Ανακοίνωση Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ
Ο λαός μας, μέρα με την μέρα είναι ακόμα πιο εκτεθειμένος απέναντι στο κορωνοϊό. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την εξέλιξη της πανδημίας, τόσο σε όλη την χώρα όσο και στη περιοχή της Θεσσαλίας με την ταχεία αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα. Η κυβέρνηση από την έναρξη της πανδημίας δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες ώστε να προστατέψει το λαό. Δεν ενίσχυσε, με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
Ακόμα και αρκετές ημέρες μετά την επιβολή του γενικού lockdown, τα κρούσματα παραμένουν στα ίδια υψηλά επίπεδα. Η σημερινή κατάσταση δεν οφείλεται στην ατομική ευθύνη για την οποία κατηγορεί η κυβέρνηση ακόμη μία φορά το λαό. Δεν ευθύνεται κάποια «χαλάρωση» του λαού που τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης όπως έκανε και στο πρώτο κύμα. Ευθύνεται η εγκληματική πολιτική στην αντιμετώπιση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αφού επικρατούν ακόμα οι ίδιες άθλιες συνθήκες στους χώρους εργασίας και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που είναι οι μόνοι χώροι συγχρωτισμού και συνωστισμού τις ημέρες του lockdown. Για τους εκατοντάδες νεκρούς ευθύνεται η κυβέρνηση που συνεχίζει να αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ ταυτόχρονα «παρακαλάει» τους κλινικάρχες να συμβάλλουν χαρίζοντάς τους παχυλές αποζημιώσεις
Κάθε λεπτό που περνά, αποκαλύπτεται με τον πιο τραγικό τρόπο η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.
Παρά τις τυμπανοκρουσίες για προσλήψεις προσωπικού το προηγούμενο διάστημα, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της. Σε όλα τα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας, όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι καταλυμένες. Στα Νοσοκομεία επικρατούν συνθήκες πολέμου με τις εικόνες να μιλάν από μόνες τους όπως αυτές στο νοσοκομείο του Βόλου με νεκρούς σε κλιματιζόμενες αίθουσες και την τοποθέτηση σκηνών εκστρατείας στον προαύλιο χώρο, με τους γιατρούς να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.
Οι ελλείψεις είναι τραγικές σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και ξεπερνούν το 20% σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το γεγονός ότι προσλήφθηκαν συμβασιούχοι, ενώ αποχώρησαν μόνιμοι υπάλληλοι με συνταξιοδοτήσεις και μετατάξεις, αποκαλύπτει και το σχεδιασμό της κυβέρνησης παίρνοντας την σκυτάλη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, που σηκώνουν το κύριο βάρος των εισαγωγών κορωνοϊού και από άλλες πόλης της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στη Λάρισα είναι πως υπάρχουν ασθενής διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, την ίδια ώρα που έχουμε έξαρση κρουσμάτων σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες δεν αναλαμβάνουν την νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό μεταφέροντας τους στα δημόσια νοσοκομεία.
Συνολικά, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Θεσσαλίας μετατράπηκαν σε δομές για μία μόνο νόσου αφήνοντας εκτεθειμένους όλους τους χρονίως πάσχοντες και όλα τα άλλα προβλήματα υγείας. Κλίνες ΜΕΘ μετατράπηκαν για νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, τα όποια νέα κρεβάτια νοσηλείας κορωνοϊού δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο δεκάδων κρεβατιών χειρουργικών, ορθοπεδικών, οφθαλμιατρικών και ουρολογικών ασθενών. Τα τακτικά ιατρεία όπως και τα χειρουργεία ουσιαστικά «πάγωσαν» επειδή νευρολόγοι, ρευματολόγοι, παθολόγοι, χειρουργού και ορθοπεδικοί εφημερεύουν για επείγοντα περιστατικά κορωνοϊού.
Ο πληθυσμός της υπαίθρου, που σε μεγαλύτερη αναλογία αποτελείται από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, δεν έχει πρόσβαση σε επαρκή τακτική παρακολούθηση και έλεγχο της υγείας του, αφού η κυβέρνηση μετακινεί προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους κατοίκους χωριών και κωμοπόλεων.
Με λίγα λόγια το σύστημα Υγείας είναι σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι το βρήκε η πανδημία, ακόμα πιο ευάλωτο σε έκτακτες καταστάσεις, ειδικά το τελευταίο φαίνεται τόσο με το νέο τσεκούρι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2021.
Επίταξη τώρα του ιδιωτικού τομέα της υγείας
Ακόμα και αυτή τη στιγμή που μένουν πίσω ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα, που οι κλίνες ΜΕΘ και τα κρεβάτια νοσηλείας για κορονοϊό δεν επαρκούν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, η κυβέρνηση δεν επιτάσσει τις ιδιωτικές κλινικές. Περισσότερες από 2000 κλίνες διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλίας, δηλαδή περισσότερες από όσες έχουν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας μαζί για όλες τις παθήσεις. Ταυτόχρονα, σε όλη τη Θεσσαλία υπάρχει μόνο ένα δημόσιο εργαστήριο διαγνωστικών τεστ για κορονοϊό και αλλά τέσσερα ιδιωτικά.
Αυτές είναι οι συνέπειες της επιχειρηματικότητας στην υγεία για την οποία προετοίμαζαν τους πελάτες της ιδιωτικής ασφάλισης και του ιατρικού τουρισμού η περιφέρεια και οι κυβερνήσεις με τα αναπτυξιακά συνέδρια από την περίοδο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτές είναι οι συνέπειες της ανταγωνιστικότητας στην υγεία για την οποία έκλειναν και συγχωνεύοντα κλινικές και διαγράφονταν θέσεις μόνιμου προσωπικού από την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Η σημερινή βαρβαρότητα δεν χωρά μεταρρυθμίσεις, αλλά ανατροπή
Η σημερινή τραγική κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, που αφήνει το λαό μας εκτεθειμένο απέναντι στην πανδημία δεν είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας, είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων που δεν μπορούν να διορθωθούν με μεταρρυθμίσεις όπως λέει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Η οικονομική κρίση, η κυνική ανικανότητα όλων των καπιταλιστικών συστημάτων Υγείας να υπερασπιστούν την ανθρώπινη ζωή, η ένταση της εκμετάλλευσης είναι αποτελέσματα της φυσιολογικής λειτουργίας του συστήματος.
Αυτή η στρατηγική, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, είναι που άφησε τα νοσοκομεία στο έλεος των περικοπών, χωρίς μόνιμο προσωπικό. Αυτή η στρατηγική, της εμπορευματοποίησης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι που σήμερα «ματώνει» το λαό και αποθρασύνει τους ιδιώτες κλινικάρχες, με τους οποίους παζαρεύουν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ανάγκες των εργαζομένων, και πολύ περισσότερο οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για να ικανοποιηθούν, δεν μπορούν να χωρέσουν στις «μεταρρυθμιστικές προκλήσεις» του κεφαλαίο. Αντίθετα, αυτές οι ανάγκες, όπως για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ένα σύστημα Υγείας που θα στηρίζεται στην ολόπλευρη προστασία του λαού με ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δικαιώματα, ασφυκτιούν στο σημερινό σάπιο σύστημα.
Υπάρχει άλλος δρόμος, ο δρόμος της ρήξης και ανατροπής της σημερινής βαρβαρότητα μέσα από την οργάνωση της πλατιάς Κοινωνικής Συμμαχίας, με την οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία, τους μαζικούς φορείς σε κάθε τόπο δουλειάς. Από τη συστράτευση με το ΚΚΕ και την ανατρεπτική πολιτική του πρόταση.