρατία» οφείλουν άμεσα να διερευνηθούν σε όλα τα επίπεδα. Το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι ο ΕΟΔΥ χρησιμοποιούσε παράλληλο σύστημα καταγραφής με αποτέλεσμα την μη αληθή αποτύπωση των κρουσμάτων», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτει ότι «η επιτροπή των λοιμωξιολόγων λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή όλων μας χωρίς να έχει πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία» και υπογραμμίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί «εδώ και τώρα την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, δημοσιοποίηση που εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση αρνείται».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και καθημερινά καταγράφουμε  αρνητικό ρεκόρ σε ανθρώπινες απώλειες, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί έστω και τα στοιχειώδη», για να καταλήξει πως «τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες του κ Μητσοτάκη».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπολύει το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση ρίχνει αλλού την ευθύνη για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα.

«Από σημερινά δημοσιεύματα, φαίνεται ότι το Μαξίμου βρήκε τον ένοχο για την αποτυχία της Κυβέρνησης να περιορίσει την πανδημία. Δείχνει τον ΕΟΔΥ  και κατ’ επέκταση το Υπουργείο Υγείας. Τα έκαναν δηλαδή θάλασσα με λάθη που κόστισαν ανθρώπινες ζωές και τώρα ψάχνουν το εξιλαστήριο θύμα», σχολιάζει το γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής.

«Αυτό είναι το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Στην επιτυχία ζήτω ο Μητσοτάκης και στην αποτυχία φταίνε μόνο οι Υπουργοί και οι Διοικητές. Γιατί το Μαξίμου δεν ήξερε τίποτα!» τονίζει και καταλήγει: «Ντροπή. Δεν έχουν το θάρρος ούτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όταν θα έρθει η ώρα όμως  θα τους καταλογιστούν».

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ