ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε «βόμβα covid-19» έχουν μετατραπεί οι φυλακές Λάρισας, ενώ κρατούμενοι όπως και σωφρονιστικοί υπάλληλοι ζουν με την αγωνία των αποτελεσμάτων που θα δώσουν τα τεστ του ΕΟΔΥ, συνεργεία του οποίου διαπίστωσαν ήδη δεκάδες κρούσματα στο κατάστημα κράτησης.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ της σελίδας πληροφορίες θέλουν τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ασκούν έντονες πιέσεις προς την κατεύθυνση αποσυμφόρησης της φυλακής (αναμένεται ανακοίνωση-παρέμβαση), την ώρα που κρατούμενοι καταγγέλλουν στοίβαγμα 8-10 ατόμων σε κελιά 10 τετραγωνικών, επισημαίνοντας καταστρατήγηση υγειονομικών πρωτόκολλων και επιβολή κατασταλτικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές το στοπ στα επισκεπτήρια και το κόψιμο των αδειών αποτέλεσαν τελικά τα κυρίαρχα μέτρα προστασίας και έγιναν δεκτά από τους κρατούμενους, όταν στο πλαίσιο σχετικών έγγραφων εντολών που έφταναν από το αρμόδιο υπουργείο η διεύθυνση των φυλακών διέκοπτε από θεραπευτικές και εκπαιδευτικές δράσεις μέχρι την είσοδο ιματισμού και βιβλίων στη φυλακή με το πρόσχημα του κορωνοϊού!

Ο τραγέλαφος θα είχε προφανώς και συνέχεια αν μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις οι κρατούμενοι δεν κατάφερναν την ανάκληση της απόφασης που αφορούσε στην προμήθεια βιβλίων, ωστόσο η κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται είναι αυτή που οδήγησε τη μετατροπή της φυλακής σε «χωματερή covid» με άγνωστες ακόμη τις τελικές διαστάσεις της διασποράς.

Σημειώνεται πως το θέμα έχει πάρει πανελλήνια διάσταση, ενώ σε ανακοίνωσή της η Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στις φυλακές της Λάρισας δεν έχει παρθεί ως σήμερα σχεδόν κανένα υγειονομικό μέτρο προστασίας των κρατουμένων, παρά μόνο κατασταλτικά μέτρα, όπως κόψιμο αδειών, κατάργηση επισκεπτηρίων και πολλά άλλα.

Οι πολλές δεκάδες κρούσματα που ανιχνεύτηκαν σε διάφορες φυλακές (παρόλο που τα τεστ που γίνονται είναι απειροελάχιστα), οι 2 νεκροί στις φυλακές των Διαβατών, ο υπερπληθυσμός που υπάρχει στα καταστήματα κράτησης μετατρέποντάς τα σε υγειονομικές βόμβες δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες για εκατόμβες ανθρώπινων ζωών. Σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για την ικανοποίηση των αιτημάτων που έχουν θέσει οι κρατούμενοι-ες από την αρχή της πανδημίας: Άμεσα υγειονομικά μέτρα και αποσυμφόρηση στις φυλακές ΤΩΡΑ.

Οι ζωές του έγκλειστου πληθυσμού δεν είναι αναλώσιμες αλλά είναι και αυτές ζωές που μετράνε. Ζωές που αξίζει να βιωθούν με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ζωές που τίθενται σε κίνδυνο λόγω συντηρητικών και αντιδραστικών κυβερνητικών επιλογών αλλά και προσωπικά της γενικής γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου. Αυτό το κρατικό έγκλημα δεν πρέπει να το αφήσουμε να υλοποιηθεί. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους κρατούμενους και τις κρατούμενες και στηρίζουμε τα αιτήματά τους».

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ