ΨΗΦΙΑΚΑ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ

Ψηφιακά θα γίνεται πλέον η κατάθεση στην εφορία των πινακίδων οχημάτων που δηλώνονται σε ακινησία: Όσοι οδηγοί πάρουν το ρίσκο να κυκλοφορήσουν τα αμάξια τους -αν και θα έχουν «καταθέσει» ηλεκτρονικά τις πινακίδες τους- τότε απειλούνται με «βαριές καμπάνες» που φτάνουν τα 30.000 ευρώ. Στα «σκαριά» και ηλεκτρονικό εργαλείο που θα ανεβάζει… δημόσια στο διαδίκτυο κάθε πληροφορία για όλα τα οχήματα.

Η διάταξη του νόμου για την ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων, προβλέπει πρόστιμα από 10.000 έως και 30.000 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για τρία χρόνια, σε όσους δηλώσουν ηλεκτρονικά πως θέτουν σε ακινησία τα οχήματά τους αλλά εντοπιστούν κατά τη διάρκεια ελέγχων να τα έχουν μετακινήσει. Μάλιστα, όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.

Πώς δηλώνεται ηλεκτρονικά η ακινησία

«Ηλεκτρονικό μάτι» σε όλα τα ΙΧ

Η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «εργαλείου» που θα καταγράφει όσα αυτοκίνητα κυκλοφορούν παράνομα και μπορεί μελλοντικά να εξελιχθεί και σε εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ή άλλες smart συσκευές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ειδικού ιστότοπου στο gov.gr όπου, με βάση των αριθμό κυκλοφορίας, θα παρέχονται δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση κίνησης ή ακινησίας των οχημάτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που θα δημοσιοποιούνται θα αποκαλύπτουν για κάθε όχημα:

  • την τρέχουσα κατάσταση ασφάλισης, εάν δηλαδή κυκλοφορεί ανασφάλιστο
  • τυχόν δήλωσής τους ως απωλεσθέντων ή κλαπέντων
  • αν έχουν δηλωθεί πως τελούν σε ακινησία
  • αν κυκλοφορούν με πλαστές πινακίδες
  • αν έχουν πληρωθεί ή χρωστάει τέλη κυκλοφορίας, και άλλες πληροφορίες.

Όλα αυτά θα τα καθορίζει ειδική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από κοινού με τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία δύναται να εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης – enikonomia.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com