ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟ ΣΒΑΚ

Παρουσία του επικεφαλής της μελετητικής ομάδας Χρ. Ριζομυλιώτη, αλλά και των προέδρων του ΤΕΕ και του αστικού ΚΤΕΛ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τη μορφή τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με θέμα συζήτησης το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Σε ενδιαφέρουσα και πολύωρη συζήτηση που ο κ. Ριζομυλιώτης παρουσίασε τους στόχους και τις επιδιώξεις του ΣΒΑΚ, καθώς και τα επόμενα βήματα σε σχέση με τις νέες μελέτες, τον προγραμματισμό των έργων και των παρεμβάσεων, ενώ δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από τους επικεφαλής των παρατάξεων που αφορούσαν στη σύνδεση της πόλης με τον Πηνειό, τις θέσεις στάθμευσης, τη δημιουργία τραμ κλπ.

Αίσθηση προκάλεσε παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν», που χαρακτηρίζοντας «πρόχειρη» τη μελέτη γνωστοποίησε στο σώμα την πρόθεση επαγγελματιών του κέντρου για την κατάθεση αγωγών λόγω πτώσης τζίρου στους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας όπου και δραστηριοποιούνται.

«Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας επιτρέπουν τη διέλευση μέσων μαζικής μεταφοράς και ταξί για την εξυπηρέτηση των πολιτών», ξεκαθάρισε ο κ. Ριζομυλιώτης, με τον Κ. Βαϊούλη να επιμένει πως με το Σχέδιο ο δήμος θα κληθεί να πληρώσει αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ στους επαγγελματίες.

ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ

Αναφορικά με τη δημιουργία τραμ στη Λάρισα ο κ. Ριζομυλιώτης υπογράμμισε πως με βάση το μέγεθος και τη διάρθρωση της πόλης δεν κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία δικτύου τραμ, σημειώνοντας μάλιστα πως στόχευση είναι να γίνουν ελκυστικές οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όσον αφορά στο θέμα των θέσεων στάθμευσης ο μελετητής τόνισε πως οι νόμιμες θέσεις παραμένουν ίδιες, ενώ για τη σύνδεση του Πηνειού με την πόλη ανέφερε πως «το ποτάμι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης και αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης», περιγράφοντας δίκτυο ποδηλατοδρόμων που το συνδέουν με τη Λάρισα, καθώς στους στους υφιστάμενους ποδηλατοδρόμους μήκους 15 χιλιομέτρων, θα προστεθούν ακόμη 45 χιλιόμετρα.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ

Με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη να επισημαίνει νωρίτερα πως ο δήμος δεν έχει παραλάβει καμία εργασία του ΤΕΕ που να αφορά στο ΣΒΑΚ ενδιαφέρον παρουσίασε η παρέμβαση του προέδρου του φορέα Ν. Παπαγεωργίου, ο οποίος σημείωσε πως το ΤΕΕ προχώρησε σε σχετική μελέτη την οποία και έκανε γνωστή στον δήμο και τους επικεφαλής των παρατάξεων από τις 12 Οκτωβρίου.

«Επιβεβαιώνονται οι προβληματισμοί μας για το ΣΒΑΚ», επέμεινε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ζητώντας μετρήσιμους δείκτες και παρακολούθηση των όποιων παρεμβάσεων.

«Τα ΣΒΑΚ είναι σχέδια δεν είναι κυκλοφοριακές μελέτες και θέλω να ξεκαθαριστεί, οποιοσδήποτε άλλος ορισμός αποτελεί παραπληροφόρηση και πρέπει να σταματήσει εδώ», σημείωσε χαρακτηριστικά, εντοπίζοντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα όσον αφορά στους χώρους στάθμευσης.

«Έχουμε καταθέσει προτάσεις για 6.000 θέσεις εκ των οποίων οι 2.500 θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα και με σχετικό μικρό κόστος», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του επιμένοντας στην ανάγκη μετρήσιμων δεικτών και ενημέρωσης των πολιτών.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του φορέα Μ. Σακελλαρίου περιέγραψε μια αλλαγή στην εικόνα της πόλης τονίζοντας πως «πυλώνας εφαρμογής και επιτυχίας του ΣΒΑΚ είναι οι αστικές συγκοινωνίες που θα πρέπει να υποστηριχθούν».

«Θα πρέπει να συνυπάρξουμε μέσα μεταφοράς, πεζοί και ποδηλάτες και να εκλείψει επιτέλους η αναρχία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας με την οργάνωση της στάθμευσης, καθώς η παράνομη στάθμευση αποτελεί την παραφωνία της πόλης», κατέληξε ο κ. Σακελλαρίου, προτείνοντας σύμβαση μεταξύ δήμου και αστικού ΚΤΕΛ για την κίνηση ευέλικτων λεωφορείων στο κέντρο, αλλά και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης συμβάσεων με στόχο τη μείωση των κομίστρων για συγκεκριμένες ομάδες.

Τέλος ο κ. Σακελλαρίου πρότεινε εκτόνωση της κίνησης με αλλαγή φοράς στην οδό Παναγούλη προκειμένου να γίνει έξοδος της πόλης, αλλά και στην οδό 28η Οκτωβρίου, που θα πρέπει να μετατραπεί σε είσοδο αυτής.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ- ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Απαντώ στον πρόεδρο του ΤΕΕ που μου καταλογίζει πως είπα το ΣΒΑΚ κυκλοφοριακή μελέτη πως σίγουρα το ΣΒΑΚ δεν είναι πολεοδομική μελέτη», ήταν η αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος επέμεινε πως έχει στα χέρια του εργασία και όχι τεκμηριωμένη μελέτη του ΤΕΕ.

Ο κ. Καλογιάννης ανακοίνωσε παράλληλα την υλοποίηση των 5 πρώτων περιφερειακών πάρκινγκ εντός του 2021 στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, κάνοντας λόγο για 500 θέσεις στάθμευσης που θα αναπτυχθούν στην οδό Καλλιθέας, στο παλιό μπάσκετ του Φρουρίου όπου θα υπάρξει και επέκταση, στον χώρο πίσω από το υπεραστικό ΚΤΕΛ, στο Αλκαζάρ απέναντι από το γήπεδο και στο Τελωνείο απέναντι από το νεκροταφείο.

“Η παράνομη στάθμευση θα τελειώσει”, εκτίμησε ο δήμαρχος, ανακοινώνοντας πως ο Δήμος σχεδιάζει τη δημιουργία 1.200 νέων θέσεων στάθμευσης, σε μια πρόταση που κατατέθηκε προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», ενώ απαντώντας στην πρόταση του ΤΕΕ υπογράμμισε πως «οι 6.000 θέσεις που προτείνει δεν υπάρχουν».

Δείτε ΕΔΩ σημαντικά στοιχεία της μελέτης για το ΣΒΑΚ Λάρισας

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ