ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥΣ”

Διαδικτυακή online εκδήλωση με θέμα “οι Βλάχοι και οι μουσικές τους” θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8.00 μ.μ. με διοργανωτή την Επιστημονική Εταιρία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων. Πρόκειται για τη 2η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει το δ.σ. της εταιρείας στο πλαίσιο των ιδρυτικών της σκοπών.

Σε κάλεσμα για την παρακολούθηση της εκδήλωσης που είναι ανοικτή για όποιον ενδιαφέρεται μέσω της εφαρμογής zoom στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://zoom.us/my/uowm.nuredpms οι διοργανωτές σημειώνουν:

“Οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις συνήθως εννοούνται με βάση τον γεωγραφικό τους προσδιορισμό (Ήπειρος, Θεσσαλία, Θράκη, Κρήτη κ.λπ.). Η μουσική αυτή γεωγραφία, όπου τα πολιτισμικά όρια ταυτίζονται με τα διοικητικά ή/και τα γεωμορφολογικά σύνορα, έχει αποτυπωθεί μέσα από μια αναπαράσταση στατική, άμεσα συνδεδεμένη με το πρόταγμα του ιστορικού συνεχούς, και έχει τροφοδοτήσει πλείστα όσα στερεότυπα.
Στον χάρτη αυτόν δεν βρίσκουν εύκολα θέση οι μουσικές των εθνοπολιτισμικών ομάδων που χαρακτηρίζονται από μεγάλη γεωγραφική διασπορά, είτε αυτή υπαγορεύεται από την πολιτισμική τους οικονομία (νομαδισμός), είτε από την βία της Ιστορίας (πρόσφυγες). Οι Βλάχοι αποτελούν ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα.
Ποιες είναι λοιπόν οι μουσικές των Βλάχων; Ποια τραγούδια συνοδεύουν τον βίο και τα γλέντια τους; Ποιος είναι ο ήχος τους; Μπορούμε να εντοπίσουμε «βλάχικα» μουσικά χαρακτηριστικά διαχρονικά και διατοπικά; Πώς οι διαφορετικές βλάχικες κοινότητες διαδρούν με τα μουσικά ήθη των διαφορετικών τόπων όπου εγκαθίστανται;
Προκειμένου να απαντηθούν οι ερωτήσεις αυτές, απευθυνόμαστε σε πέντε Βλάχους μουσικούς, που ως δεξιοτέχνες του κλαρίνου έχουν άμεση εμπειρία του πραγματικού κόσμου του βλάχικου γλεντιού τις τελευταίες δεκαετίες, και πιο συγκεκριμένα στους Σταύρο Κουσκουρίδα, Φώτη Καραβιώτη, Δημήτρη Παράσχο, Νίκο Ζάρκο και Νίκο Μπούσιο.
Στην δεύτερη στρογγυλή τράπεζα της Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, οι προσκεκλημένοι μουσικοί συζητούν μεταξύ τους και με το κοινό, με συντονιστή τον μουσικολόγο Γιώργο Κοκκώνη, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 στις 8 μ.μ. μέσω της εφαρμογής zoom στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://zoom.us/my/uowm.nuredpms
Λόγω των μέτρων έναντι του κορωνοϊού (covid-19), η συνάντηση διεξάγεται διαδικτυακά και είναι ανοιχτή στο κοινό.
Η συμμετοχή σας θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com