ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση Ισολογισμού και Αποτελεσμάτων Χρήσης, έτους 2019 του Δήμου Λαρισαίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης με τη μορφή τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, με τη δημοτική αρχή να ηττάται στα… σημεία, αφού η εισήγηση καταψηφίστηκε λαμβάνοντας 21 «ναι», έναντι 22 «όχι» και 2 «λευκών».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα λειτουργεί με το 35% των πόρων, με τις αρμοδιότητες να αυξάνουν και τους πόρους να παραμένουν σταθεροί», ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θ. Αδαμόπουλος, παρουσιάζοντας «λογιστικά» κέρδη ύψους 478 εκ. ευρώ περίπου.

«Τα κέρδη είναι καθαρά λογιστικά και όχι το τι εισέπραξε ο δήμος, ενώ δάνεια των παρελθόντων ετών πληρώνονται κανονικά», ξεκαθάρισε ο κ. Αδαμόπουλος, προσθέτοντας ότι «ο δήμος Λαρισαίων πληρώνει τα δάνειά του χωρίς περίοδο χάριτος όπως στο παρελθόν, ενώ ο δανεισμός του είναι πολύ μικρός σύμφωνα με το περιβάλλον της αυτοδιοίκησης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για μία οικονομική μονάδα μεγάλου μεγέθους» και σημειώνοντας πως ο δήμος έχει 14 εκ. ευρώ διαθέσιμα, μειωμένα κατά 8 εκ. ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της πληρωμής έργου από ιδίους πόρους.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου ανέρχονται στα 7,6 εκ. ευρώ, ενώ όπως προκύπτει από την εισήγηση οι απαιτήσεις παρελθόντων ετών φτάνουν τα 28 εκ. ευρώ, με τον Θ. Αδαμόπουλο να υπογραμμίζει πως «είναι αδύνατον να εισπραχθούν, ενώ “φουσκώνουν” τους προϋπολογισμούς», προτείνοντας μάλιστα ρυθμίσεις όπου αυτό είναι δυνατόν.

«Η οικονομική δυσκολία απαιτεί διαφάνεια και την καλύτερη οικονομική διαχείριση ώστε τα χρήματα να πιάνουν τόπο», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, εκτιμώντας πως στην μετά covid εποχή πολλοί δήμοι θα αντιμετωπίσουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και καλώντας τις παρατάξεις να εγκρίνουν τον ισολογισμό.

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

«Ο δήμος δεν ήταν διεκδικητικός» ανέφερε η κ. Καραλαριώτου, δηλώνοντας πως θα καταψηφίσει τον ισολογισμό, με τον επικεφαλής της ΛΑΣΥ Π. Κρίκη να περιγράφει «φοροχαράτσωμα» των δημοτών και «όψιμες ανησυχίες της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης» σημειώνοντας πως θα καταψηφίσει επίσης την εισήγηση.

Από την πλευρά του ο Π. Γούλας ανέφερε πως θα ψηφίσει «λευκό» και ο Κ. Βαιούλης «όχι», ενώ στη συνεδρίαση δεν υπήρξε εκπροσώπηση της παράταξης «Ορμή Ανανέωσης» του Ν. Γαμβρούλα.

«Η ψήφος έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και δεν αφορά στην ορθότητα των αριθμών που περιλαμβάνονται στον ισολογισμό», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από την αντιπολίτευση, ενώ στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε ο ισολογισμός καταψηφίστηκε λαμβάνοντας 21 «ναι», 22 «όχι» και 2 «λευκά».

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ